بازار- وحید بلالی: شاخص کل بورس امروز در ابتدای معاملات امروز، یکشنبه، رشد ۴۷۶۲ واحدی را طی کرد و شاخص کل قیمت هم وزن نیز توانست ۳۱۰۰ واحد رشد کند، اما در طی معاملات تقاضا به ویژه در نمادهای بزرگ بیشتر شده و شاخص کل با افت شاخص مواجه شد، اما همچنان روند صعودی خود را نسبت به دیروز حفظ کرده و توانست در پایان معاملات به رشد ۱۳۱۰ واحدی برسد. شاخص کل هم وزن نیز به رشد ۱۷۹۰ واحدی خود بسنده کرده و ۱.۳۲ درصد نسبت به دیروز رشد کرده تا همچنان نمادهای متوسط و کوچک نسبت به نمادهای بزرگ پراقبالتر باشند. خالص تغییر مالکیت امروز نیز ۱۸۹ میلیارد تومان حقوقی به حقیقی بود که این امر نشان دهنده این است که حقوقیها نیز نمی خواهند این بازار صعودی را از دست بدهند.
نفتیها و فلزات همچنان در محدوده قرمز
ویروس کرونا همچنان از بازار سهام دنیا قربانی می گیرد و بازار بورس ایران نیز از این آسیب مصون نمانده، بیشتر نمادهای فلزی ونفتی در معاملات امروز منفی بودند از ۳۲ نماد در گروه فلزات اساسی تنها ۱۰ نماد در بازار امروز مثبت بودند، در فرآورده ها نفتی نیز تنها نماد شنفت مثبت بوده و بقیه روزی قرمز را تجربه کردند. نمادهای نفتی و فلزی که به صورت مستقیم بر شاخص تاثیر میگذارند توانستند رشد شاخص کل در امروز را ابتدا تا انتهای معاملات کاهش دهند.
هجوم نقدینگی جدید به بازار بورس
بورس وارد مرحله ای جدید از صعود شده است، مرحله ای که هر روز با رشد و فتح قلههای جدید مواجه میشود، بزرگترین علت این امر را ورود کدهای جدید به بازار و پمپاژ نقدینگی جدید قدیمیهای بازار می توان ارزیابی کرد. بازار بورس ایران به مانند تنها راهی برای سوددهی در این شرایط بوده که به صورت قانونی و نقدشوندگی می تواند ریسکهای بازارهای موازی را کمتر کند.
بررسیهای میدانی نشان میدهد هجوم به کارگزاریها برای گرفتن کد سهامداری رو به افزایش بوده و عامه مردم با حقیقت بورس بیشتر آشنا شده و سهامداری را راهی برای صعود دارایی ها ارزیابی کرده اند. برخی نیز به امید ثروتمند شدن بخش قابل توجهی از دارایی های خود را به بورس آورده که باید برای حفظ تعادل در سرمایه خود اصل ریسک و بازده را رعایت کرده تا متوجه ضرر و زیان نشوند.
سهل انگاری و ورود بدون آموزش و به دنبال فضای مجازی و یا به صورت حضوری در کارگزاری ها می تواند سرمایه های مردم را به خطر بیاندازد، شاید بهترین راه برای این نوع افراد گرفتن مشاوره از صندوق های سرمایه گذاری برای ارائه یک سبد سهام باشد.
لزوم عمق بخشیدن به بازار سرمایه کشور
بحث دیگر کم عمق بودن بازار سرمایه نسبت به جمعیت ایران بوده و مدیران سازمان بورس و مسئولان اقتصادی کشور برای این موضوع باید تمهیداتی جدی بیاندیشند، ارزش معاملات خرد در بازار امروز به ۴۶۳۲ واحد رسید که نشان دهنده هجوم نقدینگی برای خرید سهام است، بازار سهام ایران می تواند تا چندین برابر امروز عمق داشته باشد که کوتاهی مسئولان اقتصادی کشور برای عمق بخشیدن به آن در سالهای گذشته کاملا مشهود است. واقعیت آن است که برخی از مسئولان اقتصادی اعتقاد زیادی به بورس و نقش آن در حمایت از کالای و برندهای ایرانی نداشتند و تنها چند سالی است که بازار سرمایه مورد توجه ویژه بخش اقتصادی کشور قرار گرفته است.
افزایش شرکت های بزرگ در بورس با عرضه اولیه های متعدد یکی از راه های عمق بخشیدن به بازار بورس است که بسیار کند صورت گرفته است به عنوان نمونه نماد فروی بعد از تاخیر دو ماهه در سه شنبه این هفته عرضه می شود و هنوز تکلیف عرضه اولیه شستا مشخص نیست، حتی پروسه انتقال شرکت های بازار پایه فرابورس به بازار اصلی بورس به کندی صورت گرفته است تا مشخص شود مسئولان سازمان بورس همتی جدی برای عمق بخشیدن به بازار را ندارند.
راه دیگر که چند وقتی است فعال شده دعوت از مردم برای سهامداری و گفتن نکات ویژه سهامداری که ریسک و زیان را به حداقل برساند بوده که باید توسط رسانه ها صورت گیرد.
راه اصلی عمق بخشیدن به بازار بورس، رونق بخشیدن به بورس های تخصصی مانند کالا، انرژی و فرابورس است، دولت با ایجاد بازار آزاد اولین قدم را در این رابطه انجام داد که این اقدام ارزشمند و جای تقدیر دارد، افزایش کالاهای موجود در بورس کالا و قیمت گذاری تمام کالاها از بورس کالا، عرضه جدیتر نفت، بنزین، گازوئیل و فرآورده های نفتی به بورس انرژی می تواند هر روز بر عمق بازار بورس کشور افزوده که ثمره اش قابل مدیریت بودن تمام اجناس و کالاها و قطع دست سوداگرانی است که خارج از چرخه دولت به رقیبی قوی برای دولت تبدیل شده اند.
نظر شما