به گزارش بازار به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نخستین نشست «فراکسیون اقتصاد دانشبنیان» مجلس یازدهم شورای اسلامی با حضور سورنا ستاری؛ معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، محمدباقر قالیباف؛ منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم شورای اسلامی و جمعی از نمایندگان منتخب مجلس یازدهم برگزار شد. در این نشست، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری گزارشی از وضعیت دانشبنیان کشور را ارائه کرد.
منابع انسانی ذخیره ارزشمند اقتصاد دانش بنیان
ستاری در این دیدار که در ایستگاه نوآوری شریف برگزار شد، ضمن توضیح آخرین دستارودهای شرکتهای دانش بنیان و فناور، اظهار کرد: مبحث اقتصاد دانش بنیان که از ۶ سال قبل به صورت جدی پیگیری شد، فراز و نشیبهای بسیاری را تا به امروز شاهد بوده است. وجود بیش از ۳۰ میلیون جوان، بیش از ۴ میلیون دانشجو و بیش از ۱٠ میلیون فارغالتحصیل از جمله ذخایر بسیار ارزشمندی است که تبدیل به پیشران و پشتوانه زیست بوم مبتنی بر اقتصاد دانش بنیان در کشور شده است.
وی در ادامه ضمن اشاره به نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری، به نام سال جهش تولید، بیان کرد: وقتی یک شیشه عطر یا یک کیلو بذر اصلاح شده صیفی جات دهها برابر یک بشکه نفت قیمت دارد، این نشانهای است که ما را وا میدارد تا نسبت به نگرشهای نفت محور در سیاست گذاریهای کلان، بازنگری جدی داشته باشیم.
رتبه ممتاز ایران
ستاری در خصوص وضعیت نیروی انسانی در کشور اظهار کرد: برخی رتبههای ما در بخش نیروی انسانی در جهان دوم یا سوم است؛ آن چیزی که ما در اقتصاد دانشبنیان با آن روبرو هستیم، استفاده از این نیروی انسانی است. وی با تاکید بر اینکه پول نفت زیرساختهای فکری ما را نابود میکند، تصریح کرد: صادرات کیتهای تشخیص کرونا به کشور آلمان در این روزها، نشاندهنده قدرت علمی وفناوری کشور ما بود. معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه دانشگاه وظیفه تامین نیروی انسانی را دارد، تاکید کرد: ما به دانشگاه فقط به دید آموزش نگاه نمیکنیم بلکه دانشگاهها پایه اقتصاد هستند.
وی با اشاره به اینکه۵۰۰۰ شرکت دانش بنیان ۶ هزار استارتاپ، ۳۰۰ مرکز نواوری وشتابدهنده و ۴۲ پارک علم و فناوری در کشور وجود دارد، گفت: پایه توسعه استارتاپها بر پایه سرمایهگذاری خطرپذیر است؛ با توجه به اینکه استارتاپها با وام رشد نمیکنند، صندوقهای خطرپذیر را توسعه دادیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با بیان اینکه قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان سال ۸۸ تصویب شد، خاطرنشان کرد: باید اصلاحاتی در این قانون انجام گیرد، زیرا اکوسیستم حاکم بر فعالیتهای دانشبنیان با اکوسیستم سال ۸۸ متفاوت است.
ستاری تاکید کرد: مطمئن هستم در این مجلس (مجلس یازدهم) با توجه به تشکیل این فراکسیون (فراکسیون اقتصاد دانشبنیان)، حرکت جوانان در این مسیر تسهیل خواهد شد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه این اقتصاد، اقتصاد جوانانی است که سرمایهشان در جیبشان نیست و سرمایه آنها تفکرشان است، یادآور شد: امروز زمینهای فراهم شده است تا با کمک شما اتفاقات بزرگی رقم بخورد.
توجه به مختصات اقتصاد دانش بنیان
محمد باقر قالیباف نماینده منتخب مردم در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست ضمن اشاره به مختصات خاص اکوسیستم اقتصاد دانش بنیان، گفت: خوشبختانه با تلاشهای معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری، اجزای مختلف این اکوسیستم نظیر صندوقهای خطر پذیر و پارکهای علم و فناوری در کشور شکل گرفته است. همگی باید تلاش کنیم تا همه عوامل انسان ساخت اجتماعی را به کار ببریم تا این زیست بوم را به سمت تکامل بیشتر ببریم.
قالیباف، اهمیت تغییر نگرش همه مسئولین و نمایندگان مجلس را مهم ارزیابی کرد و بیان کرد: یک نماینده مجلس که پیگیر است تا یک جاده یا کارخانه در حوزه انتخابیهاش احداث شود، باید از خود بپرسد این طرح عمرانی تا چه حد میتواند از معضل اشتغال را در حوزه انتخابیه وی از بین ببرد. لازم است که ما نمایندگان با دیدی کلان تر و بزرگ تر به مسائل اینچنینی نگاه کنیم. باید بدانیم که بسیاری از مشاغل سنتی در حال اضمحلال است و این شغلهای شکل گرفته درون زیست بوم مبتنی بر اقتصاد دانش بنیان است که آینده شغلی دانش آموزان و دانشجویان امروز کشور را شکل خواهد داد.
وی گفت: شهر تهران این ظرفیت را دارد که شهری فناور در اندازه فرودگاه امام خمینی (ره) به عنوان پارک و علم و فناوری آن احداث شود و این مسیری است که کشور در آن گام نهاده است.
تمدن ایرانی اسلامی به اقتصاد قوی نیاز دارد
در بخش دیگری از این نشست سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه تمدن ایرانی - اسلامی به اقتصاد قوی نیاز دارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه تعداد زیادی از اندیشمندان به این دوره (دوره یازدهم) مجلس شورای اسلامی راه پیدا کردهاند، دست مجلس برای پیگیری موضوع دانشبنیان باز است.
وی خاطرنشان کرد: در دوره دهم مجلس شورای اسلامی، جلسات زیادی با شرکتهای دانشبنیان برگزار شد؛ همچنین جلسهای در صحن علنی مجلس گذاشته شد و نمایندگان شرکتهای دانشبنیان مشکلات خود را بیان کردند و جمعبندی این مباحث، گزارشی بود که در تاریخ ۱۹ آذر ۹۸ ارائه شد.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر بخواهیم جهشی در اقتصاد ایجاد کنیم، مسیرش تقویت استارتاپها و اقتصاد دانشبنیان است.
زیرساخت اصلی اقتصاد «فناوری اطلاعات» است
همچنین رضا تقیپور؛ منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم شورای اسلامی در این نشست گفت: زیر ساخت اصلی اقتصاد، فناوری اطلاعات است.
وی با اشاره به سرمایه عظیم نیروی انسانی در کشور، افزود: در حال حاضر ۵۸۰ هزار دانشآموخته در رشتههای مرتبط با فناوری اطلاعات در کشور داریم که یک آمار استثنایی است.
باید در مجلس یازدهم قوانین مربوط به شرکتهای دانشبنیان را اصلاح کنیم
در بخش دیگری از این نشست حجتالاسلام موسوی لارگانی؛ نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر میخواهیم در مجلس یازدهم فعالیتهای دانشبنیان را تقویت کنیم، باید قوانین مربوط به شرکتهای دانشبنیان را اصلاح کنیم.
وی با اشاره به اینکه دلیل رشد کم اقتصادی در کشور، میدان ندادن به فعالیتهای دانشبنیان است، یادآور شد: شرط تقویت این شرکتها، این است که همه نهادها دست به دست هم دهند.
طرح مسائل زیست بوم اقتصاد دانش بنیان
تسهیل در اخذ تسهیلات توسط شرکتهای فناور و دانش بنیان، رفع موانع صادراتی و چگونگی هدایت جریان نقدینگی به زیست بوم اقتصاد دانش بنیان کشور برای تامین نقدینگی مورد نیاز این شرکتها، مشکلات کسب و کارهای نوپا در حوزه تامین اجتماعی، اقتصاد دیجیتال، تسری بیشتر کسب و کارهای نوپا به مناطق محروم و کم برخوردار، خودروسازی، تجارت الکترونیک و به روز رسانی قوانین، از جمله دیگر مواردی بود که در این دیدار در رابطه با آن، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
نظر شما