۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۱
الگوی «w» برای رشد اقتصادی پسا کرونا
گمانه زنی ها در مورد الگوی رشد اقتصاد دنیا بعد از پایان کرونا

الگوی «w» برای رشد اقتصادی پسا کرونا

در شرایطی که دنیا همچنان درگیر همه گیری ویروس کرونا است، این سوال وجود دارد که الگوی رشد اقتصادی بعد از پایان همه گیری چگونه خواهد بود. یکی از محتمل ترین الگوها ، الگوی رشد اقتصادی دبلیو شکل است که نشان از دوبار سقوط و دو بار از سر گیری رشد اقتصادی دارد.

خبر گزاری بازار- گمانه زنی های زیادی در مورد رشد اقتصادی دنیا بعد از پایان همه گیری ویروس کرونا ارایه می شود  که البته دلیل این تنوع در پیش بینی ها ، سطح بالای نا اطمینانی در توانایی دنیا در کنترل همه گیری ویروس کرونا است. به تعبیر بهتر نمی توان به درستی گفت چه زمانی این بحران تمام می شود و دنیا می تواند دوباره فعالیت عادی خود را از سر بگیرد. از طرف دیگو  نمی توان با اطمینان گفت که موج دوم ویروس کرونا چگونه خواهد بود یا اینکه آیا تمامی کشورهای دنیا می توانند همزمان از بحران خارج شوند یا این روند تدریجی و در هر کشور به صورت مجزا اتفاق می افتد؟ آیا خطوط هوایی می توانند در سال جاری رشد درآمد را تجربه کنند یا اینکه محدودیتهای سفر تا انتهای سال جاری در دنیا وجود خواهد داشت؟

همه این سوال های بی جواب باعث شده است تا پیش بینی های مختلفی در مورد رشد اقتصادی دنیا ارایه شود که هر یک با توجه به سناریوهای مختلف محتمل است.

 سناریوی دبلیو شکل

ولی یکی از مهمترین و بحث بر انگیز ترین سناریو های پیش روی اقتصادی را می توان سناریوی رشد اقتصادی دبلیو  شکل دانست. بر طبق این سناریوکه توسط مجمع جهانی اقتصاد ارایه شده است، اقتصاد دنیا از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ دو بار رکود را تجربه می کند و دو بار هم از این رکود خارج می شود و نموداری شبیه حرف دبلیو انگلیسی می توان برای رشد اقتصادی دنیا متصور شد. مجمع جهانی اقتصاد در این مورد نوشت:« اقتصاد دنیا در نتیجه همه گیری ویروس کرونا دچار رکود اقتصادی می شود و این رکود می تواند تا کاهش ۶۰ درصدی نرخ رشد اقتصادی دنیا در انتهای فصل دوم را نیز به همراه داشته باشد اما  این روند کاهشی با پایان یافتن همه گیری- به احتمال زیاد بعد از پایان فصل دوم سال جاری-  متوقف می شود و رشد اقتصادی از سر گرفته می شود. از سر گیری رشد اقتصادی در دنیا موقتی خواهد بود زیرا بخشهای زیادی از اقتصاد در جریان این بحران آسیب دیدند. مثلا شمار زیادی از واحدهای صنعتی و تولیدی ورشکسته شدند، میلیونها نفر در دنیا بیکار شدند و بسیاری از کسب و کارهای کوچک  دیگر توان مالی لازم برای ادامه کارشان را ندارند. در این وضعیت اقتصاد دنیا دوباره وارد رکود می شود. رکودی که این بار ریشه اقتصادی دارد و به احتمال زیاد برطرف کردن آن نیاز به ابزارهای مالی و اقتصادی دارد. »

موج دوم کرونا احتمال تحقق این سناریو را بیشتر می کند

احتمال وقوع این سناریو در صورتی طولانی شدن روند کنترل ویروس کرونا در دنیا و بحرانی تر شدن اوضاع اقتصادی وجود دارد زیرا موج بیکاری و اثرات منفی اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن بیشتر می شود و زیر ساختهای اقتصادی دنیا تضعیف خواهد شد. از طرف دیگر اگر بعد از بازگشایی اقتصاد، موج تازه ای از همه گیری ویروس کرونا ایجاد شود و دوباره کشورها را به سمت تعطیلی هدایت کند، احتمال ایجاد این سناریو بسیار بالا است.

موج دوم ویروس کرونا موضوعی است که مقامات سیاسی و اقتصادی و فعالان در حوزه سلامت دنیا در مورد آن نگران هستند.بازگشت ویروس کرونا به جوامع از یک طرف می تواند جان انسانهای زیادی را بگیرد و از طرف دیگر ضرورت اجرای طرح تعطیلی فعالیتهای اقتصادی را برای دومین بار و البته بعد از بازگشایی اقتصاد فراهم می کند. موضوعی بسیار جدی که می تواند بازهم زمینه رکود را فراهم کند.

کارستن برزسکی رییس مرکز مطالعات کلان اقتصادی در مرکز مطالعاتی INGدر این مورد به وب سایت مجمع جهانی اقتصاد گفت: «این نگرانی بسیار جدی است زیرا فرض کنید موج اول بحران تمام شود و کسب و کارها با منابع مالی اندک و محدود خود به فعالیت بازگردند که این مساله آسیب پذیری آنها را نیز افزایش داده است. حال یک شوک دیگر ناشی از تعطیلی دوباره فعالیتهای اقتصادی  و موج دوم کرونا می تواند همان کسب و کارهای باقی مانده را نیز از میدان به در کند.»

موج دوم کرونا نگران کننده تر است

بررسی های انجام شده توسط موسسه مطالعاتی بروکینگز نشان داده است در شماری از کشورهای آسیایی موج دوم ویروس کرونا شروع شده است و این بحران تا زمانی که دارویی برای مقابله با آن در اختیار دنیا قرار بگیرد ادامه خواهد داشت. 

در این شرایط می توان این طور ارزیابی کرد که تحقق این سناریو بسیار محتمل است و بدون شک آسیبی که به اقتصاد دنیا وارد می شود بسیار جدی و چشمگیر است. از طرف دیگر تعطیلی  بسیاری از کسب و کارهای کوچک در دنیا زمینه را برای ورشکستگی آنها فراهم کرده است و حتی بیزینس های بزرگ هم از این بحران در امان نیستند. بیزینس هایی ازقبیل شرکتهای فعال در بخش نفت، شرکتهای فعال در حوزه حمل و نقل هوایی و شرکتهای فعال در صنعت توریسم که همگی با روزهای سخت و بحرانی دست به گریبان هستند. 

برزینسکی هم معتقد است الگوی عملکرد اقتصاد دنیا مانند الگوی اقتصادهای جنگی است و این نشان می دهد که جهان مبارزه ای جدی و سخت را با ویروس کرونا شروع کرده است. این جنگ هزینه های زیادی دارد و شاید یکی از هزینه های آن تغییر عادات مصرفی مردم باشد. تغییری که خود روند بازگشت رشد به اقتصاد دنیا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

کد خبر: ۱۶٬۰۵۵

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha