بازار؛ گروه استان ها: مشهد در حالی لقب پایتخت فرهنگی جهان اسلام را یدک می کشد و قصد دارد تا ۲ سال دیگر تعداد زائران خود را به ۴۰ میلیون نفر برساند که حتی امکان حمل این تعداد مسافر و زائر راد اختیار ندارد.
حوادثی که این روز ها در جریان انتقال زائران پیش روی همکان قرار دارد و نبود بلیت در خطوط هوایی، ریلی و جاده ای خود گواه این مدعاست که این ناوگان برای حمل این تعداد زائر کمی خسته و ناتوان است.
لجبازی شرکت های هواپیمایی برای فروش بلیط، کمبود رام های قطار و هم چنین فرسودگی ناوگان جاده ای که هر روز بر سن آن افزوده می شود از جمله موانعی است که برخی از سرمایه گذاری های دیگر مانند صنعت هتلسازی و یا سرمایه گذاری ها رفاهی را در این استان کاهش می دهد.
حمل و نقل لنگ می زند
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی دراین رابطه اظهار می کند: مشهد مقدس در مقایسه با سرمایه گذاری ها و تقاضای سفری که دارد اما در حوزه زیر ساخت های حمل و نقل ضعیف است.
محمدرضا توکلی زاده با بیان اینکه بی توجهی به نیاز ها و زیر ساخت های لازم موجب دلسردی سرمایه گذران خواهد شد به بازار می گوید: در حوزه زیر ساخت ها به هر میزان که سرمایه گذاری و به این موضوع توجه شود لذا به اقتصاد گردشگری این استان کمک خواهد شد بر همین اساس باید چالش های این حوزه را جدی گرفت.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی: متاسفانه ظرفیتهای موجود در بحث حمل و نقل نتوانسته در سالهای اخیر متناسب با ظرفیت های موجود در بخش گردشگری استان ارتقا پیدا کند و عمده مشکلات امروز ما نیز متوجه همین حوزه است
وی اذعان می کند: در مقایسه با میزان تقاضا ما با محدودیت هایی از جمله قیمتگذاری دستوری، تحلیل رفتن ناوگان حمل و نقل مسافر بویژه در بخش هوایی روبرو هستیم که به ویژه در مناسبت های مذهبی و ی ایام خاص مانند عید نوروز تبعات این کمبود ها بیشتر به چشم می اید.
وی اذعان می کند: ساماندهی زیرساختهای سفر به ارتقای اقتصاد گردشگری خراسان رضوی میانجامد اما مشکل شاخصی که در حوزه جابهجایی مسافر وجود دارد ضعف در این حوزه است.
توسعه نامتناسب
وی با بیان اینکه سرمایهگذاریهای متعددی در دهههای اخیر در حوزه زیرساختهای اقامتی، تفریحی و رفاهی مشهد و استان انجام گرفته ادامه می دهد: متاسفانه ظرفیتهای موجود در بحث حمل و نقل نتوانسته در سالهای اخیر پا به پای نیاز این حوزه و ظرفیت های موجود در بخش گردشگری استان ارتقا پیدا کند و عمده مشکلات امروز ما نیز متوجه همین حوزه است.
توکلی زاده کاهش تعداد پرواز ها به مشهد را یکی از همین چالش ها عنوان کرده و می گوید: با وجود حجم بالای تقاضا اما هنوز تعداد پروازها در این مسیر ساماندهی نشده و لذا دستگاه های نظارتی باید در این بخش ورود جدی داشته و بر مناسبسازی شرایط تاکید کنند، چون رویه موجود به اقتصاد شهر مشهد، لطمه وارد میکند.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی : به موازات رشد هزینهها، بهای خدمات حمل مسافر در بعضی بخشها افزایش نیافته و شرکتهایی که در این حوزه فعال بودهاند، نتوانستهاند برای توسعه یا نوسازی، تامین مالی انجام دهند، راهکار موجود نیز با برداشتن محدودیت قیمتگذاری و تابعیت آن از سطح تقاضای بازار یا اعمال حمایتهای جدیتر دولت از فعالان این حوزه برای جبران هزینههای مازاد و اثرات تورمی است
وی می افزاید: با توجه به آمارهایی که از استقبال گردشگران داخلی و خارجی استان خراسان رضوی و زائران مشهدالرضا عنوان میشود، نمیتوان نسبت به این موضوع منفعل عمل کرد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی بخش خصوصی فعال در این حوزه را نیز گرفتار عوارض ناشی از قیمتگذاریهای دستوری دانسته و ابراز می کند: به موازات رشد هزینهها، بهای خدمات حمل مسافر در بعضی بخشها افزایش نیافته و شرکتهایی که در این حوزه فعال بودهاند، نتوانستهاند برای توسعه یا نوسازی، تامین مالی انجام دهند، راهکار موجود نیز با برداشتن محدودیت قیمتگذاری و تابعیت آن از سطح تقاضای بازار یا اعمال حمایتهای جدیتر دولت از فعالان این حوزه برای جبران هزینههای مازاد و اثرات تورمی است.
ساماندهی گردشگران خارجی
عضو هیئت رییسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی ساماندهی و استاندارد سازی سفر را در این استان بسیار ضروری می داند و به ما می گوید: سرمایهگذاری بسیار سنگین و با ارزشی در حوزه گردشگری در استان خراسان رضوی و به ویژه شهر مشهد صورت گرفته و از این رو لازم است برنامهریزیهای لازم در راستای استفاده از تمام ظرفیتهای این حوزه چه مسافران داخلی و چه گردشگران خارجی به طور صحیح و مناسبی انجام شود.
محمد حسین روشنک می گوید: اکنون زیرساختهای اقامتی خوبی در مشهد وجود دارد؛ اما در بخش حملونقل با چالش مواجهایم.
وی بیان می کند: بسیاری از هتلهای مشهد، پذیرای زائران و گردشگرانی از کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند و ضروری است سازماندهی آنان را آژانسهای دارای هویت عهدهدار شوند تا به خوبی و به شکلی مطلوب از گردشگران خارجی میزبانی گردد.
وی یادآور می شود: متاسفانه در بعضی موارد، عدم همکاری و رقابتهای مخرب موجب شده است، توفیق لازم در این خصوص حاصل نشود.
قیمت های دستوری بلای جان سرمایه گذاری
به گزارش تشویق برای سرمایه گذاران در حوزه سرمایه گذاری نیازمند مشوق های فراوان است لذا بسیاری از این کارشناسان بر این باورند که قیمت های دستوری و فرمایشی نمی تواند میل سرمایه گذاران رابرای سرمایه گذاری افزایش دهد.
مدیر حمل و نقل ریلی رجا یکی از جمله متصدیان صنعت حمل ونقل ریلی است که معتقد است برای جذب سرمایه گذاران باید از اعمال قیمت های دستوری اجتناب و بخش خصوصی را حمایت کرد.
علیرضا هاشمی عنوان می کند: به طور مثال قیمت بلیت قطار مشهد- سرخس سال گذشته ۸۰ هزار ریال بوده که امسال به ۱۰۵ هزار ریال رسیده، این در حالی است که قیمت واگنی که با آن مسافران جابهجا میشوند، هشت میلیون یورو است و این شرایط توجیه اقتصادی ندارد.
رییس هیئت مدیره کانون حمل و نقل مسافری خراسان رضوی : هزینه تمام شده در این بخش بهگونهای است که سرمایهگذار از این حوزه فراری شده است، در سال ۱۴۰۰ ناوگان اتوبوسرانی بین شهری استان با هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس فعالیت میکرد که در حال حاضر این تعداد به ۸۰۰ دستگاه کاهش پیدا کرده است
وی می گوید: قیمت این قطار بهگونهای است که اکوسیستم اقتصادی منطقه را به هم ریخته و موجب شده است حملونقل جادهای تحت تاثیر قرار بگیرد و بسیاری از کسبوکارهای مرتبط با آن در مسیر جاده ای، فاقد صرفه اقتصادی باشند.
وی با بیان اینکه فضایی که در صنعت هوایی حاکم است در صنعت ریلی کشور نیز وجود دارد لذا ادامه می دهد: قیمت تکلیفی برای سفرهای ریلی منطقی نیست.
دراین رابطه رییس هیئت مدیره کانون حمل و نقل مسافری خراسان رضوی نیز بر این موضوع مهر تائید زده و اظهار می کند: هزینه تمام شده در این بخش بهگونهای است که سرمایهگذار از این حوزه فراری شده است، در سال ۱۴۰۰ ناوگان اتوبوسرانی بین شهری استان با هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس فعالیت میکرد که در حال حاضر این تعداد به ۸۰۰ دستگاه کاهش پیدا کرده است.
حسام آسیابان اذعان می کند: عمر متوسط ناوگان ۱۳ سال است و عملا ناوگان بخش حملونقل جادهای ما در وضعیت مطلوبی قرار ندارد.
وی با انتقاد از قیمتگذاری دستوری حملونقل جادهای بیان کرد: قیمت بلیت یک میلیون و ۸۹۰ هزار ریالی مسیر مشهد- تهران فاقد صرفه اقتصادی است و این وضعیت باعث ایجاد بازار غیررسمی میشود.
درآمد نامتناسب
رییس جامعه حرفه ای هتلداران خراسان رضوی مهمترین مشکل هتلداران در شرایط کنونی را نبود تناسب درآمد در مقایسه با سرمایه گذاری کلان انجام شده در صنعت هتلداری می داند.
محمود مادرشاهیان به بازار می گوید: خراسان رضوی با برخورداری از ۵۲ درصد ظرفیت اقامتی کشور، فرصت بی نظیری را در این بخش دارد و علاوه بر این شمار بالا، شاهد تنوع وجود و فعالیت واحدهای اقامتی از جمله هتل، مُتل، هتل آرپاتمان، مهمانپذیر و زائرسرا هستیم که خود نشان از ظرفیت بالای موجود در استان برای میزبانی هرچه بهتر از مسافران دارد.
وی اذعان می کند: در این راستا و برای استفاده از این ظرفیت و تناسب سرمایه گذاری انجام پذیرفته لذا می بایست مقدمات و زیر ساخت های سفر برای زائران بیش از گذشته تسهیل و فراهم شود.
رییس جامعه حرفه ای هتلداران خراسان رضوی، نبود تناسب بین عرضه و تقاضا و خالی ماندن بخشی از ظرفیت های اقامتی را تهدیدی برای فعالیت واحدهای اقامتی می داند و می گوید: بیشترین سرمایه گذاری در استان خراسان رضوی در حوزه گردشگری ثبت شده است که عمده آن نیز مربوط به بخش هتل ها است.
مادرشاهیان اظهار کرد: اکنون ما در مشهد شاهد حضور حتی مسافران و زائرانی با پایین ترین توان مالی هستیم که برای آنان نیز امکان اقامت گزیدن در مشهد وجود دارد و حال آنکه این فرصت و توانایی را کمتر شهری در ایران دارد.
وی یادآور می شود: تمامی موارد مطروحه بیش از گذشته نقش حمایت از صنعت گردشگری را بیان و لذا از آن جا که بسیاری از مشاغل در این صنعت به صورت زنجیر وار به یکدیگر مربوط است و ضعف در هر حوزه به سایر حوزه ها آسیب وارد می کند پس به صنعت حمل و نقل و تسهیل حضور زائران توجه جدی داشت.
مادرشاهیان با بیان اینکه اشتغال قابل توجهی نیز در ۲ قالب مستقیم و غیرمستقیم در صنعت هتلدارای استان ایجاد شده است، اذعان می کند: در مجموع افزون بر ۱۰ هزار نفر نیرو در هتل های استان خراسان رضوی به صورت مستقیم به کار اشتغال دارند که اشتغال قابل توجهی را به خود اختصاص داده است.
نظر شما