نقی فرشباف تقینژاد؛ بازار: ارزشآفرینی از ویژگیهای کسب و کارهای نوپا یا استارتاپها محسوب میشود. کسب و کاری که پایداری برای اعضای آن دغدغه است و دغدغه مقیاسپذیری دارد و مبتنی بر تکنولوژیهای نوین میتواند باشد یا نباشد.
در نگاه استارتاپی به اجزای سرمایه در سرمایهگذاری شهری میشود شهروندان را بهعنوان سرمایه آورد. به عبارتی میشود گفت مقدار مشارکت شهروندان در انواع سرمایهگذاریهای شهری بزرگترین بستر موفقیت در سرمایهگذاری محسوب میشود.
شاید وقتی صحبت از سرمایهگذاری در شهر میشود، مهمتر از هر چیزی نگاهها معطوف به سرمایهگذار است تا دیگر جنبههای سرمایه. برای مثال خود نیروی انسانی نیز جزو سرمایه محسوب میشود.
متخصصان علم اقتصاد بر این باورند که سرمایه با پول فرق بسیاری دارد. پول فقط نقدینگی است که همیشه در دسترس قرار میگیرد و قابل تبادل سریع نیز هست. اما سرمایه دارای مدت زمان و طول عمر زیادتری بوده و به منظور ایجاد ثروت در سرمایهگذاری، استفاده میشود.
به عنوان مثال: برندها، نرمافزارها و … که از طریق آن ها میتوان ثروت ایجاد کرد، نوعی سرمایه محسوب میشوند.
در نگاه اول اگر پول سرمایهآور به نظر میرسد اما افزایش سرمایه حاصل نوع نگاهی است که سرمایهگذار ضمن مدیریت سرمایهها بدست میآورد. قانون رضایت مشتری خود زمینه مهمی است برای جهش سرمایه، بر این اساس سرمایهگذاری در شهر نیز بر پایه تعاریف خود اگر تنها با هدف افزایش سرمایه باشد، میتواند در بسیاری موارد با چالشهای جدی روبرو شود. چه بسا که سرمایهگذاریهای موفق نیز در صورت نگاه کلان به بازار سرمایه و نگاه متفاوت سرمایهگذار پیرامون اجزای سرمایهگذاری نتایج متفاوتی را رقم زند.
شهروندان در سرمایهگذاری شهری میتوانند خود جزئی از سرمایه محسوب شوند. هر اتفاقی که پاسخگوی نیاز شهروندان در شهر باشد و بر تحکیم ارتباط هرچه بیشتر آنان با سرمایهگذار شود، خود سرمایهای است که در بستر شهری به وقوع میپیوندد و برای ادامه حیات سرمایهگذاری لازم و ضروری است.
از سالهای گذشته در ضلع شمالی بازار تبریز اقدام به ساخت مجتمع تجاری نامانوس با بافت قدیمی بازار شده است که بدون در نظر گرفتن نیاز شهروندان سالهاست که به نماد شکست سرمایهگذاری در ساخت مجتمعهای خدماتی تبدیل شده است. این درحالی است که پایینتر از این مجتمع بازار دوهچی و میدان همواره از پویایی اقتصادی برخوردار بوده است. نگاه به موضوع سرمایهگذاری با در نظر گرفتن نیاز و ارتباط گیری شهروندان بعنوان سرمایه در پروژههای اقتصادی در شهر از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود.
بیشک با این نگاه در موضوع سرمایهگذاری شهری اتفاقات مهمی در جهت ایجاد درآمدهای پایدار واصل خواهد شد تا به کاهش معضل کسری بودجه شهرداریها کمک شود. همچنین در بسیاری از پروژهها متوسط هزینه مربوط به ساخت، نگهداری و تعمیرات با در نظر گرفتن سرمایه شهروندان کاهش یابد.
نظر شما