به گزارش بازار، پیش بینی های کارشناسان اقتصادی در ایران نشان می دهد که در سال های نه چندان دور آینده، بیش از نیمی از شرکت ها و هلدینگ های کوچک و بزرگ، برای حفظ برند و درآمد خود، مجبور هستند از دیجیتال مارکتینگ و ابزارهای آن استفاده کنند.
شاید بسیاری از کارفرمایان و مدیران در ایران ندانند که دیجیتال مارکتینگ چیست و بی تردید ممکن است یکی از بزرگترین نقطه ضعف مدیران باشد. به نقل از آکادمی ایلیاسیستم به عنوان مرجع معتبر آموزش دیجیتال مارکتینگ در ایران، "دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال، بخشی از بازاریابی است که از اینترنت و فناوری های دیجیتال مانند کامپیوتر، موبایل و سایر رسانه ها و پلتفرم های دیجیتال برای معرفی محصولات و خدمات استفاده می کند".
با توجه به تعریف دیجیتال مارکتینگ، می توان ابزارهای این بازاریابی را پیدا کرد. مهم ترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که در ایران بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و باعث تغییر در روند درآمد شده را می توان به ترتیب سایت و بعد از آن، شبکه های اجتماعی مختلف اشاره کرد.
تاثیر سایت به عنوان ابزار دیجیتال مارکتینگ در تغییر بازار و افزایش فروش
شاید اگر ده سال پیش کارشناسان اعلام می کردند که اکثر شرکت های بزرگ در ایران، در آینده بیش از 70 درصد فروش خود را از سایت انجام می دهند، برای مردم باور پذیر نبود؛ اما هم اکنون می توان گفت این اتفاق رخ داده است. اگر آمارها را از ده سال پیش تاکنون مقایسه کنیم، این موضوع به وضوح قابل درک خواهد بود.
به عنوان مثال در سال های 1394 به قبل، بازارهای آنلاین در مراحل ابتدایی خود قرار داشت و مردم به خریدهای اینترنتی اعتماد کافی نداشتند و ترجیح بر این بود که به صورت حضوری خرید خود را انجام دهند. اما امروزه درصد بسیار بالایی از مردم خرید خود را از سایت انجام داده و حتی برخی از خدمات روزمره خود مانند استفاده از تاکسی اینترنتی را از این طریق انجام می دهند.
تاثیر دیگری که دیجیتال مارکیتنگ و سایت در بازار گذاشته است، افزایش تنوع محصول و خدمات در هر حوزه ای بوده است. هنگامی که کاربر جستجو را انجام می دهد. ، انتظار دارد که از کمیاب ترین محصولات نیز موجود باشد و همین موضوع باعث شده که در مقایسه با سال های قبل که تنها پوشاک و کتاب را شامل می شد، امروزه می توان از لوازم الکترونیکی تا مواد غذایی را به صورت آنلاین خریداری کرد که همین موضوع موجب جذب افراد برای خرید از طریق سایت بوده است.
اگر مقایسه ای با ده سال قبل انجام دهیم، حتی شیوه پرداخت نیز توسط دیجیتال مارکتینگ و ابزارهای آن تغییر کرده است. وجود سایت و خرید اینترنتی از آن موجب شد تا مردم به مرور زمان، وجه نقد را به فراموشی سپرده و از طریق کارت های بانکی به صورت دیجیتالی هزینه های خود را پرداخت نمایند.
همین اثرات مختلف باعث شد که مردم ایران با شیب نسبتا تندی، به سمت خرید اینترنتی آمده و حدود 50 درصد از خرید های خود را از طریق دیجیتال مارکتینگ انجام دهند. به طور کل، وجود سایت تحول عظیمی در نحوه فروش و بازار ایران ایجاد کرده است.
در کنار این تحولات، دیجیتال مارکتینگ و علی الخصوص مهمترین ابزار دیجیتال مارکتینگ (سایت)، توانسته مشاغلی را ایجاد کند که هم اکنون جزو پردرآمدترین مشاغل دنیا محسوب می شود. یکی از این موارد، کارشناس سئو است. افزایش درآمد از طریق سایت تنها به طراحی سایت و ساخت آن ختم نمی شود. وجود کارشناس سئو آنچنان اهمیت دارد که سایت بدون سئو معنی نخواهد داشت. سئو (SEO) در لغت به معنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جست و جو است. به این معنی شما باید مطابق اصول سئو، سایت خود را بهینه کرده تا در کلمات مرتبط با حوزه کاری شما که سرچ می شود، در صفحه رتبه بندی موتور جست و جو رتبه خوبی داشته تا افراد وارد سایت شما شوند.
با توجه به توضیحاتی که داده شد، هر سایتی نیازمند کارشناس سئو است تا بتواند با ابزارها و تحلیل های خود، سایت را بهینه کرده و در نتیجه موجب افزایش درآمد از طریق دیجیتال مارکتینگ شود. به همین دلیل آموزش سئو در مشهد، تهران، اصفهان، تبریز و ... که جزو شهرهای بزرگ و پر جمعیت ایران هستند، از اهمیت زیاد برخوردار بوده و سالانه صدها و حتی هزاران نفر با آموزش سئو وارد بازار کار می شوند. علاوه بر ایجاد شغلی به نام سئو، موارد دیگری مانند ادیتور، گرافیست، نویسنده و... نیز برای سایت نیاز است.
رشد چشمگیر فضای مجازی در دیجیتال مارکتینگ
شاید کسی بر این باور نبود که فضاهای مجازی بتواند در فروش تاثیر گذار باشد. در سال های اخیر، در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، انبوهی از تبلیغات مشاهده می شود که شاید همین موضوع موجب شده تا ماهیت آن، از شبکه اجتماعی به شبکه ای با محور تبلیغات تبدیل شود. البته در این امر هم موفق بوده و توانسته بسیاری از کسب و کارهای آنلاین را راه اندازی کند.
البته این موضوع تنها به اینستاگرام محدود نمی شود. شبکه های اجتماعی دیگری مانند آپارات، یوتیوب، روبیکا و... نیز در همین جهت مورد توجه قرار گرفته اند. اما چه دلیل یا دلایلی وجود دارد که اکثر صاحبان کسب و کار به شبکه های اجتماعی رو آورده اند؟ برای پاسخ به این سوال باید مزایا دیجیتال مارکتینگ را بررسی کرد.
نیم نگاهی به مزایا استفاده از دیجیتال مارکتینگ در ایران
دیجیتال مارکتینگ در جهان به صورت کاملا جدی مورد استفاده قرار می گیرد و حتی در برخی از دانشگاه های ایران و جهان این موضوع تدریس می شود. حال چرا دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد را می توان به دلایل زیر اشاره کرد:
فروش بدون محدوده مکانی و زمانی: در بازار سنتی، شخص فروشنده یا مدیر یک شرکت، تنها می تواند محصول یا خدمات خود را در شهر خود ارائه دهد و اگر قصد ارائه آن در شهرهای دیگر را داشته باشد، با هزینه همراه خواهد بود. اما با دیجیتال مارکتینگ این محدودیت را از میان برداشته و مشتریان شما از هر نقطه از کشور می توانند محصول خود را خریداری کنند. همچنین در فروش از دیجیتال مارکتینگ، هیچ محدودیتی زمانی وجود ندارد.
امکان اندازه گیری و بررسی آمارها: یکی از قابلیت های مهم و اساسی دیجیتال مارکتینگ، امکان تحلیل و بررسی داده ها است که می تواند برای استراتژی فروش شما مفید واقع شود. در حالت بازار سنتی، مشتری محصول را خریداری کرده و از محل کار شما خارج می شود و شما هیچگونه تحلیلی نمی توانید انجام دهید.. اما در بازاریابی دیجتال و ابزارهای آن، امکان بررسی مخاطبان وجود دارد و شما خواهید دانست که در ماه یا سال گذشته، چه مقدار فروش داشته و نیاز افراد مختلف را شناسایی خواهید کرد.
تشخیص مخاطب هدف: یکی از دغدغه ها و نگرانی های اصلی هر استارتاپی، ورشکستگی و عدم موفقیت در کسب و کار است. عدم موفقیت در کسب و کار دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. یکی از این دلایل، عدم شناخت جامعه هدف است. بسیار مشاهد شده است که به دلیل عدم نیاز سنجی و جامعه هدف و اینکه چه تعداد محصول شما را نیاز دارند، کسب و کارهای مختلفی ورشکست شده اند. در دیجتال مارکتینگ و با توجه به اندازه گیری و بررسی آمارها، می توانید با آزمون وخطا، نیاز مردم و جامعه هدف خود را بشناسید و مناسب با همان، محصول خود را ارائه دهید.
برای تشخیص مخاطب هدف، یکی از روش ها، استفاده از قیف فروش است. قیف فروش شامل مسیری است که مشتری طی می کند تا در نهایت محصول شما را خریداری کند. قیف فروش شامل مراحل مختلفی است که هریک نیازمند مطالعه و تحقیق بسیار خواهد بود؛ بنابراین می توان گفت که یکی از روش های مهم برای تحلیل و تجزیه قیف فروش است که می تواند در انتخاب استراتژی مناسب برای فروش بسیار میسر باشد.
بیشتر بدانید: قیف فروش چیست؟
امکان تبلیغات گسترده و پربازدید: شاید یکی از عواملی که موجب شد بسیاری از افراد از دیجیتال مارکتینگ برای گسترش خود استفاده کنند، وجود امکانات تبلیغات با هزینه ای بسیار به صرفه و جامعه هدف بزرگ، دلایلی است که جذابیت استفاده از دیجیتال مارکتینگ را برای افراد مختلف دو چندان کرده است.
هزینه بسیار کم برای راه اندازی دیجیتال مارکتینگ: مقایسه دیگری که می توان بین دیجیتال مارکتینگ و بازار سنتی انجام داد، موضوع هزینه راه اندازی و در ادامه هزینه های مختلف است. در بازار سنتی نیاز است مکانی را برای فروش محصول انتخاب کرده که هزینه قابل توجه ای مورد نیاز است. همچنین مباحثی مانند اجاره، هزینه های خدمات مانند آب، برق و... نیز وجود خواهد داشت که باید در نظر گرفت. اما راه انداز دیجیتال مارکتینگ به این شکل نخواهد بود. تنها هزینه های موجود، حقوق افرادی است که در این حوزه به فعالیت می پردازند که در مقایسه با هزینه های بازارهای سنتی، مقدار بسیار کمی است.
مواردی که اشاره شد، بخشی از دلایلی بود که افراد ایران از دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کار خود استفاده می کنند. همه این موارد به ما نشان می دهد که چه مقدار دیجیتال مارکتینگ می تواند در بازار ایران موثر باشد؛ همانگونه که تا به اینجا، تاثیرات بسزایی در کسب و کار ها گذاشته است.
نظر شما