به گزارش بازار، اکونومیست نوشت: به عنوان اولین گام، دولت ترامپ ممکن است تعداد بیشتری نفتکش و معاملهگر را به لیست سیاه خزانهداری اضافه کند. یک اقدام بزرگتر، که به گفته منابع، تیم ترامپ در حال بررسی آن است، این است که به چین اعلام کند که آمریکا تحریمهایی بر هر بندری که نفت ایران را دریافت کند اعمال خواهد کرد. گزینه تهاجمیتر این است که تعرفههای سنگینی بر چین اعمال کند تا دولت این کشور مجبور به اجرای ممنوعیت واردات نفت ایران شود.
اکونومیست در ادامه نوشت: در تاریخ ۲۵ نوامبر، نفتکش «الوا» که تحت پرچم سائوتومه و پرینسیپ فعالیت میکند، به طور مخفیانه ۲ میلیون بشکه نفت خام ایران را از سواحل مالزی بارگیری کرد. حرکت از آنجا به سمت شمال شرقی چین، که احتمالاً مقصد نهایی این نفتکش است، معمولاً حداکثر دو هفته طول میکشد. اما این بار چنین نشد. در تاریخ ۳ دسامبر، آمریکا با ادعای نقض تحریمها توسط الوا، این کشتی را در لیست سیاه خود قرار داد و اعلام کرد هرکسی که با این کشتی معامله کند با مجازات روبهرو خواهد شد. شش هفته بعد، الوا هنوز کمتر از ۲۰ کیلومتر از جایی که محموله خود را بارگیری کرده، سرگردان است.
در ادامه این مطلب آمده: الوا تنها نیست. از ماه اکتبر، زمانی که دولت بایدن برخورد با نفتکشهای مرتبط با ایران را آغاز کرد، صادرات نفت خام ایران به چین، که تقریباً تمامی نفت ایران را خریداری میکند، به یک چهارم کاهش یافته و به ۱.۳ میلیون بشکه در روز رسیده است. در عین حال، بارگیری نفت از ایران همچنان با سرعت ادامه دارد، با این امید که شرایط تغییر کند. نتیجه این است که اکنون چهار برابر بیشتر از گذشته، یعنی ۲۰ میلیون بشکه نفت ایران در دریا سرگردان است که بیشتر آن در سواحل مالزی و سنگاپور قرار دارد.
در روزهای پایانی ریاست جمهوری بایدن، آمریکا به روسیه نیز ضربه میزند. در ۱۰ ژانویه، مقامات تحریمهای جدیدی علیه ۱۴۳ نفتکش، که ۴۲ درصد از صادرات نفت دریایی روسیه در سال گذشته را تشکیل میدادند، و همچنین صادرکنندگان و بیمهگران بزرگ اعمال کردند. این تحریمها در کوتاهمدت برای ولادیمیر پوتین مشکلاتی ایجاد میکند و یکی از دلایلی است که قیمت نفت برنت، شاخص جهانی نفت، در ۱۳ ژانویه به ۸۱ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین میزان در پنج ماه گذشته است. با این حال، ایران با تهدید بزرگتری روبروست. دونالد ترامپ همچنان در مورد محاصره روسیه دو دل است، اما مصمم است منابع مالی ایران را خفه کند. او ممکن است موفق شود و در این راه بازارهای انرژی جهانی را دچار آشفتگی کند.
در بیشتر دوره ریاست جمهوری بایدن، او چشم خود را بر تجارت نفت رو به رشد ایران بسته بود. بین سال ۲۰۱۸، زمانی که دولت اول ترامپ تحریمهای سختی را دوباره اعمال کرد، و سال گذشته، صادرات نفت خام ایران دوازده برابر شد و به ۱.۸ میلیون بشکه در روز رسید. اما در اکتبر، بایدن رویکرد خود را تغییر داد. در ماههای پس از آن، وزارت خزانهداری آمریکا ۵۵ نفتکش را به لیست سیاه خود اضافه کرد که معادل یک سوم ناوگان «تاریک» است که وظیفه حمل نفت خام ایران را بر عهده دارد. به گفته «همایون فلاکشاهی» از شرکت دادهکاوی «کپلر»، این اقدام نشاندهنده تغییر رویکرد آمریکا است.
نظر شما