بازار؛ گروه راه و مسکن: از زمان افزایش سقف وام مسکن روستایی به ۲۰۰ میلیون تومان که در ۲۵ آبان ماه پارسال تصویب شد هر روز متقاضیان مسکن روستایی به امید دریافت این تسهیلات مراحل ساخت و نوسازی واحدهای مسکونی خود را به تاخیر انداختند. اگر چه بارها اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اعلام می کند که تاخیر در پرداخت تسهیلات مسکن روستایی، نوسازی و احداث ۵۵۵ واحد مسکونی را متوقف کرده است و این توقف در دهه های آینده ضرر و زیان های خود را بیشتر نشان خواهد داد اما ظاهرا این اعداد و این آمارها هم نتوانسته مسئولان سازمان برنامه و بودجه و میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه را متقاعد کند که این وام یارانه ای می تواند به نفع نوسازی واحدهای مسکونی روستایی باشد.
تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی با نرخ سود ۵ درصد ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۰ در جلسه شورای عالی مسکن با حضور رییس جمهور به تصویب رسید اما از آن زمان تاکنون به غیر از بانک سپه که با نرخ سود ۱۸ درصد پرداخت می کند از سوی بانک های عامل شکل اجرایی به خود نگرفته است.
این دعوا میان بنیاد مسکن و سازمان برنامه و بودجه از جایی شروع شد که مقرر شد تا وام مسکن روستایی با نرخ سود ۵ درصد پرداخت شود اما چون رقم مابه التفاوت نرخ سود حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است مسئولان سازمان برنامه و بودجه آنرا عدد سنگینی می دانند و معتقد هستند این رقم میتواند منجر به ایجاد تورم شود.
اما اکبر نیکزاد رییس بنیاد مسکن و مقامات ارشد این نهاد معتقد هستند که این رقم نه تنها تورم زا نیست بلکه مزیت های آن بیشتر از سایر معایب آن است.
مجید جودی معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در گفتگو با خبرگزاری «بازار» با تاکید بر اینکه روستاییان مقاومسازی واحدهای خود را با وعده پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی آغاز کرده اند و نباید فرصت روزهای مناسب به لحاظ آب و هوایی را از دست داد گفت: از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی برای سهم سالانه در سال گذشته حدود ۳۰ هزار واحد به اتمام رسید و این امیدواری به وجود آمد که با موافقت برای پرداخت تسهیلات، مشارکت مردم در مقاومسازی واحدهای مسکونی سرعت گرفته و به حد مطلوبی برسد. اما به هر حال انتظار برای افزایش سقف وام مسکن روستایی باعث شد تا بسیاری از متقاضیان مسکن روستایی منتظر این وام فعالیت خود را متوقف کنند.
وی ادامه داد: قطعا این انتظار برای دریافت وام مسکن روستایی روز به روز نوسازی و بازسازی مسکن روستایی را با کُندی مواجه کرد. قطعا نوسازی و بازسازی می تواند به نفع اقتصاد کلان و اقتصاد روستاها شود.
از نیمه دوم سال گذشته و با ابلاغ قانون جهش تولید مسکن و تصویب افزایش سقف تسهیلات در ۲۵ آبان ماه در شورای عالی مسکن سقف تسهیلات مسکن روستایی به ۲۰۰ میلیون تومان رسید که به غیر از بانک سپه همچنان منتظر اجرایی شدن آن از سوی بانک های عامل با نرخ سود ۵ درصد هستیم
جودی با اشاره به اینکه آغاز طرح بهسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی با ارایه تسهیلات ۵ میلیون تومانی در سال ۱۳۸۴ آغاز شد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تورم ثابت بود پیشبینی شده بود تا هر ساله ۱۵ درصد به سقف تسهیلات افزوده شود اما عملا این رقم در سالهای گذشته پاسخگو نبود. به همین دلیل در سال ۹۸ درخواست ارایه تسهیلات از ۵۰ به ۱۰۰ میلیون تومان در هیاتدولت مصوب شد و عملا از مهر ۱۴۰۰ این تسهیلات پرداخت شد. از نیمه دوم سال گذشته و با ابلاغ قانون جهش تولید مسکن و تصویب افزایش سقف تسهیلات در ۲۵ آبان ماه در شورای عالی مسکن سقف تسهیلات مسکن روستایی به ۲۰۰ میلیون تومان رسید که به غیر از بانک سپه همچنان منتظر اجرایی شدن آن از سوی بانک های عامل با نرخ سود ۵ درصد هستیم.
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی افزود: از سال ۱۳۸۴ تا پایان سال گذشته، دو میلیون و ۶۴ هزار واحد مسکونی برای اجرای طرح بهسازی و مقاومسازی شروع شد که از این تعداد از ابتدای اجرای طرح تا پایان سال گذشته یک میلیون و ۹۱۸ هزار واحد مقاومسازی شده است. همچنین در سال ۹۹ و در ۱۰ ماهه نخست سال ۶۲ هزار و ۹۹۵ واحد مقاوم سازی شده است که برای ۱۰ ماهه نخست امسال نیز این رقم برای مقاوم سازی ۲۲ هزار و ۲۸۸ واحد است.
بر اساس این گزارش، این روزها همچنان از بنیاد مسکن اصرار و از سوی سازمان برنامه و بودجه بی توجهی نسبت به پرداخت و اجرایی شدن وام ۲۰۰ میلیونی مسکن روستایی صورت می گیرد. اما این اصرار و این بی توجهی تنها به ضرر متقاضیان مسکن روستایی نخواهد شد بلکه این عدم نوسازی روزانه ۵۵۵ واحد مسکونی در نهایت میزان ریسک در مقابل هر گونه بلایای طبیعی را افزایش خواهد داد که این به ضرر اقتصاد کلان و اقتصاد روستاها خواهد شد.
نظر شما