خبرگزاری بازار- با وجود تلاش های دونالد ترامپ برای حمایت از صنعت نفت کشور امریکا و متقاعد کردن عربستان و روسیه برای پایان دادن به جنگ قیمتی در بازار نفت ، روند کاهش قیمت نفت در بازار جهانی متوقف نشد و در روز یکشنبه هر بشکه نفت وست تگزاس در بازار جهانی با قیمت ۱۵ دلار مبادله شد. قیمتی که طی ۲۱ سال اخیر بی سابقه بوده است.
مارکت اینسایدر نوشت:«افزایش سطح نااطمینانی در اقتصاد دنیا به دلیل شیوع ویروسی که تاکنون راهی برای مقابله با آن پیدا نشده است باعث شد تا بازار نفت سقوطی عظیم را تجربه کند. در روز یکشنبه قیمت نفت وست تگزاس در بازار جهانی ۲۱ درصد کاهش یافت در حالیکه قیمت برنت با ۴.۲ درصد کاهش به مرز ۲۶.۹۱ دلار رسید. رسیدن قیمت نفت وست تگزاس به مرز ۱۵ دلار که پایین ترین سطح قیمتی طی ۲۱ سال اخیر است باعث شد تا صنعت نفت امریکا تقریبا فلج شود و شرکتهای نفتی برای ادامه کارشان در بازار با تردید روبرو شوند.»
مارکت اینسایدر در مورد دلیل تداوم روند کاهش قیمت نفت با وجود کاهش تولید اوپک نوشت:« تداوم روند کاهش قیمت نشان داد که این سطح کاهش کافی نیست. زیرا میزان تفاضا بیش از این کاهش یافته است. از طرف دیگر یک فاکتور تازه وارد بازار شده است که به نظر نمی رسد به این زودی ها از بازار خارج شود و آن فاکتور هم بی ثباتی است. افزایش سطح بی ثباتی و عدم اطمینان در مورد اینکه وضعیت چه زمانی به حالت عادی باز می گردد بازارها را دچار تنش کرده است.»
کاهش تقاضا در طول تاریخ بی سابقه بود
سایت اویل پرایس دلیل افت قیمت نفت در بازارهای جهانی را در ناتوانی کشورهای دنیا در مقابله با ویروس کرونا عنوان کرده است. این وب سایت خبری-تحلیلی در این زمینه نوشت:« دنیا نتوانسته است ویروس را کنترل کند و به همین دلیل تعطیلی فعالیتهای اقتصادی در اغلب کشورها ادامه دارد و در برخی از کشورها هم تنها گروه خاصی از مشاغل می توانند کار کنند. از طرف دیگر اجرای طرح قرنطینه خانگی به معنای مصرف بنزین کمتر، مصرف سوخت هواپیمای کمتر است که زمینه را برای افت تقاضای نفت در بازار فراهم کرده است. در این شرایط حتی تصمیم اوپک و کشورهای غیر اوپکی برای کاهش تولید هم نتوانست بازار را تحت تاثیر قرار دهد و روند کاهش قیمت را متوقف کند.»
البته افت تقاضا یک روی سکه است. در روی دیگر سکه مازاد عرضه نفت در بازار وجود دارد. مازادی که ریشه در تولید بیش از نیاز طی ماههای اخیر و انبار کردن آنها دارد. فرایند انبار کردن نفت تولیدی در دنیا تا آنجا ادامه پیدا کرد که ظرفیت انبارهای نفتی در دنیا تقریبا تکمیل شد و بازار نفت در شرایط خطر قرار گرفت. حال دنیا چاره ای جز تولید کمتر و استفاده از ذخایر ندارد.
فایننشال تایمز وضعیت کنونی بازار نفت را بسیار خطرناک توصیف کرد و نوشت:« وزارت انرژی امریکا در نظر دارد با پرداخت پول نفت به شرکتهای نفتی داخلی فعال در کشور، از آنها بخواهد تا استخراج نفت را متوقف کنند و نفت را در داخل چاهها نگه دارند. البته این خبر در مورد چند کشور نفت خیز دیگر هم منتشر شده است ولی به نظر می رسد اوضاع امریکا از تمامی این کشورها بحرانی تر است. مساله مهم اینجاست که این وضعیت تاکنون در طول تاریخ بی سابقه بوده است و جهان تا به امروز با چنین شرایطی روبرو نشده است.»
کاهش تولید اوپک کافی نیست
واندانا هاری، بنیانگذار موسسه دیدگاه های واندا که یک شرکت فعال در بخش مطالعه و پژوهش در زمینه نفت است با اشاره به اینکه کاهش ۹.۷ میلیون بشکه ای نفت توسط اوپک و کشورهای غیر اوپکی برای ایجاد تعادل در بازار نفت کافی نیست، در مصاحبه ای با سی ان ان گفت:« قیمت نفت نشان دهنده بحران در بازار نفت است و تایید می کند که تصمیم اوپک برای کاهش تولید برای کنترل این وضعیت کافی نیست. به نظر من روند کاهش قیمت نفت در بازار جهانی تا زمانی که شیوع ویروس کرونا در دنیا کنترل نشود ادامه خواهد داشت. یعنی تا زمانیکه فعالیتهای اقتصادی به وضع قبل باز گردد و مردم محدودیتی برای حضور در اجتماع و استفاده از خدماتی مانند رستوران ها و فروشگاه ها نداشته باشند.»
افت قیمت نفت در بازار جهانی شوک تازه ای به شرکتهای فعال در این صنعت وارد کرده است و بسیاری از شرکت های بزرگ اقدام به کاهش هزینه های خود کردند. مطالعات نشان داده است ظرف دو هفته گذشته هزینه های استخراجی شرکتهای بزرگ نفتی در دنیا ۱۳ درصد کاهش یافته است و قرار است کاهش سطح فعالیت های اکتشافی و استخراجی تا پایان بحران ناشی از همه گیری ویروس کرونا در دنیا ادامه داشته باشد.
در انتها باید به این نکته توجه داشت که شرکت های نفتی از اصلی ترین و مهمترین حامیان ترامپ در جریان انتخابات ریاست جمهوری بودند و با کاهش قیمت نفت و افت درآمد و سودآوری آنها به نظر میرسد شرایط برای انتخاب مجدد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا سخت تر شود. شاید به همین دلیل باشد که ترامپ علیرغم هشدارهای مقامات بهداشتی و فرمانداران امریکایی اصرار به از سر گیری فعالیتهای اقتصادی دارد و بر این باور است که نمی توان به تعطیلی اقتصاد بیش از این ادامه داد.
نظر شما