به گزارش خبرنگار بازار، استان اصفهان به عنوان یکی از استانهای مرکزی ایران، دارای تاریخ و فرهنگی غنی و اقتصاد مبتنی بر صنایع و مشاغل مختلف است و دامداری یکی از فعالیت های مهم اقتصادی در این استان به شمار می رود که نقش بسزایی در تأمین معیشت خانوارها، تولید مواد غذایی و ایجاد اشتغال دارد.
دامداری در اصفهان به دو دسته کلی دامداری سنتی و دامداری صنعتی تقسیم میشود که هر یک از این روشها ویژگیها و چالشهای خاص خود را دارند.
در این ارتباط مهدی یاراحمدی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: صنعت دامداری در کنار کشاورزی در استان اصفهان از اهمیت خاصی برخوردار است و استان اصفهان یکی از تامین کنندگان اصلی محصولات دامی کشور محسوب می شود به نوعی که ۱۴ درصد از محصولات دامی کشور در اصفهان تولید می شود.
وی با بیان اینکه دامداری در مناطق روستایی با استفاده از روشهای سنتی انجام میشود، افزود: دامداران در این روش بیشتر به پرورش دامهای سبک مانند گوسفند و بز میپردازند و تولیدات شامل شیر، گوشت و پشم است که بیشتر به شکل محلی مصرف می شود.
کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دامداری صنعتی در سالهای اخیر، در اصفهان رشد قابل توجهی داشته است، بیان کرد: این نوع دامداری شامل پرورش دام های سنگین مانند گاو و همچنین تولید شیر و گوشت به صورت انبوه است که استفاده از تکنولوژی های نوین و مدیریت علمی در این نوع دامداری، بهره وری را افزایش داده است.
وی با اشاره به چالش های دامداری در اصفهان گفت: کمبود منابع آب، بیماریهای دامی، بازارهای فروش و تغییرات اقلیمی از جمله چالشهای این بخش است، از یک سو شیوع بیماری های مختلف در دام ها میتواند به کاهش تولید و آسیب به اقتصاد دامداران منجر می شود و از سوی دیگر به وضعیت خشکسالی و کمبود آب در استان، تأمین آب برای دامها و علوفه یکی از بزرگترین چالش هاست.
تغییرات آب و هوایی تأثیرات منفی بر تولید علوفه و سلامت دام ها
یاراحمدی بیان کرد: عدم وجود بازارهای مناسب و قیمتگذاری ناعادلانه که باعث کاهش درآمد دامداران میشود را از جمله چالشهای این بخش دانست و گفت: تغییرات آب و هوایی تأثیرات منفی بر تولید علوفه و سلامت دام ها دارد.
وی با اشاره به فرصت های مناسبی که در این عرصه برای توسعه اقتصادی اصفهان وجود دارد، بیان کرد: توسعه صنایع تبدیلی از فرصت های موجود در این عرصه است به نوعی که ایجاد کارخانجات فرآوری محصولات دامی میتواند ارزش افزوده بیشتری برای دامداران ایجاد کند.
کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه استفاده از فضای مجازی برای فروش محصولات دامی میتواند به افزایش دسترسی به بازار کمک کند، تاکید کرد: ارائه آموزش های لازم به دامداران درباره روش های نوین پرورش و مدیریت دام می تواند به بهبود کیفیت تولیدات کمک کند اما در کنار آن مسئولان باید با حمایت از دامداران برای خرید محصولات، کوتاه کردن دست واسطه ها و همچنین احیای زاینده رود به عنوان مهم ترین موضوع، به این امر مهم کمک کنند.
توسعه اقتصادی استان در گرو توجه به احیای زاینده رود
به گفته کارشناسان، نصف جهان به اندازه ای از وجود صنایع آسیب دیده است که دیگر امکان توسعه صنعتی در این استان وجود ندارد و باید به صنایع دیگر توجه ویژه شود، صنایعی مانند گردشگری و دامداری و کشاورزی که صدالبتهتوسعه این موارد نیز با احیای زاینده رود ارتباطی تنگاتنگ دارد. در این میان باید گفت که دامداری در استان اصفهان با وجود چالشهای متعدد، پتانسیل بالایی برای رشد و توسعه دارد؛ با توجه به نیاز روزافزون جامعه به محصولات دامی، توجه به مسائل زیست محیطی، استفاده از تکنولوژی های نوین و حمای تهای دولتی میتواند به رونق این صنعت کمک کند.
نظر شما