۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۲
راه های عشایری ایلام نیازمند استانداردسازی| دغدغه عشایر رفع شود
بازار گزارش می دهد؛

راه های عشایری ایلام نیازمند استانداردسازی| دغدغه عشایر رفع شود

ایلام-راه های عشایری استان ایلام به دلیل تخریب در ایام مختلف سال به خصوص فصل بارندگی نیازمند توجه برای استاندردسازی هستند.

بازار؛ گروه استان ها: ایل راه‌ها به عنوان محور ارتباطی میان ییلاق و قشلاق عشایر یکی از مهمترین زیرساخت های معیشتی جامعه عشایر محسوب شده و از اهمیت بسزایی برخوردار هستند؛ اگر چه با ورود انسان امروز به عصر ماشین‌ها زندگی عشایر و همچنین نحوه کوچ آنان دچار تغییرات و تحولاتی گردید، با این حال باز هم تعداد کثیری از این قشر به علت شرایط زندگی خود و همچنین هزینه‌های گزاف حمل و نقل از ایلراه‌ها برای کوچ، چرای دام‌ها و ارتباط با روستاییان همسایه استفاده می‌کنند.

ایل راه ها در استان ایلام هم به واسطه اینکه این استان دارای ۹ هزار خانوار عشایری با ۶۰ هزار نفر جمعیت بوده از اهمیت بالایی برخوردار است، با این وجود در سنوات اخیر به علت جاری شدن سیلاب و روان آب‌ها و تصرف و تعرض به راه های مسیر کوچ، ایل راه‌های استان ایلام از استاندارد های لازمه بهرمند نیستند؛ به گونه‌ای که این قشر غیور و زحمتکش هر ساله برای کوچ و مهاجرت از مناطق سردسیر به گرمسیر و یا بالعکس با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند.

شایان ذکر است عشایر استان ایلام در فصول مختلف سال به علت خرابی ایل راه‌ها مجبورند از جاده‌ها و معابر اصلی استفاده کنند که این امر پیامدهای منفی و خسارات جانی و مالی بسیاری به همراه دارد، از سوی دیگر هم با از بین رفتن ایل راه‌ها طی سالیان گذشته، مسأله مهم دیگری که برای این قشر ایجاد شده تحمیل هزینه‌های حمل و نقل است، زیرا همه ساله عشایر برای رفتن از ییلاق به قشلاق یا برعکس مجبورند تعدادی از دام خود را بفروشند تا هزینه این رفت و آمد تأمین شود.

ارتباط ایل راه‌ها با زندگی عشایری

هدیه لطیفی کارشناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه زندگی و جمعیت عشایری همواره در ارتباطی تنگاتنگ و پیوسته با کوچ، راه و ایل‌راه بوده، اظهار داشت: هرساله به دلیل جاری شدن سیلاب و روان آب ها، بخشی از ایل راه های عشایری و مسیرهای عبور احشام و چهارپایان نظیر پل ها و گذرگاه ها تخریب و مسدود می شود، این در حالیست که عشایر در همه این سال‌ها برای تأمین مایحتاج زندگی خود و دیگر جمعیت‌های انسانی، کوه‌ها، دشت‌ها و گذرگاه‌های زیادی را طی کرده و نیاز مبرمی به راه‌های عشایری دارند.

راه های عشایری ایلام نیازمند استانداردسازی| دغدغه عشایر رفع شود

وی افزود: علاوه بر بارندگی‌، سیل و سایر عوامل طبیعی که موجب تخریب ایل‌راه‌ها راه ها در استان ایلام می شوند، تغییر کاربری اراضی هم یکی دیگر از عوامل اصلی جهت نابودی ایل راه در استان ایلام بوده که در قانون نیز به ممنوعیت آن اشاره شده است.

مدیر کل امور عشایری استان ایلام: بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ کیلومتر راه عشایری در سطح استان وجود دارد که از این میزان یک هزار و ۲۸۹ کیلومتر در مناطق قشلاقی قرار گرفته است

لطیفی تصریح کرد: طی دهه‌های اخیر ایل‌راه‌ها تقریباً بر جاده‌های آسفالته منطبق شده است و همچون گذشته مختص عشایر نیست، که همین امر احتمال تصادف دام‌ها و عشایر هنگام عبور از این جاده‌ها را افزایش داده و هزینه های بیشتری را به عشایر تحمیل کرده است.

وی ادامه داد: کوچ‌نشینی کهن‌ترین شیوه زیست در تاریخ بشر است که حیات و توام آن از ضرورتی انکار ناپذیری برخوردار می باشد، از همین‌رو اصلاح ایل‌راه‌ها به عنوان شریان‌های اصلی زندگی عشایری نقش مهم و حیاتی در زندگی و کار این جمعیت مولد و بالنده دارد و باید مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد.

مرمت و بازسازی ایل راه ها در استان

محمد جواد خانزادی مدیر کل امور عشایری استان ایلام در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ کیلومتر راه عشایری در سطح استان وجود دارد که از این میزان یک هزار و ۲۸۹ کیلومتر در مناطق قشلاقی قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه ایل راها برای عشایر استان از اهمیت بالایی برخوردارند، افزود: نامناسب بودن برخی مسیر های عشایری، فرسایش، تخریب و مسدود شدن بخشی از راه های عشایری بر اثر عوامل طبیعی همچون جاری شدن سیلاب ها، روان آب ها و استفاده عشایر، مشکلات بسیاری را برای این قشر فراهم ساخته و خسارات و هزینه‌های سنگینی را به آنها وارد می کند.

خانزادی تصریح کرد: از این رو مرمت و بهسازی راه های عشایری در سطح استان به صورت مستمر در طول سال تداوم دارد و در صورت تخریب بر اثر سوانح طبیعی از جمله سیل و بارندگی، راه های عشایری استان به همت همکاران این نهاد مرمت و بازسازی خواهند شد.

وی در پایان گفت: با توجه به آغاز فصل قشلاق و کوچ عشایر در راستای سهولت کوچ عشایر این استان و همچنین عشایر مهمان از استان های همجوار، از ۱۵ مهر تا ۱۵ آبان عملیات بهسازی و مرمت راه های عشایری و کوچرو این استان اجرا می شود.

عشایر و ایل‌ها فارغ از نقش مهم‌شان در تولید و البته نقش بی‌بدیل تاریخی و باشکوه‌شان در حراست از این سرزمین و استقلال آب‌و خاک، بی‌تردید از مهمترین حاملان؛ حافظان و وارثان ارزش‌ها و میراث‌فرهنگی اصیل ایلامی اند؛ از این رو توجه به زندگی عشایری امری اجتناب‌ناپذیر است که حاکمیت و دولت نیز در قبال آن وظیفه‌ای تخلف‌ناپذیر دارد.

کد خبر: ۳۱۳٬۵۱۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha