۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۲
افزایش قیمت جهانی نفت با تحریم های تازه علیه روسیه| آیا صنعت نفت ایران نیز تحریم خواهد شد؟
بازار بررسی کرد؛

افزایش قیمت جهانی نفت با تحریم های تازه علیه روسیه| آیا صنعت نفت ایران نیز تحریم خواهد شد؟

در پی وضع تحریم های جدید آمریکا علیه دو صنعت نفت و بیمه روسیه، قیمت جهانی نفت خام طی روزهای اخیر بیش از ۴.۵ درصد رشد را تجربه کرده است.

بازار؛ گروه بین الملل: در پی وضع تحریم های تازه ایالات متحده علیه نفتکش های روسی و اعلام ممنوعیت پهلوگیری آنها در بنادر کشورهای متحد یا دوست آمریکا که هفته گذشته به مرحله اجرا در آمد، قیمت نفت خام همچنان به روند صعودی خود ادامه می دهد.
قیمت نفت در حال حاضر به پیک سه ماهه خود رسیده و سبد نفتی کشورهای مختلف عضو و یا غیر عضو اوپک را نیز بین ۳ الی ۵ درصد طی روزهای گذشته دچار افزایش قیمت ساخته است. هر بشکه نفت وست تگزاس صبح روز یکشنبه ۷۶.۵۷ دلار در هر بشکه قیمت خورده و این در حالیست که هر بشکه نفت دریای برنت در محدوده نزدیک به ۸۰ دلار به فروش می رسد که رشد بسیار خوبی طی ماه های اخیر به حساب می آید.
به طور متوسط می توان گفت که طی چهار روز اخیر، قیمت جهانی نفت خام به طور متوسط ۴.۵ درصد رشد داشته و احتمال افزایش بیشتر قیمت نیز همچنان وجود دارد.
ناپایداری در بازار جهانی نفت
نکته مهمی که باید به آن پرداخت اینکه اقدام ایالات متحده برای تحریم صنعت نفت و بیمه روسیه درست در پیک سرمای زمستان و در بحبوحه تلاش فدرال رزرو این کشور برای جلوگیری از رشد تورم اعمال شده است. با این حساب، بخشی از این افزایش قیمت ناشی از نگرانی غرب برای تامین سوخت مورد نیاز طی ماه های آتی بوده و این نگرانی از آنجا تشدید می شود که اوکراین نیز به تازگی مسیر ترانزیت گاز طبیعی صادراتی روسیه به سمت اروپا از طریق خط لوله نورد استریم را مسدود ساخته است. اگرچه این اقدامات همگی در راستای افزایش فشار اقتصادی به روسیه و به منظور تلاش برای عقب نشینی مسکو از اوکراین صورت می پذیرد، اما شوک ناشی از توقف صادرات نفت و گاز یکی از بزرگترین منابع اصلی تامین کننده انرژی اروپا آن هم در میانه ایام زمستان، به طور طبیعی میزان تقاضا را در بازارهای جهانی افزایش داده و استرس روانی را نیز به بازار القا خواهد کرد که نتیجه ای جز افزایش قیمت در پی نخواهد داشت.

«اوله هنسن» تحلیلگر ارشد بازار در «ساکسو بانک» معتقد است که این اقدام آمریکا آن هم در بحبوحه سرمای زمستان و پیک افزایش تقاضا در این ایام سال و همزمانی ان با کاهش عرضه نفت به بازار، می تواند تراژدی قیمت را در بازار رقم بزند.

اما حقیقت امر این است که اعمال تحریم های آمریکا علیه روسیه مانند شمشیر دولب عمل خواهد کرد. اگرچه ممکن است این تحریم ها موفقیت آمیز عمل کرده و مسکو را تا حدی از مواضع خود در خاک اوکراین عقب رانده یا دستکم آتش جنگ را کمی آرام تر سازد، اما روی دیگر این سکه آن است که تحریم های جدید آمریکا علیه روسیه، منجر به افزایش شعله جنگ روسیه علیه اوکراین به عنوان اقدامی تلافی جویانه شود.
«اوله هنسن» تحلیلگر ارشد بازار در «ساکسو بانک» معتقد است که این اقدام آمریکا آن هم در بحبوحه سرمای زمستان و پیک افزایش تقاضا در این ایام سال و همزمانی ان با کاهش عرضه نفت به بازار، می تواند تراژدی قیمت را در بازار رقم بزند.
احتمال وضع تحریم های نفتی مشابه علیه تهران
از سوی دیگر، در آستانه ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، بسیاری از تحلیلگران معتقدند که وی برای اعمال فشار بیشتر به ایران با هدف دستیابی به یک توافق زودهنگام با تهران به عنوان برگ برنده بزرگی در کارنامه دوران دوم ریاست جمهوری خود، تحریم های نفتی مشابهی علیه ایران اعمال خواهد کرد.
به نوشته رویترز، منابع هندی اعلام کرده اند که تحریم های آمریکا علیه صنعت نفت روسیه بیش از ۱۸۰ نفتکش و شرکت هایی که محموله آنها را بیمه می کند را تحت تاثیر خود قرار داده است. حال اگر ایران نیز در دوران ترامپ به این فهرست اضافه شود، می توان منتظر افزایش تند قیمت نفت در بازارهای جهانی بود که نتیجه ای جز شکل گیری دور تازه ای از تورم در غرب و شرق آسیا را به همراه نخواهد داشت.
نشریه مشهور «اویل پرایس» با انتشار گزارشی مدعی شده که منابع چینی در حال یافتن منبع تامین نفت دیگری به جز ایران در خاورمیانه هستند تا امنیت انرژی خود را تامین نموده و به واسطه واردات نفت ایران و روسیه، خود را وارد دعوای پر حاشیه با ترامپ و دولت وی نسازند.
با اینحال، این نکته مهم را نیز باید در نظر داشت که ممکن است فرضیات ما درست از آب در نیامده و حتی در صورت وضع تحریم های سفت و سخت علیه صنعت نفت ایران، قیمت ها آن چنان تکان وحشتناکی را هم متحمل نشوند. یکی از بزرگترین نگرانی های جهانی در خصوص میزان تقاضای جهانی برای نفت به چین بازمیگردد که در صورت کاهش عرضه، ادامه تقاضای بالای این کشور برای نفت قیمت ها را در بازارهای جهانی با شیب تندی افزایش دهد. با اینحال، نشریه مشهور «اویل پرایس» با انتشار گزارشی مدعی شده که منابع چینی در حال یافتن منبع تامین نفت دیگری به جز ایران در خاورمیانه هستند تا امنیت انرژی خود را تامین نموده و به واسطه واردات نفت ایران و روسیه، خود را وارد دعوای پر حاشیه با ترامپ و دولت وی نسازند.
از سوی دیگر، اقتصاد چین حال و روز چندان خوشی نیز نداشته و اشتهای این کشور برای واردات منابع انرژی از جمله نفت و گاز تا حد زیادی به نسبت سال گذشته کاهش یافته است. لذا، به نظر می رسد با توجه به میزان تقاضای فعلی چین، پکن بتواند جایگزین مناسبی برای نفت ایران نیز پیدا کند. با اینحال، این فرآیند ممکن است چند ماه به طول بینجامد که به احتمال زیاد، ترامپ این مدت را مد نظر قرار خواهد داد.
کد خبر: ۳۲۰٬۵۷۰

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha