حمیدرضا پیرهادی؛ بازار: شاخص کل در بازار بورس روزگذشته (سهشنبه) ۲۳ هزار و ۱۰۷ واحد رشد داشت و در نهایت به رقم یک میلیون و ۲۹۶ هزار واحد رسید. این روند مثبت در هفته جاری پایدار بوده و امروز نیز شاخص کل با رشد ۳.۷ درصدی به عدد ۱ میلیون و ۳۴۵ هزار و ۴۰۷ واحد رسید که ناشی از رشد ۴۸ هزار و ۴۵۹ واحد بود. در ادامه برای بررسی روند امروز بازار با یکی از کارشناسان به گفتوگو پرداختیم.
پیروزی بایدن تاثیر گذار بود چرا که پیش بینی می شد پس از انتخاب او نرخ ارز از ۲۰ هزار تومان هم کمتر شود اما درنهایت چشماندازی که بعد از انتخاب بایدن در بازار ایجاد شد و صحبت از بازگشت به برجام و رفع احتمالی تحریم ها بود تاثیرگذار بود
قیمت گذاری دستوری و اصلاح چهار ماهه بورس
عظیم ثابت، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازار درمورد روند روزهای اخیر بازار سهام می گوید: بیشترین روند فعلی این است که بازار در سه ماه گذشته اصلاحات شدیدی داشته و ریزشی بوده است و حدود ۶۷ درصد عرضه در سهام داشتیم. قیمت بسیاری از سهام اکنون بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته و درحال حاضر ارزندگی سهام بیشتر است. از طرفی بر شاخص یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد حمایت وجود داشت و این امر نیز تاثیرگذار بود. به علاوه این به دلیل اعتراضات اخیر در رابطه با قیمتگذاری دستوری صورت گرفته که در بورس کالا تاثیر گذار بود.
وی افزود: ازطرفی تاکید سهامداران بر این بود که نرخ سود بانکی افزایش پیدا نکند و به دنبال آن لزوم بازارگردانی شرکت های حقوقی هم در دستور کار بورس قرارگرفت که به عنوان رکن اساسی تصمیمات اخیر است و می تواند از بازار حمایت کند همچنین اتفاقاتی که بعد از انتخابات آمریکا رخ داد و از آنجا که قیمت ارز تفاوت آنچنانی نکرد، به تعادل بازار کمک کرد. این موارد بازار را کمی امیدوار کرد.
ثابت تصریح کرد: باوجود تمام این موضوعات پیروزی بایدن نیز تاثیر گذار بود. چرا که پیش بینی می شد پس از انتخاب او نرخ ارز از ۲۰ هزار تومان هم کمتر شود اما درنهایت چشماندازی که بعد از انتخاب بایدن در بازار ایجاد شد و صحبت از بازگشت به برجام و رفع احتمالی تحریم ها بود تاثیرگذار بود. اما بیشترین و محکم ترین دلیل ارزندگی، خود بازار است که شاخص کل از اوج خود تقریباً ۴۰ درصد کاهش داشت و تمام این ها و ارزندگی سهمها، گزارش های شش ماه و حتی هفت ماهه شرکت ها موج مثبتی به بازار مخابره کرد. ازطرفی فروش و صادرات آنها و قیمت های جهانی را هم میتوان موثر دانست.
این کارشناس بازار سهام معتقد است که اگر تمام اینها را کنار هم بگذاریم میبینیم که اکنون بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها ارزنده تر است. زیرا روزهایی که بازار سرمایه در افت و استراحت و اصلاح بود، بازارهای موازی رشد کردند و تنها بازاری که در این میان ریزش داشت، بازار سرمایه بود. به نظر می رسد اکنون کمی نقدینگی به سمت بازار آمده است و می توان امیدوار بود اما هنوز روند خاصی شکل نگرفته است.
وی اضافه کرد که اگر دقت کرده باشید روز شنبه کمی عرضهها زیاد بود و و این روند بیشتر کف سازی بود. پس از اینکه دیروز شستا و سهم هایی که بر شاخص اثر گذار هستند باز شدند و اثر مثبت بر شاخص کل بورس گذاشته و گزارش ۹ ماهه شرکت ها ارائه شود در زمستان به تدریج اوضاع بازار بهتر خواهد شد.
اگر بتوانیم این تصمیم را اتخاذ کنیم که تمام شرکت ها به جای یک بازارگردان چند بازارگردان داشته باشند، رقابتشان باعث میشود که افت و خیز سهم ها شارپ نباشد و بازار متعادل شود. اما متاسفانه اکنون یا صف فروش ایجاد می شود یا صف خرید
بازار بورس به دنبال جذب نقدینگی سرگردان
ثابت اضافه کرد: امیدوار هستیم بازار سرمایه به بلوغی برسد که بتواند منابع سرگردان مردم را جذب کند. یادتان نرود همان زمان که بازار سرمایه رونق داشت تورم کشور آنچنان رشد نکرد. زیرا بازار سرمایه سپر تورمی است و به همین دلیل نقدینگی سمت بازارهای دیگر نرفت و این مسئله برای کل کشور خوب بود.
ثابت عنوان کرد: پوششی که بازار سرمایه دارد از نظر این که بتواند ضربه گیر تورم باشد و منابع را به درستی مدیریت کند و به سمت تولید ببرد که جزء ایده آلهای ماست، اثر بسیار مفیدی برای کل اقتصاد کشور خواهد داشت. اما اگر قرار است که بازار سرمایه نقش بازی کند باید تلاش کنیم که زیرساختهای آن را درست کنیم.
این تحلیلگر اشاره میکند که هسته معاملات اکنون بهتر شده است و امیدوار هستیم این روند همچنان خوب باشد. در کنار این ها اگر بتوانیم بحث بازارگردانی حرفه ای را نهادینه کنیم به این سمت می رویم که دامنه نوسان را به تدریج افزایش یا برداریم، زیرا یکی از مشکلات فعلی بازار ما بحث صف محوری بودن و تشکیل صف های خرید و فروش است که تعادل را از بازار گرفته است.
او ادامه داد: اگر بتوانیم این تصمیم را اتخاذ کنیم که تمام شرکت ها به جای یک بازارگردان چند بازارگردان داشته باشند، رقابتشان باعث میشود که افت و خیز سهم ها شارپ نباشد و بازار متعادل شود. اما متاسفانه اکنون یا صف فروش ایجاد می شود یا صف خرید. درنهایت اگر مکانیزمهای بازار را اصلاح کنیم که مهمترین آن نقد شوندگی و شفافیت بیشتر و بازارگردانی است، در کنار تصمیمات اتخاذ شده میتوانیم تعادل را به بازار بازگردانیم.
نظر شما