۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۰:۵۱
هر چه به انتخابات کنگره نزدیک شویم احیای برجام دشوارتر می شود| ایران دست آمریکا را خوانده است
استاد دانشگاه آلاباما آمریکا در گفتگو با بازار:

هر چه به انتخابات کنگره نزدیک شویم احیای برجام دشوارتر می شود| ایران دست آمریکا را خوانده است

پروفسور «نادر انتصار» معتقد است هر چه به انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا نزدیک تر شویم، بایدن در داخل در موضوع ضعیف تری قرار خواهد گرفت.

بازار؛ گروه بین الملل: لارنس نورمن در وال استریت ژورنال نوشت: به گفته دیپلمات های غربی، مقامات اروپایی در حال آماده شدن برای تلاش جدیدی در جهت نجات برجام هستند. به گفته دیپلمات های غربی، اروپا پیشنهاد کرده است که در تلاش برای خروج از بن بست در مذاکرات، مذاکره کننده ارشد اتحادیه را به تهران اعزام کند.

به گفته دیپلمات ها، انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات، به همتایان ایرانی گفته است که آماده است به تهران بازگردد تا راهی برای عبور از بن بست پیدا شود.

منابع غربی اما می گویند، ایران تاکنون به این پیشنهاد پاسخی نداده و دعوت هم از مورا بعمل نیاورده است.

مقامات آمریکایی گفته اند که رئیس جمهور بایدن شروط خود را برای خارج کردن سپاه از لیست تروریسم وزارت خارجه تعدیل یا حذف نمی کند.

دیپلمات‌های غربی می‌گویند که می‌خواهند بار مسئولیت را بر دوش ایران بگذارند و روشن کنند که مذاکرات می‌تواند پایان یابد مگر اینکه ایران راهی برای عبور از بن‌بست ارائه دهد.

این ایده نخستین بار طی تماسی در 23 آوریل بین وزیر امور خارجه ایران و همتای اروپایی خود صورت گرفت.

دیپلمات ها می گویند که مورا سعی خواهد کرد ایران را متقاعد کند که متن نهایی توافقنامه را بدون حذف سپاه از لیست تروریسم امضا کند و این موضوع را به یک نقطه در آینده واگذار کند.

دیپلمات‌ها می‌گویند که اگر ایران با درخواست امتیاز از امریکا در حوزه ی دیگری به مذاکرات برگردد، واشنگتن آن را بررسی خواهد کرد. با این حال، دیپلمات ها همچنین می گویند که هیچ مذاکره مجدد گسترده ای در مورد توافق وجود نخواهد داشت.

امید به توافق کم است. باتوجه به تاکید تهران و واشنگتن بر خواسته های خود در مورد سپاه پاسداران، یک مقام سابق آمریکایی که روی موضوع هسته ای ایران کار کرده، گفت که بن بست فعلی ممکن است برای ماه ها ادامه یابد.

این مقام گفت: «یک بن بست بلندمدت قطعا امکان پذیر است. هیچ یک از طرفین نمی‌خواهند مرگ مذاکرات را اعلام کنند.»

در خصوص این ادعای روزنامه وال استریت ژورنال و تحولات مرتبط با احیای برجام و مذاکرات وین خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده است که در ادامه می آید. انتصار از اساتید برجسته اقتصاد سیاسی در سطح بین المللی است.

*وال استریت ژورنال از قول دیپلمات های غربی از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای اعزام انریکه مورا جهت شکستن بن بست در مذاکرات احیای برجام خبر داده است. ارزیابی شما از این سفر چیست؟
قبلاً بارها از این جاده عبور کرده ایم. تا زمانی که انریکه مورا پیشنهادی کاملاً متفاوت از آنچه اتحادیه اروپا و اروپایی‌ها مطرح کرده‌اند نداشته باشد، من به چشم‌انداز آخرین تلاش‌های آقای مورا برای احیای برجام خوش‌بین نیستم.

*به نوشته این روزنامه «مورا» می‌خواهد ایران را متقاعد کند که بدون حذف سپاه، فعلا توافق را امضا کند و تهران تاکنون پاسخی به این سفر نداده است. آیا تهران با این سفر و پیشنهاد موافقت خواهد کرد؟
اگر آنچه وال استریت ژورنال گزارش می دهد درست باشد، مطمئن نیستم که آیا ایران موافقت خواهد کرد آنچه را که ایالات متحده قبلاً بارها از طریق واسطه های اروپایی به ایران منتقل کرده است، دوباره تکرار کند. باز هم، این نشان دهنده تمایل واشنگتن به داشتن کیک (سهم خواهی) و خوردن آن است.

*آیا لفظ «فعلا» به معنای این است که توافق درباره موضوعات هسته ای امضا شود و مذاکرات جداگانه درباره سپاه برگزار شود؟
به نظر می رسد همین موضوع باشد. برگزاری دور جداگانه ای از مذاکرات پس از موافقت ایران با شروط واشنگتن، دستور العملی است که راهی جز سلسله ناتمام دیگری از مذاکرات بن بست و وعده های بی پایان آمریکا در آسمان نخواهد داشت.

*این روزنامه همچنین گزارش داده که بن بست فعلی در مذاکرات ممکن است ماه‌ها ادامه داشته باشد. معنای این حرف چیست؟ یعنی ممکن است طرفین از مواضع خود کوتاه بیایند؟
اگر جو بایدن نمی‌خواهد یا نمی‌تواند با ایران به توافق برسد، چند ماه بعد با نزدیک شدن به انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره، در موقعیت ضعیف‌تری قرار خواهد گرفت و این احتمال وجود دارد که حزب دموکرات کنترل هر دو مجلس سنا و مجلس نمایندگان را پس از انتخابات نوامبر امسال از دست بدهد.

* آمریکا در ابتدای مذاکرات ضرب الاجل تعیین می کرد ولی در حال حاضر ضرب الاجلی را تعیین نمی کند. دلیل این موضوع چیست؟
پس از آنکه ایران متوجه بلوف واشنگتن شد(دست آمریکا را خواند)، ایالات متحده دریافت که تعیین ضرب الاجل و صدور اولتیماتوم نتیجه معکوس دارد. همچنین، دولت بایدن اذعان دارد که در داخل در موقعیت ضعیفی قرار دارد و مخالفانش از امضای توافق با ایران برای بیشتر نشان دادن بایدن به عنوان دولت ضعیف استفاده خواهند کرد و نشان دادن ضعف در قبال ایران مساوی با بوسه مرگ سیاسی برای هر سیاستمدار آمریکایی است.

کد خبر: ۱۴۸٬۷۵۰

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha