بازار؛ گروه بین الملل: افزایش دمای کره زمین و تغییرات آب و هوایی طی سال های اخیر به یکی از مهمترین موضوعات در حوزه انرژی تبدیل شده است. در کنار این موارد، محدودیت های ایجاد شده در خصوص منابع فسیلی زمین و آلودگی هوا نیز مساله تامین انرژی از منابع پاک را به مساله استراتژیک برای بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران تبدیل کرده است.
اگرچه از پنل های خورشیدی به عنوان یکی از راهکارهای مهم و شناخته شده در تامین انرژی یاد شده و تبلیغات گسترده ای نیز از سوی دولت ها و بخش خصوصی برای استفاده از این نوع پنل ها صورت پذیرفته، اما استفاده از منابعی که قدرت بیشتری برای تولید انرژی داشته یا انرژی ارزان قیمت تری تولید می کنند نیز همچنان مد نظر کشورهای صنعتی به ویژه چین قرار دارد.
توربین بادی چینی با قدرت تولید ۲۰ مگاوات برق!
شرکت CRRC چین بزرگترین تولید کننده ناوگان و ادوات ریلی جهان طی سال های اخیر به حساب می آید. می توان گفت کمتر کشوری در جهان پیدا می شود که از محصولات این شرکت در زمینه حمل و نقل ریلی بهره نبرده باشد. در ایران نیز بخش عمده ای ناوگان ریلی مترو تولید این شرکت بزرگ چینی بوده و اساسا بخش عمده ای از قطارهای سریع السیر مدرن جهان توسط این کارخانه بزرگ تولید می شود.
تاکنون دو دستگاه از توربین کیهانگ در دو بندر شیهانگ و گوآنگلی چین نصب شده و روز ۱۱ ژانویه نیز نخستین آزمایش عملیاتی آنها با موفقیت انجام شده است.
اما CRRC در ادامه تلاش خود برای توسعه بازار و تنوع بخشی به سبد محصولات خود، اخیرا از قدرتمندترین توربین بادی جهان به نام «کیهانگ» رونمایی کرده که هر واحد از آن توان تولید ۲۰ گاوات برق را دارد. ساخت این توربین بادی در اکتبر سال ۲۰۲۴ به اتمام رسیده و اکنون، شرکت چینی آزمایش عملیاتی آن را آغاز کرده است. تاکنون دو دستگاه از توربین کیهانگ در دو بندر شیهانگ و گوآنگلی چین نصب شده و روز ۱۱ ژانویه نیز نخستین آزمایش عملیاتی آنها با موفقیت انجام شده است.
بنابر اطلاعات منتشر شده از سوی CRRC، ارتفاع این توربین معلق حدود ۱۵۰ متر است. جالب است بدانیم که با هر بار گردش کامل پروانه توربین، برق مصرفی مورد نیاز ۲ الی ۴ روز یک خانه مسکونی تامین شده و به گفته مهندسین چینی، فعالیت هر واحد از این توربین ها میزان تولید کربن را ۶۲ هزار تن در سال کاهش خواهد داد؛ مساله ای که در صورت فراگیر شدن استفاده از این نوع توربین ها، می تواند هوای کشوری صنعتی مانند چین را تا حد زیادی از آلاینده های زیست محیطی پاک نگه دارد.
استفاده از نوع توربین بادی، همچنین میزان وابستگی کشورهای غیرنفتی به انرژی فسیلی را نیز تا حد زیادی کاهش داده و کمک شایانی به اقتصاد ملی آنها خواهد کرد. به عنوان مثال، برای تامین برقی به اندازه خروجی برق توربین کیهانگ، به سوختن ۲۵ هزار تن ذغال سنگ در سال نیاز داریم که در صورت استفاده از این توربین، چنین نیازی نیز برطرف خواهد شد.
سیطره چین بر بازار توربین های بادی جهان
بازار انرژی های سبز را می توان بازاری شبه انحصاری دانست که تنها چند کشور صنعتی جهان در تولید محصولات مربوط به آن فعال هستند. اما درست مانند خودروهای برقی، به نظر می رسد اینبار چینی ها برای در دست گرفتن سیطره کامل بر بازار انرژی به ویژه بازار توربین های بادی دورخیر بلندی انجام داده اند. نگاهی به فهرست مدرن ترین و البته پر قدرت ترین توربین های بادی جهان نشان می دهد که بازار این محصول استراتژیک تقریبا به طور کاملا در دست شرکت های چینی است.
چینی ها پیش از توربین کیهانگ، توربین های موفق دیگری را به بازار عرضه کرده اند. به عنوان مثال، توربین دانگ فانگ توان خروجی برق آن ۱۸ مگاوات یعنی ۲ مگاوات کمتر از محصول CRRC را داشته و یا مدل تولیدی شرکت انویژن انرژی چین نیز توان تولید ۱۶.۷ مگاوات برق را دارد. همچنین توربین تولیدی شرکت مینگ یانگ نیز از توان خروجی ۱۶.۶ مگاوات برخوردار است.
توربین های بادی چینی تاکنون به کشورهای صنعتی پر آوازه ای مانند بریتانیا فروخته شده و هم اکنون شاهد فعالیت آنها در سایت های تولید انرژی بادی این کشور هستیم.
پکن نیز حمایتی سفت و محکم از پروژه دولتی تولید برق بادی در داخل و خارج چین به کار بسته است. به عنوان مثال، شرکت انویژن انرژی قرارداد تولید ۳۴۴ مگاوات برق بادی را با دولت فیلیپین به کار بسته که بزرگترین قرارداد فیلیپینی ها در بخش انرژی به حساب می آید.
توربین های بادی چینی تاکنون به کشورهای صنعتی پر آوازه ای مانند بریتانیا فروخته شده و هم اکنون شاهد فعالیت آنها در سایت های تولید انرژی بادی این کشور هستیم. همچنین، قراردادهای متعددی میان شرکت های چینی و اعضای اتحادیه اروپا برای ساخت و فروش این توربین ها به امضا رسانده که با این حساب، می بایست چین را به عنوان بزرگترین تولید کننده ادوات لازم برای تولید انرژی پاک در جهان دانست.
اکنون شرکت CRRC دورخیر بلندتری برای تصاحب این بازار پر رونق کرده و به نظر می رسد مشخصات فنی کیهانگ بتواند مشتریان بین المللی زیادی برای این محصول جذب نماید. قابلیت معلق بودن آن کمک می کند تا کشورهای شرق آسیا که درگیر توفان های تایفون هستند، بتوانند علاوه بر تولید برق بالا، توربین های خود را نیز به دلیل عدم نیاز به ثابت ماندن پایه ها روی زمین، از گزند این بلایای طبیعی حفظ کنند.
نظر شما