محمد حسین عابدی، بازار: مقارن با روزهای باقی مانده تا شب یلدا، بار دیگر مقوله گرانی کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم استان سمنان، نقل محافل اقتصادی و اجتماعی و به خصوص فضای مجازی شده است افزایش قیمت ها در همین چند ماه اخیر نشان می دهد که سیاست های دولت برای تنظیم بازار نیازمند تقویت است.
قیمت بسیاری از اقلام اساسی مورد نیاز مردم در ماه های اخیر با رشد چشم گیر روبرو بوده و همچنین آمارها نشان از رشد تورم در استان سمنان دارد حالا اما همزمان با فرا رسیدن شب یلدا مردم این استان با مشکلات جدی در تامین اقلام مورد نیاز شان روبرو هستند.
نرخ نامه های متغیر
یکی از بهترین ملاک ها برای قیمت های اقلام اساسی و مصرفی خانواده ها فهرستی است که واحد نظارت و بازرسی استان سمنان اعلام می کند نرخ نامه ای که همه ملزم به رعایت آن هستند و البته در زمان تورم های مقطعی مانند اول مهر یا شب یلدا، این فهرست هم گاهی کارساز نیست و برخی قیمت ها رشد صعودی را تجربه می کنند.
مدیرکل تعزیرات سمنان: طرح تشدید نظارت بر اصناف ویژه شب یلدا از ۱۷ الی ۳۰ آذرماه در هشت شهرستان استان سمنان اجرایی شده است
مقایسه بین فهرست ارسالی از سوی واحد بازرسی و نظارت استان سمنان برای رسانه در فاصله حدوداً سه ماهه پائیز یعنی انتهای شهریور تا انتهای آذرماه نشان می دهد که در برخی اقلام رشد بسیار محسوسی را شاهد هستیم برای مثال در فهرست انتهای شهریورماه هندوانه ۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام قیمت شده و امروز قیمت این کالا بیش از دو برابر افزایش یافته و کیلوگرمی ۲۰ الی ۲۵ هزار تومان در بازارهای استان فروخته می شود.
موز (درجه یک) وارداتی در فهرست اواخر شهریورماه واحد نظارت و بازرسی کیلو گرمی ۸۸هزار تومان قیمت گذاری شده اما طبق فهرست منتشر شده جدید مورخ بیست و چهارم آذرماه ۱۰۵ هزار تومان عرضه می شود. در محصولی مانند نخود هم شاهد هستیم که قیمت مصوب از ۷۸ هزار تومان در انتهای شهریورماه به ۱۰۰ هزار تومان در انتهای آذرماه رشد داشته است.
افزایش قیمت ها
هرچند در برخی اقلام مانند گوشت و مرغ رشدی را شاهد نبوده ایم اما در محصولاتی مانند لبنات هم رشد چشم گیر قیمت ها رقم خورده تا جایی که کره ۱۰۰ گرمی از ۳۲ هزار تومان در انتهای شهریورماه به ۴۳ هزار و ۲۵۰ تومان تغییر قیمت داده است.
در فهرست جدید نرخ گذاری همچنین سیب ۶۰ هزار تومان، پرتغال ۵۵ هزار تومان و انار ۴۵ هزار تومان قیمت گذاری شده است واقعیت بازار اما متفاوت است و این نرخ ها بعضاً رعایت نمی شود و همین امر برای مردم مشکل ساز بوده است حالا اما معاون اقتصادی استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار بازار، از برپایی نمایشگاه عرضه مستقیم کالا شب یلدا خبر داده است.
محمد رضا صادقی با بیان اینکه اقلام مورد نیاز مصرفی یلدایی مردم استان سمنان در این نمایشگاه ها با قیمت مناسب تری عرضه می شود، ابراز کرد: میوه تنظیم بازار در دو رقم پرتغال و سیب هم در استان برای تامین میوه مورد نیاز شب یلدای مردم توزیع شده است.
برخورد با متخلفان
محمد نجفی مدیرکل تعزیرات استان سمنان هم از برخورد جدی با متخلفان و به خصوص گران فروش ها همزمان با شب یلدا خبر داد و گفت: طرح تشدید نظارت بر بازار عرضه اقلام اساسی مورد نیاز مردم در شب یلدا با همکاری صنعت معدن و تجارت، اصناف و بازرسان و ... در دست اجرا است.
یک کارشناس اقتصادی: مردم تورم نمی آفرینند بلکه این مسئولان و دولت ها و حاکمیت ها هستند که تورم می آفرینند
نجفی با بیان اینکه بازرسان در روزهای تعطیل و در صبح و عصر بر بازار عرضه محصولات یلدایی نظارت دارند، افزود: با متخلفان و گرانفروشان و کسانی که قصد ایجاد ناراضایتی و اختلال در بازار محصولات اساسی مورد نیاز مردم دارند، برخورد خواهد شد.
وی با بیان اینکه طرح تشدید نظارت بر اصناف ویژه شب یلدا از ۱۷ الی ۳۰ آذرماه در هشت شهرستان استان سمنان اجرایی می شود، افزود: بازرسان در این بازرسی ها به مواردی مانند گرانفروشی، کم فروشی، عدم نصب نرخ نامه در دید مردم و ... می پردازند و همچنین مردم هم می توانند شکایت های خودشان را به تعزیرات یا صمت استان سمنان اعلام کنند.
رصد کدام بازار؟!
مشکل اما ایجا است که مردم اصلا از گرانفروشی گلایه ندارند بلکه موضوع اصلی شان گرانی است یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه ریشه گرانی را باید سیاست های دولت ها در سه دهه اخیر جستجو کرد نه در سوپر میوه ای در میدان فلکه شاهرود، گفت: مشکل ما این است که می خواهیم با گرانی مبارزه کنیم اما یقه گرانفروشی را می گیریم.
سید رضا طباطبایی با بیان اینکه گرانی و گرانفروشی متفاوت هستند، بیان کرد: گران فروشی نهایتاً از پنج درصد اصناف استان سمنان سر بزند و لذا اصلا جایی در بین دغدغه های مردم ندارد و مسئولان باید تلاش کنند که گرانی را حل کنند وگرنه کاسبی که میوه ای را ۵۵ هزار تومان می خرد مجبور است ۶۵ هزار تومان بفروشد گرانفروش نیست؛ این در واقع گرانی است.
وی با اشاره به اینکه نظارت بر بازار باید از بالا صورت گیرد اما مسئولان ما بالادست ها رها کرده و در پایین ترین نطقه ممکن از حلقه عرضه یعنی سوپر میوه خیابانی که در آن زندگی می کنیم آن هم در یک شهر کوچک شروع کرده است، افزود: تا زمانی که ما تفاوت گرانی و گران فروشی را ندانیم در این راه موفق نمی شویم.
دولت ها مقصر گرانی هستند نه مردم
نکته جالب اینکه دیگر کارشناس اقتصادی هم دلیل گرانی را دولت می داند و نه مردم و کسبه، و به خبرنگار بازار می گوید: کسبه هم همین مردم هستند چیزی فراتر نیستند و باید اکیداً گفت که مردم تورم نمی آفرینند بلکه این مسئولان و دولت ها و حاکمیت ها هستند که تورم می آفرینند.
یک کارشناس: دولت هر قدر کوچک تر باشد مردم راحت تر زندگی می کنند
امیر حسین فتحی با اشاره به رشد عجیب و غریب و بی منطق قیمت ها، تاکید کرد: گرانی اتفاقاً از آنجایی شروع می شود که دولت می خواهد همه جوانب از قیمت شلغم تا تخم مرغ و فولاد و سمند را در دست بگیرد و این بزرگی دولت و دخالت در تمام شئون نمی گذارد که بازار سیر طبیعی خود یعنی عرضه و تقاضا و رقابت را شکل دهد.
وی با بیان اینکه در هر کجا که قدری رقابت و قاعده منطقی عرضه و تقاضا می خواهد شکل طبیعی خودش را بگیرد، دولت ورود کرده و جلوی آن را گرفته است، تاکید کرد: ما در بازار خودرو این امر را شاهد هستیم فردی که ۱۵۰ میلیون تومان برای ری را وارید کرده امروز می تواند خودرویش را دو نیم میلیارد تومان بفروشد چون خودرو دولتی است و اگر دولت در این بین نبود مگر چنین اتفاقی رخ می داد؟
تفاوت گرانی و گران فروشی
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دست بردن دولت ها در سیر طبیعی بازار نتیجه ای جز شرایط کنونی و گرانی لجام گسیخته حاکم ندارد، گفت: دولت هر قدر کوچک تر باشد مردم راحت تر زندگی می کنند زیرا دست دولت از تمام شئونات زندگی انسان از میوه و تره بار تا خودرو و فرهنگ و درمان و ... بیرون می آید و سیر طبیعی عرضه و تقاضا مانند اکثر نقاط دنیا بازار را به تعادل می رساند.
فتحی با بیان اینکه یک مغازه دار کالایی را ۱۰۰ هزار تومان می خرد و ۱۱۰ هزار تومان می فروشد در خرید جدید همان کالا را باید ۱۱۰ هزار تومان بخرد و ۱۲۰ هزار تومان بفروشد تا زمانی که او این کالا را بفروشد قیمت خرید آن برای خودش ۱۳۰ هزار تومان شده است پس او باید تمام سودی که کرده را بگذارد تا یک کالا حالا بخرد و آن را ۱۵۰ هزار تومان بفروشد، گفت: این چرخه معیوب گرانفروشی نیست!
نظر شما