بازار: گروه راه و مسکن: پرداخت وام مسکن روستایی از سوی تمام بانک های عامل از دی ماه پارسال آغاز شد و در همان روزها برخی از بانک ها در برخی مراکز استان ها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر همپای با مصوبه دولت پیش نرفت.
بر همین اساس، سقف فردی تسهیلات روستایی به ازای هر واحد مسکونی به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان رسید که نرخ سود این تسهیلات ۱۸ درصد (پنج درصد سهم متقاضی و ۱۳ درصد سهم صندوق ملی مسکن) بود.
از ۲۵ آبان سال ۱۴۰۰ تسهیلات مسکن روستایی ۲۰۰ میلیونی (با نرخ سود ۵ درصد) مصوب شد و علیرغم گذشت قریب یک سال از تصویب وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی، تصویب نامه هیئت وزیران در هفتم شهریور پارسال شرایط دریافت این تسهیلات را مشخص کرد.
البته این پایان ماجرا نبود چرا که برخی از متقاضیان وام مسکن روستایی در همان روزها با مراجعه به شعب برخی بانک ها با پاسخ منفی در خصوص متمم وام مسکن روستایی مواجه شدند و به هر سوی با گذشت مدتی و ابلاغ آئین نامه متمم پرداخت تسهیلات به روش سفته زنجیره ای آغاز شد.
حال با گذشت چندین ماه از استارت پرداخت تسهیلات مسکن روستایی با سقف ۲۰۰ میلیون تومان از سوی بانک های عامل برخی تصور می کردند که امسال نیز با توجه به رشد قیمت نهاده های تولید مسکن، سقف این وام نیز افزایش می یابد. موضوعی که معاون امور بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن آن را رد کرده و اعلام می کند که سقف این وام در سال جاری افزایشی نخواهد داشت.
متن گفتگوی خبرنگار خبرگزاری «بازار» با «مجید جودی» معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن را با هم می خوانیم:
* در خبرها آمده بود که منتظر ابلاغ دولت برای پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی در سال جاری هستید. آیا این به معنی توقف پرداخت وام مزبور است؟
در سال ۱۴۰۲ به موازات معرفی باقیمانده متقاضیان وام مسکن روستایی به بانکها برای عقد قرارداد، منتظر مصوبه دولت در دو ماه اول سال جاری هستیم تا سهمیه ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی در سال جدید از سوی بانک مرکزی ابلاغ شود.
پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی سال ۱۴۰۱ تا پایان تیر ماه امسال قابل جذب است. اما در حال حاضر معرفی به بانک ها در حال انجام است و پرداخت ها نیز صورت می گیرد تا پایان تیر ماه این سهمیه ۲۰۰ هزار واحدی تا پایان تیر ماه تمام سهمیه جذب می شود
* پس توقفی در اعطای وام مسکن روستایی در کار نیست؟
خیر. پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی سال ۱۴۰۱ تا پایان تیر ماه امسال قابل جذب است. اما در حال حاضر معرفی به بانک ها در حال انجام است و پرداخت ها نیز صورت می گیرد تا پایان تیر ماه این سهمیه ۲۰۰ هزار واحدی تا پایان تیر ماه تمام سهمیه جذب می شود. و بلافاصله و در اردیبهشت ماه نیز مجوز سال ۱۴۰۲ را اخذ خواهیم کرد و همزمان هر دو ادامه پیدا خواهد کرد.
* اگر این سهمیه سال ۱۴۰۲ در اردیبهشت ماه ابلاغ نشود خللی در پرداخت تسهیلات مسکن روستایی ایجاد نمی شود؟
به هیچ عنوان خللی در پرداخت تسهیلات ایجاد نخواهد شد و توقفی هم در کار نخواهد بود. تا تیر ماه برای ۱۴۰۱ اعتبار دارد و برای سال ۱۴۰۲ نیز در همین روزها از سوی بانک مرکزی این مجوز ابلاغ می شود.
واقعیت این است که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی علاقه ای به افزایش سقف تسهیلات مسکن روستایی ندارد. چرا که موضوع توان بازپرداخت اقساط تسهیلات توسط مردم بسیار مهم و ضروری است. ما دوست نداریم بازپرداخت تسهیلات توسط مردم به مشکل بخورد
* با توجه به اینکه قیمت نهاده های تولید مسکن افزایش یافته است آیا امسال سقف تسهیلات مسکن روستایی افزایش می یابد؟
واقعیت این است که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی علاقه ای به افزایش سقف تسهیلات مسکن روستایی ندارد. چرا که موضوع توان بازپرداخت اقساط تسهیلات توسط مردم بسیار مهم و ضروری است. ما دوست نداریم بازپرداخت تسهیلات توسط مردم به مشکل بخورد. ما معتقد هستیم که پروژه ها برای دهک های پایین درآمدی با روشهای دیگری و کمک هایی از سوی نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی، ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد مستضعفان می تواند انجام شود تا مشکل آنها هم حل شود. به هر حال بخشی از هزینه ساخت توسط بنیاد مسکن تامین میشود و بخش دیگر آورده روستاییان است، در خصوص افرادی کمدرآمدی که امکان تامین آورده را برای ساخت مسکن ندارند، توضیح دادم که بنیاد مسکن برای این افراد برنامهریزی کرده است تا با استفاده از توان مالی نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد، حساب ۱۰۰ امام، بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام نیاز آنها را تأمین و به صورت بلاعوض، کمک لازم را انجام بدهد. سال گذشته بنیاد مستضعفان برای ساخت ۲۰ هزار واحد مسکن روستایی و کمیته امداد برای ساخت ۴۰ هزار واحد مسکونی کمک بلاعوض پرداخت کردند. بر اساس اعلام بنیاد مسکن در حال حاضر، ۳۸۸ هزار واحد مسکونی روستایی و شهری با حمایت این نهاد در حال ساخت است.
مسکن محرومان در مجموع ۷۰ هزار واحد مسکن روستایی در برنامه قرار گرفت. بنیاد مسکن با بنیاد مستضفعان برای احداث ۲۰ هزار واحد تفاهم نامه داشت که ۱۰ هزار واحد آن در سال گذشته تحویل شد و ۱۰ هزار واحد آن تا ۲ ماه آتی تکمیل و تحویل متقاضیان میشود
* بنیاد مسکن در خصوص مسکن محرومان و تکلیف بنیاد در این موضوع چه اقداماتی انجام داده و خواهد داد؟
در موضوع مسکن محرومان در مجموع ۷۰ هزار واحد مسکن روستایی در برنامه قرار گرفت. بنیاد مسکن با بنیاد مستضفعان برای احداث ۲۰ هزار واحد تفاهم نامه داشت که ۱۰ هزار واحد آن در سال گذشته تحویل شد و ۱۰ هزار واحد آن تا ۲ ماه آتی تکمیل و تحویل متقاضیان میشود. بنیاد مستضعفان در خصوص مسکن محرومان حمایت خوبی داشت و به ازای هر واحد ۱۰۰ میلیون کمک نقدی و مصالح ساختمانی ارایه کرد. ۵۰ هزار واحد نیز تفاهم سه جانبه بنیاد مسکن، کمیته امداد و بسیج سازندگی است. در خصوص ۵۰ هزار واحد موضوع تفاهم نامه با کمیته امداد امام (ره) ۱۴ هزار واحد مسکونی به اتمام رسیده است و مابقی نیز تا پایان سال ۱۴۰۲ به اتمام خواهد رسید.
* در موضوع طرح نهضت ملی مسکن چطور؟ آیا پیشرفتهایی حاصل شده است؟
از ابتدای اجرای طرح نهضت ملی مسکن، با تلاش بنیاد مسکن و همکاری مردم ۲۳۴ هزار و ۷۲۸ واحد روستایی نهضت ملی مسکن وارد فاز عملیاتی و اجرایی شد.
در حال حاضر از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مصوب بیش از ۹۵ هزار واحد مسکونی عقد قرارداد و پرداخت تسهیلات شده است
* سوال پایانی این است که از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مورد نظر در پروژه ساخت مسکن روستایی از محل اعطای تسهیلات، تاکنون چه تعداد وام پرداخت شده است؟
در حال حاضر از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مصوب بیش از ۹۵ هزار واحد مسکونی عقد قرارداد و پرداخت تسهیلات شده است. مابقی نیز در حال پرداخت است. تا پایان تیر ماه ۲۰۰ هزار فقره وام کامل می شود و مابقی تعهدات را از تیر ماه شروع می کنیم.
نظر شما