۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۲
سه سناریوی ترامپی برای بورس|  استراتژی، تحلیل و دید باز را پی بگیرید
واکنش بازار سهام نسبت به ترامپ چه خواهد بود؟

سه سناریوی ترامپی برای بورس| استراتژی، تحلیل و دید باز را پی بگیرید

در حال حاضر سه سناریو پیش‌رو برای شرایط سیاسی بازار در دوران ترامپ وجود دارد که بر مبنای آن بازار می‌تواند عملکرد متفاوتی داشته باشد. در این گزارش به همه ابعاد آن پرداخته شده است.

بازار؛ گروه بورس: با نزدیک شدن به حضور ترامپ در کاخ سفید سناریو و تحلیل‌ها درباره اقدامات اقتصادی او داغ شده‌است. رویدادهای سیاسی همواره از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر بازارها بوده‌اند. بسیاری بر این باورند که نوسانات کم یا خروج پول از بازار در برخی روزها به دلیل ریسک حضور ترامپ است. درواقع افرادی که سودهای مناسبی به دست آورده‌اند، در حال فروش سهام خود هستند. این نشان‌دهنده اهمیت و تأثیرگذاری رویدادهای بین‌المللی در بازار است. اما چشم‌انداز تحولات سیاسی نیز معمولاً مبهم و نامشخص است.

ایران از خود سیگنال‌های مثبت و آمادگی برای گفتگو نشان داده است. همزمان با این موضوع، گزارش‌های مالی شرکت‌ها نیز منتشر می‌شوند. بنابراین سهامداران و فعالان بازار باید این عوامل را در تصمیم‌گیری‌های خود در نظر بگیرند تا در برابر تغییرات ناگهانی سیاسی غافلگیر نشوند.

سه سناریو پیش‌رو برای شرایط سیاسی بازار

سناریوی اول: مذاکرات شفاف و بدون پیش‌شرط است. در این سناریو، ترامپ پس از حضور در کاخ سفید، به‌صورت شفاف و بدون پیش‌شرط آمادگی خود را برای مذاکرات اعلام می‌کند و ایران نیز موافقت می‌کند. این می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر بازار سرمایه و سایر بازارها داشته باشد. در چنین شرایطی، بازارهایی مانند سکه، دلار، خودرو و مسکن با کاهش قیمت مواجه خواهند شد و بازار سرمایه به سرعت رشد خواهد کرد.

در صورت ادامه وضعیت فعلی، معاملات بورس با نوسانات کم ادامه خواهد داشت. دلار به‌طور نرمال رشد خواهد کرد و بازارها نیز نوسانات خود را خواهند داشت. تصمیمات دولت نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر بازارها خواهد داشت. این سناریو نیز محتمل است، اما نمی‌تواند به‌صورت بلندمدت ماندگار باشد

سناریوی دوم: ادامه وضعیت فعلی است. در این سناریو، معاملات بورس با نوسانات کم ادامه خواهد داشت. دلار به‌طور نرمال رشد خواهد کرد و بازارها نیز نوسانات خود را خواهند داشت. تصمیمات دولت نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر بازارها خواهد داشت. این سناریو نیز محتمل است، اما نمی‌تواند به‌صورت بلندمدت ماندگار باشد.

سناریوی سوم: تشدید تنش‌ها است. در این سناریو، روابط بین‌المللی پرتنش‌تر می‌شوند و تحریم‌ها و محدودیت‌های بیشتری اعمال می‌شوند. این وضعیت باعث افزایش نااطمینانی در بازارها می‌شود و تأثیر منفی بر قیمت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها خواهد داشت.

تاکنون انتخاب ترامپ قاعدتاً در افزایش نرخ ارز موثر بوده‌است این کاملاً یک پیش‌بینی واضح و روشن بود که جریان اقتصادی با توجه به سابقه ترامپ نسبت به دلار تقاضا داشته باشد. با این وجود سرنوشت بازار را نه ترامپ، بلکه رفتار دولت در مواجهه با ترامپ روشن می‌کند. به خصوص در حوزه سیاست‌های ارزی که دقیقاً این اتفاق رخ داد و دولت عاقلانه‌ترین و منطقی‌ترین کار را در سیاست‌های ارزی تا به امروز پیش گرفته است.

ترامپ بر مسند ریاست جمهوری نشسته و شفاف و روشن هم ابزار تهدید و هم مذاکره را روی میز می‌گذارد. همانطور که در اظهار نظرهای اخیر با مکزیک، کانادا، پاناما و... همین سناریوها را پیش گرفته‌است.

بنابراین ایران با قلدری ترامپ حاضر به پذیرش مذاکره نخواهد بود و دوباره فضا طوفانی و عجیب و غیرعادی می‌شود و ریسک سیاسی هر روز و هر هفته که می‌گذرد بیشتر می‌شود. طرف مقابل با هر ابزاری که در اختیار دارد فشار حداکثری را در دستور کار قرار می‌دهد و این طرف هم حاضر به امتیاز و باج‌خواهی طرف مقابل نیست. در چنین فضایی سهامداران و بازار سرمایه چه خواهند کرد؟ دولت چه می‌کند؟ رفتار دولت در مواجهه با بازارها چیست؟

محتمل‌ترین سناریو

بر اساس داده ای تاریخی و در صورت ادامه سیاست خارجی ایران، محتمل‌ترین سناریو، سومی است و طرف مقابل به واسطه ماهیت دشمنی و ذات دشمنی که دارد چنین مسیری را پیش می‌برد. قطعاً در چنین شرایطی آشفتگی بازارها یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی است که رخ می‌دهد. این موضوع از نرخ دلار آغاز می‌شود. البته تیم فعلی دولت خود را برای این سناریو نیز آماده کرده و به همین دلیل رفتار بازار آن روزها چیزی که همه پیش‌بینی می‌کنند؛ نخواهد بود.

اگر در سناریو سوم، دولت اجازه سرکوب نرخ را ندهد و نرخ ارز در بازار توافقی تعیین شود، بازار به سرعت ریسک سیاسی را در جایی به نام نرخ ارز نمایان کرده و آن را روی تابلو نمایش می‌دهد

نکته مهم دیگر این است که رفتار دولت در بازار ارز توافقی تمام سرنوشت بازار سرمایه را با خود گره می‌زند. در سنوات و سال‌های گذشته به این شکل بود که بازار سرمایه ریسک سیاسی را با گوشت و پوست حس می‌کرد. آن زمان فرار سرمایه داشتیم، بازارهای رقیب با رشدی چشمگیر و چهارنعل حرکت می‌کردند اما سیاست‌های دولت در سرکوب ارز نصیب شرکت‌ها و سهامداران می‌شد و این باعث شده بود تا سهامداران هم چوب و ریسک سیاسی را بخورند هم پیاز عدم رشد نرخ ارز را. در نهایت آن کار را هم بازار با سهامداران انجام می‌داد.

به نظر اگر در سناریو سوم، دولت اجازه سرکوب نرخ را ندهد و نرخ ارز در بازار توافقی تعیین شود، بازار به سرعت ریسک سیاسی را در جایی به نام نرخ ارز نمایان کرده و آن را روی تابلو نمایش می‌دهد.

اگر این اتفاق رخ دهد، ممکن است حتی بازار سرمایه بازار برنده از دل سناریوی سوم باشد که با وجود ریسک‌ها و اتفاقات و فشارها، افزایش احتمالی نرخ ارز را در سودآوری شرکت‌ها لحاظ می‌کند. این دقیقاً نقطه حساس و به نوعی نقطه عطف این چند ماه پیش روست که بدون در نظر گرفتن آن نمی‌توان به راحتی در بازار تشکیل پورتفو داد. به نظر بخشی از سکوت و تماشاچی شدن جریان پول در این روزهای بازار ناشی از همین امر است که بسیاری از پول‌های بزرگ منتظر کنش سیاسی بازیگران هستند تا واکنش خود را تنظیم کنند.

باید با استراتژی، تحلیل و دید باز در این روزها عمل کرد. در نظر گرفتن این سناریوها و شرایط متفاوت روزهای آینده نسبت به گذشته، عامل تعیین‌کننده‌ای در مسیر ماه‌های پیش‌رو خواهد بود. واقعیت این است که دو ماه آینده مشابه دو ماه گذشته نخواهد بود. در این دو ماه، با شرایط سخت‌تر، بازاری حساس‌تر و اتفاقات غیرمنتظره‌تری مواجه خواهیم بود که عملیات خرید و فروش را پیچیده‌تر خواهد کرد.

حقیقت امر اگر تا به امروز سرمایه‌گذاران این موارد را در خرید و فروش‌ها لحاظ نمی‌کردید. به نظر از این پس کمی این طرز فکر و نگاه احتمالی در دنیای سیاست را نیز کنار عوامل ریز و درشت بنیادی دیگر در نظر میگیرند. این بدان معنی نیست که بازار ارزنده نیست، حتی احتمال ادامه روند صعودی با وجود ریسک‌های سیاسی نیز وجود دارد.

کد خبر: ۳۲۰٬۴۰۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha