بازار؛ گروه استانها: مقادیر ذرت آلوده و فاسد شده در گمرکات استان مازندران برای تولید الکل به شرکتی در گیلان منتقل شد و این وضعیت درحالی است که همچنان مقادیر زیادی نهادههای دام و طیور در انبارهای گمرکات و بنادر مازندران در حال از بین رفتن است.
مازندران با داشتن دو هزار و ۴۰۰ مرغداری بیش از ۱۱ درصد گوشت سفید کشور را تولید میکند و کمبود نهادههای دامی از جمله مشکلات فراروی تولیدکنندگان است. علاوه بر پرورش دهندگان طیور، دامداران مازندران نیز با کمبود علوفه و نهادهها روبرو هستند و بسیاری از آنان دامهای مولد و گوشتی خود را از روی ناچاری به فروش رساندند.
دامداران در محمد اسلامی دامدار مازندرانی که گلههای گاو خود را از روی ناچاری به فروش رسانده و در حال حاضر فقط دو رأس بز دارد، در گفتگو با خبرنگار بازار نداشتن علوفه و نهادههای دامی را دلیل این اقدام بیان کرد و افزود: هزینه نگهداری گاو و دامهای سنگین بسیار زیاد بود و تأمین علوفه آن از توان من خارج بوده است.
صف طولانی دامداران برای تهیه نهادهها
وی با اظهار اینکه برای تهیه سبوس و نهادههای دامی باید چندین ساعت در روز صف بایستیم و در نهایت یک کیسه نهاده تهیه کنیم، افزود: این درحالی که پرواربندی گاو و دامهای سنگین سخت و هزینه بر است.
حال و روز مرغداران و پرورش دهندگان طیور مازندران هم چندان خوش نیست و بیشتر فعالان این بخش همواره نگران تأمین آذوقه و خوراک طیور هستند و به اعتقاد آنان فاصله بین ثبت سفارش و تأمین خوراک طولانی است و مجبوریم نهادهها را با قیمت آزاد در بازار تهیه کنیم.
در این آشفته بازار کمبود نهاده و گرانی آن، فاسد شدن خوراک دام و طیور و تبدیل آن به الکل و آلودگی به آفلاکسیون و از مصرف خارج شدن آن، درد و داغ تولیدکنندگان را در استان فزون کرده است.
طبق آمار گمرکات مازندران حدود ۵۷۰ هزار تن کالا و نهاده در سه گمرک امیرآباد، نوشهر و فریدونکنار دپو شده است که از این میزان حدود ۳۰۰ هزار تن جو، ۱۰۰ هزار تن گندم و ۱۶۰ هزار تن ذرت و مابقی سایر نهاده ها است.
هرچند متولیان گمرک عقیده دارند که ذرتهای آلوده طی فرایند خاصی با اعلام نظر سازمان اموال تملیکی از گمرک خارج و در بخشهای دیگر مصرف میشوند اما همچنان دپوی نهادهها و فاسد شدن آن در گمرکات و بنادر از مهمترین دغدغهها است.
بخش عمده از ذرتها برای تهیه الکل از بندر خارج شد
محمدتقی انزان پور مدیرکل بنادر و دریانوردی مازندران در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه مقادیری ذرت به دلیل توقیف قضائی در انبار مانده است، افزود: بخشی از این ذرت قابل استفاده برای نهادههای دامی به دلیل مشکلات بهداشتی نیست و و بخش عمدهای از آن برای الکل سازی از بندر خارج میشود.
طبق آمارها بیش از پنج هزار تن ذرت در بنادر مازندران به دلیل مشکلات بهداشتی از چرخه مصرف دامی خارج شد و این خطر سرنوشت مابقی نهادههای رسوب شده در بندر را نیز تهدید میکند.
علی یوسفی منش ناظر گمرکات مازندران با بیان اینکه اکثریت کالاهایی که قابلیت ترخیص نداشتند برای استفاده ثانویه مناسب هستند در بخشهای دیگر استفاده میشوند، افزود: وقتی کالا قابل ترخیص نیست و روبه فساد هست، پس از اخذ نظر سازمانهای نظر دهنده، مبنی بر فاسد شدن کالا، در صورت اقدام نکردن صاحب کالا، اخطار و مهلت داده میشود و صاحب کالا موظف است یا آن را مرجوع کند و یا استفاده ثانویه داشته باشد.
وقتی کالا قابل ترخیص نیست و روبه فساد هست، پس از اخذ نظر سازمانهای نظردهنده، مبنی بر فاسد شدن کالا، در صورت اقدام نکردن صاحب کالا، اخطار و مهلت داده میشود و صاحب کالا موظف است یا آن را مرجوع کند و یا استفاده ثانویه داشته باشد
وی در گفتگو با خبرنگار بازار افزود: در قانون پیش بینی شده که صاحب کالا حداکثر سه ماه پس از توقیف کالا با مراجعه به دستگاه قضائی و اطلاع دادن به گمرک نسبت به ترخیص کالا اقدام کند.
یوسفی منش یادآور شد: اکثر کالاهایی که قابلیت استفاده اولیه را نداشتند توقیف شدند و در اختیار سازمان فروش اموال تملیکی قرار دادیم و میزان قابل توجهی کالا برای ساخت الکل به شرکتی در استان گیلان منتقل شده است.
ناظر گمرکات مازندران یادآور شد: بخشی از کالاها فاسد شده و قابلیت استفاده ثانویه نداشته و معدوم شده است.
وی حجم ذرتهای آلوده برای استفاده ثانویه و الکل را ۳۰ تن بیان کرد و گفت: کالا با نماینده بهداشت پلمب میشود و رصد آن برعهده بهداشت است و کالا زمانی که از درب گمرک خارج میشود، مسئولیت آن با گمرک نیست.
موضوع فساد نهادهها از جمله ذرت و دپوی طولانی مدت آن در بنادر پای دستگاه قضائی مازندران را به این مسئله باز کرده و ضرب العجلی برای ترخیص کالاها درنظر گرفته شده است.
نظر شما