فاطمه بختیاری*؛ بازار: تاریخچه پوشاک از این رهگذر که مردم ایران پیش از پیش به پوشش اهمیت میدادند از ایران آغازشده تا آنجا که حتی اسکندر مقدونی بااینکه به ایران حملهور شد ولی لباس ایرانی میپوشید.
کمکم با گسترش کارخانههای ریسندگی و نساجی لباس شکل و فرم خاص فرهنگی پیدا کرد و مدلهای مختلف آن به بازار آمد و از این رهگذر دیگر لباس فقط بهعنوان پوشش محسوب نمیشد چراکه زیبایی و مدل لباس هم اهمیت پیدا کرد و کمکم با پیدایش فرهنگهای مختلف لباس های محلی به خصوصی بافته و پرداخته و طراحی شد و کارخانههای ریسندگی و پارچهبافی رونق بیشتری گرفت و پس از ایرانیان، اروپاییان به فکر دوخت لباس افتادند و درواقع فرهنگ پوشش و لباس را از ایرانیان فراگرفتند.
صفحات مختلف سایتهای خبری را که مرور کنیم همه از گرانیها پرشده و گرانی پوشاک هم بعد از مواد خوراکی بیشترین دغدغه امروز مردم شده است تا آنجا که دیگر کمتر خانوادهای در سبد خرید خود به تهیه لباس نو اهتمام میورزد.
متأسفانه گرانی مواد اولیه باعث شده بازار خرید پوشاک از رونق خارج شود بهگونهای که فعالان این صنعت عطا را به لقایش بخشیده و برخی حتی واحدهای تولیدی و فروش پوشاک را تعطیل کردهاند
متأسفانه گرانی مواد اولیه باعث شده بازار خرید پوشاک از رونق خارج شود بهگونهای که فعالان این صنعت عطا را به لقایش بخشیده و برخی حتی واحدهای تولیدی و فروش پوشاک را تعطیل کردهاند.
اغلب تولیدکنندگان هزینه کارگر، افزایش قیمت پارچه، هزینههای جانبی اداره کارگاه و سختی تأمین مواد اولیه را از دلایل بالا بودن قیمت پوشاک داخلی بیان میکند و معتقدند باوجوداینکه پوشاک داخلی نسبت به پوشاک وارداتی گرانتر است، بازهم به دلیل داشتن کیفیت بالاتر نسبت به محصولات وارداتی، برای مشتری صرفه اقتصادی دارد.
ناگفته پیداست که هزینه تولید لباس فقط اختصاص به پارچه ندارد بلکه هزینههای جانبی دیگری هم وجود دارد؛ برای مثال برای تولید بسیاری از لباسها نیاز به طراحی وجود دارد و درصورتیکه این کار توسط متخصص انجام شود هزینهای به قیمت نهایی افزوده میشود.
نابرابری رقابت با تولیدات خارجی مانند مالیات، دشواری در تهیه مواد اولیه موردنیاز و مواردی ازایندست سبب شده که قیمت تمامشده برای تولیدکنندگان افزایش پیدا و آنها را مجبور به افزایش قیمت کند
همچنین باید خاطرنشان کرد که نابرابری رقابت با تولیدات خارجی مانند مالیات، دشواری در تهیه مواد اولیه موردنیاز و مواردی ازایندست سبب شده که قیمت تمامشده برای تولیدکنندگان افزایش پیدا و آنها را مجبور به افزایش قیمت کند.
اما آنچه قابل ذکر است اینکه تداوم بیمیلی تولیدکنندگان پوشاک باعث شده تا اندک تولیدکنندگان و فروشندگان باقیمانده در عرصه رقابتی جایی فراخ برای جولان داشته باشند و قیمتها را بهصورت نجومی و بهدلخواه خود بالا ببرند.
از سوی دیگر با پیشروی یکه تازانه قیمت پوشاک راه برای قاچاق نخ و الیاف مصنوعی بیکیفیت جهت تولید پوشاک از کشورهای چین و بحرین بیشتر شده درصورتیکه هیچ جای دنیا شاید کیفیت پارچههای ایران را نداشته باشد چراکه از گذشته نیز بزرگترین تاجران ایرانی پارچه تولیدشده را به کشورهای دیگر صادر میکردند.
با گشتی مختصر در بازارچهها و پاساژهای شهر میتوان دریافت که قیمتهای نجومی پوشاک چگونه دل همشهریان همدانی را خون کرده و چشمها چگونه از دیدن قیمتهای آنچنانی دودو میزند .
در این میان این سوال بهطور متناوب مطرح است که یک خانواده سه تا چهارنفری که از طریق شغل کارگری امرار و معاش میکنند چگونه میتوانند حتی یک روسری یا یک پیراهن مردانه یا لباس بچهگانه را تهیه کنند؟ آیا میشود بالباس مندرس و پارهپوره زندگی کرد؟ آیا بچههای کوچک در زمستان و تابستان نیازمند لباسهای فصلی نیستند؟ بچهها روزبهروز قد میکشند و لباسهای سه ماه پیش آنها دیگر اندازه نمیشود و واقعاً خانوادهها با این گرانیهای سرسامآور چگونه میتوانند به خرید پوشاک برای خود و فرزندان خود فکر کند.
با این وضعیتی که در جریان است واحدهای تولید پوشاک مجبورند نیروهای کارگر خود را تعدیل یا اخراج کنند و یا بهطور کل واحد تولیدی را تعطیل کنند اما در این وضعیت بحرانی که حتی یک ساعت هم نباید از کار و درآمدزایی غافل شد آیا اجحاف نیست که یک کارگر از کار بیکار شود و در پی آن از کجا معیشت خود و چندلر عائله خود را تهیه کند.
با پیشروی گرانی در بازار پوشاک، قاچاق لباس اوج میگیرد و بیبروبرگرد تولیدکنندگان خارجی از مبادی غیرقانونی پوشاک قاچاق وارد کشور میکنند که در این صورت ارز از کشور خارج میشود و با خروج ارز از کشور گرانیها بیشتر و بیشتر جولان میدهد و تورم بهحداعلای خود میرسد.
ختم کلام اینکه در این هوای آلوده به گرانی چگونه مردم نفس راحت بکشند، چگونه میتوانند با این گرانیهای سرسامآور اعصاب و روان راحتی داشته باشند و آیا رواست دولت و مسئولین فکر و برنامهای برای گرانیهایی که خط پایان ندارد، نداشته باشند.
* فعال رسانه ای
نظر شما