بازار؛ گروه بین الملل: در ادامه خروج اعضای ارشد از تیم مذاکرهکننده ارشد هستهای آمریکا، «جارت بلانک» معاون رابرت مالی نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران و از بازیگران اصلی در مذاکرات غیرمستقیم دولت بایدن با تیم مذاکرهکننده ایران، قصد دارد به زودی از وزارت خارجه و تیم مالی جدا شده و به وزارت انرژی بپیوندد. پایگاه آمریکایی آکسیوس این تغییر را نشانه دیگری از این واقعیت میداند که دولت بایدن معتقد است در حال حاضر هیچ راهی برای بازگشت به توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران وجود ندارد. این چهارمین تغییر پس از خروج ریچارد نفیو، آرین طباطبایی و دان شاپیرو از تیم ویژه کاخ سفید درباره ایران به خصوص با تمرکز بر مذاکرات هستهای در طول یکسال گذشته به حساب میآید.
پایگاه آکسیوس در گزارش روز چهارشنبه ۴ ژانویه- ۱۴ دی به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد جارت بلانک قرار است در وزارت انرژی روی موضوعات مرتبط با سیاست هستهای کار کند. این رسانه با طرح این سوال که چرا این تغییر مهم است، مینویسد: خروج بلانک نشانه دیگری مبنی بر این است که دولت بایدن معتقد است در حال حاضر هیچ راهی برای بازگشت به توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران وجود ندارد. آکسیوس بلانک را یکی از بازیگران اصلی مذاکرات غیرمستقیم کاخ سفید با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور در دو سال گذشته ارزیابی کرده است.
همچنین روزنامه عبری «اسرائیل هیوم» در گزارشی نوشت: دولت آمریکا در حال برقراری تماسهای آرام با ایران در زمینه مسائل مختلف است و امکان بررسی احتمالات توافق محدود با ایران در زمینه هستهای وجود دارد.
بر اساس گزارش این روزنامه، طبق آنچه که از سوی وزارت خارجه آمریکا منتشر شده است، بازگشت به نسخه اصلی توافق هستهای که سال ۲۰۱۵ به امضا رسید، در این مرحله موضوعیت ندارد.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص به اسرائیل هیوم گفت: ما راههایی را برای برقراری ارتباط با ایران در مورد چند موضوع نگرانکننده از جمله موضوع آزادی شهروندان آمریکایی که در آنجا بازداشت شدهاند، در اختیار داریم.
وی همچنین افزود: ماههاست که توافق هستهای در دستور کار واشنگتن قرار ندارد. ما بر این موضوع تمرکز نمیکنیم، بلکه تمرکز ما بر مشارکت نظامی رو به رشد تهران و مسکو و جنگ روسیه در اوکراین است.
«اسرائیل هیوم» همچنین اشاره کرد که «دولت آمریکا از پاسخ دادن به سؤالاتی مبنی بر اینکه آیا در حال انجام مذاکرات محرمانه با ایران درباره سایر فرمولهای توافق یا فرمولهای توافق جایگزین است، طفره رفته است».
گزارش این روزنامه صهیونیستی در حالی است که کاخ سفید نیز اواخر ماه گذشته اعلام کرد که توافق هستهای در حال حاضر کانون توجه واشنگتن نیست و در حال حاضر هیچ پیشرفتی در روند توافق هستهای وجود ندارد و هیچ پیشرفتی نیز در آینده نزدیک تصور نمیشود.
در خصوص این موضوع خبرنگار بازار گفتگویی با «مارک فینو» سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه انجام داده است که در ادامه می آید. «فینو» در حال حاضر مدیر بخش عدم اشاعه در «مرکز سیاست امنیتی ژنو» (GCSP) است.
*جارت بلانک معاون رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و از بازیگران اصلی در مذاکرات غیرمستقیم با تیم مذاکرهکننده ایران قصد دارد به زودی از وزارت خارجه و تیم مالی جدا شود و به وزارت انرژی بپیوندد. دلیل این تغییر چیست؟
از یک طرف، تعجب آور نیست که مقامات هر کشوری به کار خود ادامه دهند یا به حرفه دیگری روی آورند. از سوی دیگر، این می تواند نشانه این باشد که تیم آمریکا انتظار پیشرفتی اساسی در مذاکرات در آینده نزدیک را ندارد.
*پایگاه آکسیوس این تغییر را نشانه دیگری از این میداند که دولت بایدن معتقد است در حال حاضر راهی برای بازگشت به توافق هستهای وجود ندارد. نظر شما چیست؟
این می تواند یک تفسیر باشد. یکی دیگر از این موارد میتواند این باشد که دولت بایدن نمیخواهد بهعنوان خواستار یا آماده امتیاز دادن ظاهر شود، بهویژه اکنون که دیگر کنترلی بر مجلس نمایندگان ندارد.
*خروج جارت بلانک معاون رابرت مالی از تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا را می توان نشانهای از عدمتمرکز دولت بایدن بر بازگشت به برجام و از دستور کار خارج شدن برجام از سوی ایالات متحده و پایتختهای اروپایی ارزیابی کرد. اگر چنین است انها چه زمانی حاضر به شروع مذاکرات هستند؟
ارزیابی دشوار است، اما دولت بایدن، پس از اینکه تابستان گذشته فرصتی را برای احیای برجام از دست داد، اکنون دولت بایدن به دلیل شرایط سیاسی داخلی جدید در آمریکا و ایران بازگشت به «کسب و کار معمول» را دشوارتر می بیند.
*روزنامه عبری «اسرائیل هیوم» در گزارشی نوشت: دولت آمریکا در حال برقراری تماسهای آرام با ایران در زمینه مسائل مختلف است و امکان بررسی احتمالات توافق محدود با ایران در زمینه هستهای وجود دارد. ارزیابی شما چیست؟
اگر برخی ارتباطات بین آمریکا و ایران برای جلوگیری از برداشت های نادرست و تشدید تنش ها برقرار شود، نسبتاً چیز خوبی است. هرگونه «توافق محدود» در مورد برنامه هستهای ایران لزوماً مستلزم بازگشت نسبی ایران به پایبندی به تعهداتش ذیل برجام (اما کدام یک کافی تلقی میشوند؟) و لغو بخشی از تحریمهای آمریکا (اما باز هم، کدام یک میتواند قابل قبول باشد) خواهد بود. در هر صورت، اختلاف پادمانی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی باید حل شود.
*«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است: ما راههایی را برای برقراری ارتباط با ایران در مورد چند موضوع نگرانکننده از جمله موضوع آزادی شهروندان آمریکایی که در آنجا بازداشت شدهاند، در اختیار داریم. ماههاست که توافق هستهای در دستور کار واشنگتن قرار ندارد. ما بر این موضوع تمرکز نمیکنیم، بلکه تمرکز ما بر مشارکت نظامی رو به رشد تهران و مسکو و جنگ روسیه در اوکراین است. تصور می کنید اگر توافق محدود هم بخواهد صورت بگیرد، آمریکا موضوعات مشارکت نظامی ایران و روسیه را به آن مرتبط خواهد کرد؟
تصور اینکه ایالات متحده این موضوع را نادیده بگیرد، به ویژه نگرانی خود در مورد استفاده از پهپادهای ایرانی در اوکراین، دشوار است. از سوی دیگر، اگر هر دو طرف مایل به مذاکره در این زمینه باشند، این امر می تواند ابزارهای چانه زنی بیشتری را برای یک توافق جدید در مورد برنامه هسته ای ارائه دهد.
نظر شما