بازار، گروه استان ها؛ هفتههای پایانی هر سال شور و شوق خاصی در خیابان های شهر تبریز و به خصوص هسته مرکزی شهر و محدوده بازار قدیمی حاکم بود و حضور پرتعداد جمعیت و دستفروشانی که مشغول کاسبی بودند باعث می شد تا در پیادهروها و خیابانها جای سوزن انداختن نباشد.
دست فروشان هر کدام بساطی را بر زمین پهن کرده و مردم را ترغیب به خرید شب عید میکردند ولی حالا وضعیت در تبریز فرق می کند. کرونا اکثر مردم را خانه نشین کرده است و برای همین بساط دستفروشان نیز راکد است.
در روزهای پایانی سال برخلاف سالهای گذشته اصناف تبریز عید ندارند و بازار این کلانشهر تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا خلوت شده است.
دیگر خبری از آن شور و شوق خریدهای عیدانه نیست
امسال بازار تبریز رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است و محدوده دارایی، بازار و خیابان های اطراف در سکوت کامل به سر میبرد و دیگر خبری از آن شور و شوق روزهای پایانی اسفندماه هر سال نیست.
البته کسادی بازار تبریز تنها به دستفروشان خیابان ها ختم نمیشود و بلکه در اینروزها کافی است سری به پاساژها و مراکز خرید تبریز بزنیم و آن موقع می بینیم که خبری از مشتری نیست و مغازه داران نیز از این وضعیت گلایه دارند و ناراضی هستند.
حتی پول اجاره مغازه را نتوانستم در بیاورم
یکی از فعالان صنعت پوشاک تبریز که در مجتمع ستاره باران این شهر مغازه دارد به خبرنگار بازار می گوید: این ماه به خاطر کرونا وضعیت ما خیلی متفاوت از اسفندماه سال های گذشته بود و متاسفانه ضررهای شدیدی متحمل شده ایم.
رضا پورعلی با بیان اینکه حتی پول اجاره مغازه را نتوانستم در بیاورم، ادامه می دهد: نگرانی جدی کنونی در ارتباط با تبعات اقتصادی بروز بحران کرونا برای صنوف است، بازاریان از وضعیت پیش آمده ناراضی هستند.
وی با تاکید بر اینکه امسال از چند ماه پیش اجناس جدیدی را برای عید نوروز به مغازه آوردیم، می افزاید: فکر می کردیم مثل هر سال شاهد بازار پررونقی در روزهای پایانی اسفندماه خواهیم بود ولی کرونا همه برنامه ها را به هم ریخت و ما ضرر زیادی دیدیم.
درآمد روزانه ما نسبت به ماه های قبل یک دهم شده است
یکی از بازاریان تبریز نیز در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: درآمد روزانه ما نسبت به ماه های قبل یک دهم شده است، دخل ما به صورت میانگین در ماه های قبلی به ۱۰ میلیون تومان روزانه می رسید ولی اکنون به زور می توانیم از صبح تا شب با دو فروشنده دخل یک میلیون تومانی داشته باشیم.
فرخ معصوم نژاد ادامه می دهد: این بازار کساد و بی رونق به خاطر کرونا است و از مسئولان امر انتظار داریم تا کمکی به حال ما فروشنده ها و فعالان بازار داشته باشند.
وی ادامه می دهد: سایه ترس از ابتلا به ویروس کرونا موجب کاهش مراجعه مردم به بازار و در نتیجه رکود سنگین کسبوکارها شده است.
سال گذشته گرانی بود و امسال کرونا!
یکی دیگر از اصناف تبریزی در خصوص وضعیت بازار امسال عید در تبریز به خبرنگار بازار می گوید: در روزهای پایانی سال گذشته وقتی به سراغ فروشندگان و دستفروشان میرفتیم، از کسادی کارشان گله داشتند و گرانی را مانعی برای خرید مشتریان میدانستند و امسال نیز آنها از کرونا گلایه دارند که باعث بی رونق شدن بازار شده است.
حالا چالش رکود دست به گریبان کاسبان و خردهفروشان شده است و اوضاع شب عید را برای کاسبان زهر کرده است
وی می افزاید: بازار تبریز را سال ها بود که به این شدت ساکت و خلوت ندیده بودم، خلوت حزن انگیز بازار تبریز ما بازاریان را بیشتر از وضعیت بحرانی دخل و کاسبی مان ناراحت می کند. عادت نداشتیم بازار را به این شدت خلوت ببینیم.
درآمد ما کفاف هزینه برق و کارگر را نمی دهد
یکی دیگر از مغازه داران بازار تبریز نیز با اشاره به اینکه درآمدش با گسترش شیوع ویروس کرونا راکد شده است، به خبرنگار بازار می گوید: درآمد ما کفاف هزینه برق و کارگر را نمی دهد.
رضا محمودی با تاکید بر اینکه مغازه مال خودم هست و مشکل پرداخت اجاره بها ندارم، ادامه می دهد: از همکاران می شناسم که حتی توان پرداخت اجاره اسفند را نیز ندارند و در هر شرایطی مجبور به صرف هزینههای ثابتی مانند حقوق کارگران، اجاره مغازه، هزینه بیمه، آب، برق و گاز هستند.
وی ادامه می دهد: خیلی از بازاریان تبریز به خاطر کاهش درآمد قادر نیستند حتی از پس چنین هزینههایی برآیند و بهای آنها را پرداخت کنند و امیدوارم دولت طرح های ویژه ای برای حمایت از این اصناف انجام دهد.
ویروس کرونا به تنهایی مقصر این وضعیت نیست
یکی از شهروندان تبریزی که در حال خرید میوه است به خبرنگار بازار می گوید: ویروس کرونا به تنهایی مقصر این وضعیت فعلی بازار و سکوت آن نیست بلکه مردم پولی ندارند که آن را به بازار بیاورند و خرج کنند.
مردم متاسفانه به جهت فشارهای اقتصادی توانایی خرید برای سال نو را ندارند و کرونا نیز باعث شده تا بی سر و صدا در خانه های خود بمانند و آن را بهانه ای برای خرید نکردن عنوان کنند
وی می افزاید: خیلی از افراد حتی نمیتوانند هزینههای روزمره زندگی را تامین کنند چه برسد به خرید لباس جدید برای شب عید. بنده نیز امروز چون مهمان داشتیم به بازار آمدم تا میوه بخرم ولی قیمت ها واقعا بالا است و فقط می توان از هر میوه ای فقط یک کیلو خرید کرد.
بازار طلای تبریز نیمه تعطیل شد
بعداز گشت و گذار در راسته های مختلف بازار تاریخی تبریز که سکوت خاصی آن را در برگرفته است و دیگر خبری از آن باربرها که فریادزنان درحال کار هستند، نیست به بازار امیر تبریز می روم.
بازار طلای تبریز که به امیر بازاری معروف است همسو با اقدامات پیشگیرانه مبارزه با کرونا نیمه تعطیل شده و فعالان بازار طلا نیز از وضعیت اقتصادی خود گلایه دارند و از رکود بازار خبر می دهند.
در طول سال اگر بازار اصناف خراب باشد ولی مغازه داران امیدشان به فروش شب عید است و جنسهای زیادی برای فروش شب عید سفارش می دهند ولی با این حال امسال همه جنسها روی دست آنها مانده است.
این ریزش شدید مشتری در آستانه شب عید به همه کفشفروشیهای بازار تبریز، بوتیک داران، آرایشگران و فروشندگان لوازم آرایشی و… این شهر رسیده است و احتمال تعطیلی مجتمع های بزرگ تجاری تبریز به خاطر کاسد بودن بازار وجود دارد.
نظر شما