۱۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۵
انواع مهره در اتصالات پیچ

انواع مهره در اتصالات پیچ

مهره ها در اتصالات پیچ و مهره صنعتی در شکل های مختلف، با استانداردهای مختلف و در گریدهای متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند.

بازار: مهره ها  در اتصالات پیچ و  مهره صنعتی در  شکل های  مختلف، با استانداردهای مختلف و در گریدهای  متنوعی مورد  استفاده قرار می گیرند. در واقع به جز پیچ های خودکار که بصورت درگیر در قطعه کار قرار می گیرند اغلب انواع پیچ همراه با مهره Nut مورد استفاده قرار می گیرند. مهره ها با سایزی مطابق با سایز پیچ و در متریال و گریدی برابر با پیچ و اغلب به روش فورج گرم تولید می شوند. از انواع مهره در اتصالات پیچ شش گوش، پیچ آلن، پیچ متری، استاد بولت و حتی در سایز های کوچ در اتصالات پیچ های ماشینی نیز استفاده می شود. پر کاربرد ترین نوع و استانداردهای مهره در اتصالات پیچ و مهره صنعتی به قرار زیر هستند:

  • مهره شش گوش Hex Nut: پر مصرف ترین نوع مهره می باشد که بر روی پیچ های شش گوش و آلن استفاده بسیار گسترده ای دارد. مهره شش گوش ساده طبق استاندارد DIN۹۳۴ تولید می شود که بر روی پیچ های شش گوش استاندارد DIN۹۳۳ , DIN۹۳۴ و آلن DIN۹۱۲ اتصال پیدا می کند. نوعی خاص از مهره شش گوش بر روی پیچ های سازه و ساختمانی استفاده می شود که دارای ارتفاع و گوشت بالاتری بوده و طبق استاندارد DIN۶۹۱۵ تولید می شود.
  • مهره کاسه نمدی Nylon insert nut: این سری از مهره ها به شکل شش گوش تولید می شوند اما دارای یک لبه بالایی بوده که در داخل آن یک واشر پلیمری استفاده می شود. مهره کاسه نمدی طبق استاندارد DIN۹۸۵ تولید می شود و بر روی پیچ های شش گوش آلن بالاخص در مواردی که ارتعاش در اتصال بالا باشد استفاده می شود. مهره کاسه نمدی در زمان اتصال بر روی پیچ با بریده شدن واشر بر روی سطح پیچ می چسبد و اغلب بدون نیاز به واشر فنری اتصال پیدا می کند.
  • مهره خروسکی WING NUT: این سری از مهره ها از دو بخش اصلی یکی بدنه و دیگری بال ها تشکیل شده اند. مهره خروسکی طبق استاندارد DIN۳۱۵ تولید می شود و اتصال آن بدون نیاز به آچار و بصورت دستی صورت می پذیرد. در اغلب کاربری ها از گرید های پایین آهنی و یا استیل در تولید مهره خروسکی استفاده می شود.
  • مهره سر بسته Cap Nut: این سری از مهره ها به شکل شش گوش همراه با یک سر گنبدی تولید می شوند. مهره های سر بسته برای ایجاد پوشش برای قسمتی از پیچ که در بیرون قطعه کار قرار می گیرد مورد استفاده قرار می گیرند. تولید مهره سر بسته طبق استاندارد DIN۹۸۶ , DIN۱۵۷۸ صورت می گیرد که یکی از آنها بصورت لبه دار پله ای در زیر گنبد و دیگری بدون پله تولید می شود. در اغلب کاربری ها از گرید های آهنی و استیل مهره سر بسته استفاده می شود.

گریدهای فولادی و استیل مهره صنعتی

مهره ها به تبع پبچ ها از انواع گرید های فولادی و استنلس استیل تولید می شوند. در واقع در کاربری های فوق سنگین صنعتی با توجه به قابلیت های مکانیکی بالای فولاد می بایست از پیچ و مهره های فولادی استفاده شود اما در برخی شرایط محیطی و در مواردی که با درصد بالایی از رطوبت و املاح روبرو هستیم استفاده از گرید های استنلس استیل مهره ها نیز مطلوب می باشد. پر کاربرد ترین گرید های مهره های صنعتی به قرار زیر هستند.

  • مهره آهنی کلاس ۵: کلاس ۴ و ۵ در واقع کلاس های آهنی نرم هستند که در تولید مهره های سبک تر که تحت تنش کششی پایینی قرار دارند مورد استفاده قرار می گیرند. مهره کلاس ۵ دارای تنسایل پایین تر از ۵۰۰ نیوتن بر میلیمتر بوده و بصورت دنده درشت تولید می شود. تولید انواع مهره شش گوش، مهره آهنی سر بسته و مهره خروسکی در این گرید صورت می پذیرد.
  • مهره کلاس ۸ خشکه: یکی از محبوب ترین گرید های فولادی در تولید پیچ و مهره های صنعتی کلاس ۸ برای مهره و کلاس ۸.۸ برای پیچ می باشد. مهره خشکه کلاس ۸ دارای تنسایل ۸۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع بوده و در اتصالات ماشین آلات صنعتی کاربرد گسترده ای دارد. مهره خشکه در اتصال پیچ شش گوش و آلن خشکه مورد استفاده قرار می گیرد.
  • مهره کلاس ۱۰: این کلاس از مهره را به مهره سازه نیز می شناسند و اغلب بصورت ۱۰HV , ۲HV شناخته می شود. مهره های سازه هم طبق استاندارد DIN۹۳۴ و هم طبق استاندارد DIN۶۹۱۵ تولید می شود و دارای تنسایل بالاتر از ۱۰۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع هستند. مهره سازه گاهی با دنده های ریز نیز تولید می شود.
  • مهره کلاس ۱۲: این کلاس از مهره دارای عملیات سخت کاری حرارتی بسیار پیچیده ای است و بالاترین کلاس از مهره های صنعتی می باشد. مهره کلاس ۱۲ تنسایلی بالای ۱۱۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع داشته اندکی ترد می باشد. اغلب در اتصال پیچ آلن نیم دنده کلاس ۱۲.۹ از این گرید مهره فولادی استفاده می شود.

علاوه بر گرید های مختلف فولادی مهره های صنعتی در گرید های مختلف استنلس استیل نیز تولید می شوند. بر خلاف گرید های فولادی مهره که دارای تنسایل و قابلیت های مکانیکی مختلفی هستند، قابلیت های مکانیکی گریدهای مختلف مهره برابر بوده و در واقع قابلیت های شیمیایی متفاوتی دارند. مهره استنلس استیل اغلب در دو گرید استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ تولید می شود که گرید اول را به A۲ و دومی را به A۴ می شناسند.

مهره استیل A۲ از استیل بگیر که توسط آهنربا اندکی جذب می شود تولید شده و به مهره استیل بگیر شناخته می شود حال آنکه مهره استیل A۴ از گرید ۳۱۶ استیل تولید شده که جذب آهنربا نشده و به استیل نگیر شناخته می شود. هر دو گرید از مهره استیل تنسایل ۷۰۰ نیوتن بر میلیمتر مربع را دارند و تفاوت آنها در قابلیت زنگ زدگی آنهاست که از این منظر گرید ۳۱۶ یا مهره استیل A۴ دارای قابلیت های بهتری است.

کد خبر: ۲۰۹٬۴۶۱

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha