۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۷
۹۸ درصد سد لار خالی است| ۴۷ هزار میلیارد تومان بدهکاریم| ۲۱۷ همت یارانه پنهان آب می دهیم
سخنگوی صنعت آب:

۹۸ درصد سد لار خالی است| ۴۷ هزار میلیارد تومان بدهکاریم| ۲۱۷ همت یارانه پنهان آب می دهیم

بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب میزان پر شدگی سد لار را ۲ درصد اعلام کرد و افزود: در استان هایی همچون هرمزگان نیازمند اجرای طرح های اضطراری تامین آب هستیم.

بازار؛ گروه آب و انرژی: عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب روز دوشنبه در نشست خبری میانگین بارش‌ها از ابتدای مهر امسال تا آخر آذر را ۴۱.۴ میلیمتر اعلام کرد افزود: باید تا به امروز ۶۲ میلی متر بارندگی دریافت می کردیم. اما اعداد نشان می دهد که ۳۳ درصد در بارش های پاییزی عقب هستیم.

او با بیان اینکه سطح بارندگی ها در بسیاری از استان های کشور زیر سطح نرمال بوده است، گفت: کاهش بارش ها سبب شده تا بسیاری از استانها با چالش تامین آب روبرو باشند. اگر زمستان این کاهش جبران نشود، نگرانی درباره تامین آب در کشور بسیار جدی تر خواهد شد.

به گفته او، به جز استان های خراسان رضوی، گیلان و مازندران در سایر استان ها بارندگی ها کمتر از سطح نرمال گزارش شده است.

بزرگ‌زاده با بیان اینکه حتی اگر میزان بارش ها نرمال شود به دلیل خشکسالی‌های متمادی باز تنش آبی خواهیم داشت، بر ضرورت جدی گرفتن مدیریت مصرف تاکید کرد و گفت: اگر مدیریت نکنیم ناگزیر به سمت تامین آب از سفره ها خواهیم رفت که پیامد آن تشدید فرونشست خواهد بود.

اجرای طرح های اضطراری تامین آب در برخی از استان های کشور

سخنگوی صنعت آب در ادامه سخنان خود موجودی سدهای کشور را ۴ میلیارد و ۴۳۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: در مدت مشابه سال گذشته موجودی سدهای کشور ۴ میلیارد و ۵۵۰ میلیون مترمکعب بوده که نشان دهنده افت ۳ درصدی در این بخش است. همچنین خروجی سدها هم از ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب در مدت مشابه سال گذشته به ۶ میلیارد ۵۴۰ میلیون مترمکعب در امسال رسیده است.

او میزان پر شدگی سدهای تهران را ۱۹ درصد و مقدار حجم آب را ۳۵۹ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و افزود: در میان سدهای پنج گانه سد لار بدترین وضعیت را دارد. در حال حاضر تنها ۲ درصد این سد پر است.

او همچنین میزان پر شدگی سد «لتیان» ۲۶ درصد، سد «امیرکبیر» ۳۰ درصد، سد «طالقان» ۵۴ و سد «ماملو» را ۱۳ درصد اعلام کرد و افزود: این اعدام و ارقام حاکی از این است که تنش آبی همچنان در تهران تداوم دارد

این مقام مسول در صنعت آب با بیان اینکه در برخی از استان های کشور نیازمند اخذ تصمیمات اضطراری هستیم، گفت: در حال حاض وضعت بارندگی ها و ذخایر سدها در استان هایی همچون هرمزگان، اصفهان، مرکزی به هیچ وجه مساعد نبوده و در استانی همچون هرمزگان باید به سراغ روش های تامین اظطراری آب پیش برویم. حال آنکه وزارت نیرو به دنبال روش های تامین پایدار آب بوده و و به هیچ وجه برای آن مطلوب نیست که به دنبال چنین روش هایی برای تامین آب باشد.

بزرگ زاده در ادامه سخنان خود با اشاره به بحران انرژی در کشور، گفت: باید توجه داشت که مدیریت آب سخت تر از مدیریت برق است. چرا که در زمانی که با ناترازی برق مواجه هستیم در بدترین حالت به سراغ خاموشی رفته و به نوعی اقتصاد کشور آسیب می بیند. اما در زمان بحران آبی زیست بوم کشور آسیب دیده و این مساله به شدت نگران کننده است.

او در ادامه سخنان خود گریزی هم به برنامه هفتم توسعه در حوزه آب زد و گفت: بر اساس این برنامه توسعه ای باید ۱۵ میلیارد مترمکعب ناترازی آب کاهش پیدا کند. برای تحقق این هدف ۱۴۷ پروژه بزرگ آب رسانی تعریف شده است.

سخنگوی صنعت آب کشور از بدهی ۴۷ هزار میلیارد تومانی به پیمانکاران، مشاوران و تامین کنندگان حوزه آب و ابفا خبر داد و افزود: با وجود احساس خطر مسئولان کشور نسبت به وضعیت تأمین آب، اما در بودجه‌های جاری کشور، رقمی متناسب با حل این بحران دیده نمی‌شود.

وی ادامه داد: ما از مسئولان سازمان برنامه و بودجه انتظار داریم همانگونه که تاکید رئیس جمهوری است در تدوین پیوست‌های بودجه ۱۴۰۴ عنایت ویژه‌ای به بخش آب داشته باشند.

بزرگ زاده یکی از مشکلات بخش آب کشور در چند دهه گذشته را واقعی نبودن قیمت آب دانست و خاطرنشان‌کرد: این درحالی است که قیمت‌های تکلیفی آب فاصله معناداری با قیمت تمام شده دارد و تبدیل به مشکل اساسی و ناترازی در اقتصاد آب شده و اعتبارات عمومی و بودجه سنواتی نیز به شدت دچار محدودیت است.

۲۱۷ همت یارانه پنهان سالیانه در بخش آب

سخنگوی صنعت آب ادامه داد: این مساله موجب شده تا سالانه ۲۱۷ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در بخش آب پرداخت شود.

بزرگ زاده با بیان اینکه حوزه آب و آبفا برای اجرای طرح‌های خود نیاز به تأمین ماهانه حداقل ۱۷ همت دارد، گفت: کاهش خودگردانی بخش آب به دلیل تعرفه پایین آن، سبب وابستگی اجرای طرح‌ها به منابع عمومی دولت شده و محدودیت منابع عمومی نیز سبب کندی اجرای پروژه‌های بخش آب و آبفا شده است. در حالی که اگر بخشی از این ۲۱۷ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان، وارد صنعت آب شود، می‌تواند خودگردانی نسبی داشته باشد.

او در باره طرح‌های تدوین شده وزارت نیرو برای تأمین آب مورد نیاز کشور خاطرنشان کرد: با هدف‌گذاری‌های صورت گرفته، در اولویت نخست برای رفع ناترازی آب نیاز به ۷۱۱ همت تأمین اعتبار است و در اولویت دوم حدود ۲۵۰ همت و در جمع حدود ۹۶۰ همت تأمین مالی نیاز است.

ناکارآمدی روش‌های گذشته در مدیریت آب زیرزمینی

بزرگ‌زاده ضمن تاکیدبر ضرورت بازنگری در شیوه مدیریت منابع آب زیرزمینی، ادامه داد: برای ساماندهی امور، راهبردهای توسعه بلندمدت منابع آب کشور در سال ۱۳۸۲، ضوابط ایجاد تعادل در منابع و مصارف آب در سال ۱۳۸۷، طرح احیاء و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی اواسط دهه ۸۰ و سازگاری با کم‌آبی در سال‌های اخیر مطرح شده و طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری در بیش از ۳۰ میلیون هکتار به اجرا درآمده ولی اتفاق چشمگیری در بهبود شرایط منابع آب زیرزمینی مشاهده نشده است.

وی درباره نتیجه‌بخش نبودن این اقدام ها افزود: کافی است بدانیم که ۳۰ درصد چاه‌های مجاز کشور در ۱۵ سال گذشته به دلیل افت سطح آب و کاهش آبدهی، دچار کف‌شکنی و جابه‌جایی شده‌ است. به بیان دیگر سالانه برای هشت هزار و ۵۰۰ چاه کف‌شکنی یا جابه‌جایی انجام می‌شود.

سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: در ۲۰ سال گذشته به طور میانگین به ازای هر هفت هزار حلقه چاه غیرمجاز که مسدود شده، پنج هزار چاه غیرمجاز جدید حفر شده است؛ بنابراین باید رویکردها را تغییر داد.

کد خبر: ۳۱۷٬۸۰۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha