بازار؛ گروه بورس: بازار سرمایه همچنان متعادل دنبال میشود و بسیاری از نمادهای که روزهای گذشته صف فروش یا خرید بودند معاملات پرحجمی را تجربه کردند.
علیرضا خانمحمدی - مدیر تحلیل کارگزاری کیان روند بازار را اینگونه تحلیل کرد؛ بورس این روزها سراسر از شگفتی است از ارزش معاملات گرفته تا فتح قلههای جدید در شاخص و بمباران خبری و حمایتهای دولتی. سرمایهگذاران در بازار سرمایه فارغ از شخصیت حقوقی و حقیقی برای انتخاب سهام به عوامل بنیادی آن سهم و روند سودآوری توجه میکنند اما باید دید که این اصل در رابطه با این روزهای بازار صدق میکند یا خیر.
برخی از اخبار مثبتی که این روزها سبب رشد بازار شده میتوان به افزایش نرخ خودروسازان، اصلاح استاندارد حسابداری شماره ۱۵ (حسابداری سرمایهگذاریها)، بررسی و اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها، تجدید ارزیابی خودروییها و اصلیترین خبرها به حذف دلار نیما و شروع به کار بازار توافقی که اثری چشمگیر روی سودآوری شرکتها صادرات محور داشته اشاره کرد.
رشد قیمت دلار هنوز خود را صورتهای مالی شرکتها نمایان نکرده است. حتی صورت مالی پاییز و گزارش ماهانه نیز با میانگین دلار نیما بوده و هنوز تصویر دقیق از اثر جهش دلار در صورتهای مالی شرکتها نمایان نشده است. حال این تاثیر برای برخی مثبت و برای برخی منفی خواهد بود.
در بازار ایران واکنش به اتفاقات همواره صفر یا صد بوده یعنی به اخبار مثبت و منفی بیش از حد واکنش نشان میدهد. امروز در بازار شاهد رفتار به شدت هیجانی هستیم و این را از صفهای خرید در شرکتهایی که هیج توجیه بنیادی برای خرید ندارند میشود دید. چه چیزی در شرکتها تغییر کرده آیا بهینهسازی تولید رخ داده، نوآوری ایجاد شده، تحریمها رفع شده، اقتصاد بهبود یافته، مشکل قطعی برق و گاز رفع شده است؟ در جایی که هر سال ناترازی انرژی تشدید میشود، صادرات بهبود یافته، FATF حل شده، بازگشت ارز به کشور تسهیل شده، فروش نفت افزایش یافته آن هم در جایی که ذخایر روی آب نفت بدون مشتری مانده است.
احتمال درگیری مجدد ایران با اسرائیل طبق گفته وزیرخارجه ترکیه رفع شدهاست. پولی که امروز در بازار درحال خرید است پول فعالین بازار و شرکتهای حاضر در بورس نیست این را همه متوجه شدهاند از طرفی هم بازار بدون اصلاح مناسب به صورت عمودی در حال اوج گیری است. اینها همه از نکاتی است که باید به آنها توجه ویژهای داشت اما اینها پایان رشد بازار است؟ باید گفت با روند نباید جنگید و باید با آن حرکت کرد.
تا زمانی که دلار توافقی در حال افزایش است و حمایتهای دولت به صورت عملی وجود داشته باشد بازار به رشد خود ادامه خواهد حتی با این که ریسک ها پابرجاست و از نظر بنیادی بیش از ارزش ذاتی آن در حال معامله باشد. سقف ۳ میلیون الی ۳ میلیون و ۱۰۰را میتوان با توجه به شرایط امروز تا پایان سال در نظر گرفت اما باید دید پولی که به بازار وارد شده تا چه عددی شاخص را خواهد برد و اصلاح در چه زمانی رخ خواهد داد این عددها با تهدید هایی که ذکر شد میتواند عددی پایینتر یا بسیار بالاتری را ببیند.
با توجه راه اندازی بازار توافقی ارز و رشد آن صنعت محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانه های فلزی، صنعت زغال سنگ و پالایش از صنایعی هستند از این تغییرات نفع زیادی میبرند اما باید توجه داشت که همه سهمها در این صنعت برابر از این تغییرات سود نمیبرند و باید با تحلیل این سهمها را جهت سرمایهگذاری انتخاب کرد.
صنعت سیمان نیز بر خلاف سنوات گذشته افت فروش و تولید را تجربه نکرده و همچنان به سودآوری خود ادامه میدهد اما باید قطعی گاز و برق را در سرما در نظر گرفت که هم برای این صنعت و هم صنایع دیگر وجود دارد.
صنعت خوردو نیز یکی از صنایعی است که با توجه افزایش نرخ و ورود خودرو به بورس کالا از این موضوع منتفع شود.
صنعت بانکی نیز با توجه به موضوع FATF و صحبتهای فرزین درباره کفایت سرمایه بانک میتواند از صنایع جذاب برای سرمایه گذاری باشد.
در آخر دو موضوع را یادآور میشوم. صنعت جذاب است اما نه همه سهمهای در آن و در سناریو دوم ریسکهای موجود است که اگر تشدید شود تمام محاسبات سودآوری و شرایط بازار به کل دستخوش تغییر خواهد شد.
نظر شما