به گزارش بازار، در پنل «ریشهیابی ابربحران انرژی در ایران» که در دهمین کنگره نفت و نیرو با حضور محمدعلی وحدتی، عضو هیات مدیره سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق، حسن منتظر تربتی، مدیرعامل اسبق شرکت ملی گاز، یاسر میرزایی سیرویی، مدیر کل بودجه و تنظیم مقررات بازار وزارت نفت و محمد مروتی استادیار اقتصاد دانشگاه خاتم و مدیرعامل موسسه پژوهشهای پیشرفته تهران برگزار شد، کارشناسان نسبت آینده انرژی در کشور هشدار دادند.
به باور کارشناسان حاضر در این پنل تخصصی اگر وضعیت به همین شکل پیش برود تا سه چهار سال آینده به واردات ۵۰ میلیون لیتر بنزین نیاز پیدا میکنیم و این میزان ممکن است تا ۱۰ سال دیگر به ۱۰۰ میلیون لیتر برسد.
اگر این میزان شکاف و ناترازی را بخواهیم با افزایش تولید بنزین حل کنیم با فرض بر این که مشکل سرمایهگذاری نداریم و پالایشگاه هم به اندازه کافی داریم، بر اساس محاسباتی که انجام شده برای تامین این میزان بنزین ما باید نصف صادرات خود را صرف واردات بنزین کنیم که معادل ٨٠٠ هزار بشکه نفت است.
بر اساس آخرین آمارها ایران حدود ۱.۶ میلیون بشکه نفت صادرات دارد، بنابراین اگر ایران بخواهد میزان بنزینی که مورد نیاز است را خودش تامین کند، دولت باید از نصف درآمدهای صادرات نفت خود صرف نظر کند و این میزان تا چند سال آینده افزایش یافته و دیگر درآمد نفتی برای کشور باقی نمیماند.
از سال ٩١ تاکنون، میزان مصرف بنزین در سال حدود ٧ درصد افزایش داشته، تنها طی سالهای ٩١ تا ٩٧ میزان مصرف بنزین ۵٠ درصد افزایش داشته و از ۶٠ میلیون لیتر به ٩٠ میلیون لیتر در روز رسیده است.
همچنین پیشبینی میشود میزان مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری تا سال ۱۴۲۰ به ٢١۴ میلیارد متر مکعب در سال برسد که این میزان در سال ١۴٠٠ معادل ١٢١ میلیارد متر مکعب در سال بوده است. اما این میزان با اعمال بهینهسازی میتواند تا سطح ١٣۴ میلیارد متر مکعب در سال کاهش یابد.
شروع ناترازی از زمان تصویب قانون تثبیت قیمت حاملهای انرژی در سال ۱۳۸۳ بود که اختیار اصلاح تعرفهها را از دولت گرفت، قانونی که رئیس وقت مجلس آن را به عنوان هدیه مجلس به مردم در سال جدید اعلام کرد.
نظر شما