۱۹ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۵
نفوذ کرونا در پیکره اقتصاد از مسیر هوایی
کاهش پرواز به چین و تقاضای سوخت هواپیما

نفوذ کرونا در پیکره اقتصاد از مسیر هوایی

سوخت هواپیما یکی از اصلی ترین موتورهای رشد تقاضای نفت تا سال ۲۰۴۰ بود که به دلیل انتشار ویروس کرونا و توقف پروازهای چین،تقاضا برای آن کاهش یافته است.

بازار-مونا مشهدی رجبی: ویروس کرونا بلای جان اقتصاد دنیا شده است. از تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی در کشورهای چین و هنگ کنگ گرفته تا افزایش روز افزون شمار قربانیان این ویروس و کاهش حجم و ارزش تجارت جهان، همه باعث شد تا گردش مالی اقتصاد دنیا کمتر شود و رشد اقتضادی کاهش یابد. طبق گزارشهای موجود بازار نفت هم یکی از اصلی ترین قربانیان این ویروس است و بخش زیادی از کاهش قیمت نفت در روزهای اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش تقاضا برای نفت اتفاق افتاد.

به گزارش سایت اویل پرایس از روز ۲۳ ژانویه سال جاری تا ۴ فوریه همین سال، در مجموع  ۵۴هزار و ۱۱ پرواز به مقصد چین، پرواز خروجی از چین و پرواز داخلی چین کنسل شد که زمینه را برای کاهش تقاضا برای نفت به عنوان ماده اولیه سازنده سوخت هواپیما کاهش داد و نگرانی را در مورد افزایش  روند کاهشی تقاضا و تداوم وضعیت بحرانی بیشتر کرد.

این رسانه به نقل از آمارهای ارایه شده توسط سی ان بی سی نوشت: «کنسل شدن بالغ بر ۵۰ هزار پرواز به معنای کنسل شدن ۲۸ درصد از کل پروازهای چین است که ۱۴ درصد از این پروازها داخلی و ۱۴ درصد پروازهای خارجی بودند. کاهش ۲۸ درصد از پروازهای چین به معنای افت شدید تقاضا برای نفت در دومین اقتصاد بزرگ دنیا وی کی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت در جهان است که  موجب کاهش  قیمت نفت  تا  کمتر از ۵۰ دلار شد. مساله نگران کننده تر اینجاست که هر روز بر شمار مبتلایان به این بیماری در چین اضافه می شود و هنوز هم راه حلی برای این بیماری پیدا نشده است. بنابراین نمی توان زمان مشخصی برای پایان این روند بیمار گونه در صنعت حمل و نقل هوایی و تقاضای نفت  متصور بود.»

 سی ان ان هم در گزارش دیگر که در روز گذشته منتشر کرد از توقف پروازهای خطوط هوایی چین به کشورهای ویتنام، سنگاپور و استرالیا خبر داد و اعلام کرد: «کشور چین  تنها از دو مسیر مشخص به ارتباط تجاری در بخش کالا و خدمات با امریکا ادامه خواهد داد. و این روند تا زمانی که بحران ناشی از ویروس کرونا ادامه  دارد، متوقف نخواهد شد.»

سی ان ان با اشاره به شمار بالای پروازهای چین در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا نوشت: «چین بعد از آمریکا بالاترین شمار پروازهای مسافری را در دنیا دارد و انتظار می رود تا انتهای دهه جاری میلادی، حتی جایگاه اول را به خود اختصاص دهد.»

آمارهای ارایه شده توسط Cirium data نشان می دهد کنسل شدن پروازها در فاصله ۲۳ ژاویه تا ۱ فوریه باعث شد تا تقاضا برای سوخت هوایپما در این کشور ۲۵ درصد و تا ۴ فوریه ۳۱ درصد کاهش پیدا کند در نتیجه اگر توقف پروازها به چین یا پروازهای خارجی این کشور حداقل یک ماه ادامه پیدا کند، هزینه بسیار بالایی به اقتصاد و بازار نفت وارد خواهد شد.

چرا توقف پروازها اینقدر بازار نفت را تحت تاثیر قرار داد؟

اما چرا کاهش تقاضا برای سوخت هواپیما در چین، اینقدر به بازار نفت فشار وارد کرده است؟ به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا  سوخت هواپیما یکی از اصلی ترین فرآورده های صنعت نفت در بخش حمل و نقل دنیا است و انتظار می رفت تا سال ۲۰۴۰ تقاضا برای این محصول نفتی ۵۰ درصد افزایش یابد. البته نفت خام در صنایع دیگری هم استفاده می شود ولی اصلی ترین عامل رشد تقاضا برای نفت در سالهای پیش رو، افزایش تقاضا برای سوخت هواپیما بود و حتی انتظار می رفت که تا دو دهه آینده هم افزایش تقاضا برای پروازهای سفری و تجاری عامل اصلی رشد تقاضا برای نفت باشد. به همین دلیل است که توقف پروازها از کشوری مانند چین تا این اندازه به بازار نفت شوک وارد کرده است.»

اداره اطلاعات انرژی با اشاره به اینکه تنها سوختی که در صنعت حمل و نقل استفاده می شود و تا سال ۲۰۴۰ با رشد تقاضا روبرو خواهد بود سوخت هواپیما است نوشت: «هم اکنون بیشترین سهم از سوخت مورد استفاده در صنعت حمل و نقل بنزین و سوخت e۸۵ است ولی با افزایش شمار خودروهای هیبریدی و الکتریکی تا سال ۲۰۴۰ تقاضا برای این دسته از فراورده های نفتی ۲۸ درصد کاهش خواهد یافت. تقاضا برای سوخت های تقطیری و سوختهای زیستی در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۴۰ بالغ بر ۱۷ درصد تنزل می یابد ولی سوخت هواپیما با رشد ۵۰ درصدی تقاضا روبرو می شود. در واقع موتور اصلی محرک صنعت نفت در بخش سوختهای مورد استفاده در صنعت حمل و نقل سوخت هواپیما بود که با چالش کنونی  این بازار هم دچار تنش شد.»

 اویل پرایس  با اشاره به کاهش تقاضا برای سوخت هواپیما در نتیجه شیوع ویروس کرونا در چین نوشت: «با افزایش توجه به مسایل زیست محیطی برای تمامی سوختهای مصرفی در صنعت حمل و نقل جایگزین هایی پیدا شد. مثلا عرضه و تولید انبوه خودروهای هیبریدی و الکتریکی باعث شدند تا  تقاضا برای بنزین کم شود یا به کار گیری تکنولوژی های جدید باعث شدند تا استفاده از سوختهای زیستی درماشین آلات کشاورزی افزایش یابد. ولی هنوز جایگزینی برای سوخت هواپیما پیدا نشده است و انتظار نمی رود این جایگزین در آینده نزدیک یافت شود.پیش از شیوع این ویروس، شرکتهای نفتی اطمینان داشتند که این بازار بزرگ را حداقل تا بیست سال آینده خواهند داشت و تقاضا برای نفت به دلیل رشد تقاضا برای سفرهای هوایی رشد می کند. ولی هم اکنون این دیدگاه دچار تزلزل شده است.حادثه چین باعث شد تا صنعت نفت دچار شوک بزرگی شود. به خصوص که این حادثه در بازار بزرگ و مهمی مانند چین اتفاق افتاد.»

کد خبر: ۴٬۷۲۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha