بازار؛ گروه بورس: معاملات بازار دیروز بسیار امیدوارکننده بود و نشان داد حس خوشبینی با ورود پولهای درشت صندوق تثبیت و صندوق توسعه ملی در سهامداران زنده شدهاست. بهطور کلی بازار در تمام روندهای صعودی کوتاه مدت و میان مدت ۳ سال اخیر، ابتدا با یک هیجان مثبت و شارپ همراه شده، پس از آن مدتی نوسان و اصلاح زمانی، دوباره به روند صعودی خود ادامه داده است. بنابراین ترکیبی از اخبار و اتفاقات همچون کاهش نرخ بهره، تحولات دلاری و نرخ نیما و ... تاکنون توانسته سیکل بعدی رشد و صعود بازار را ایجاد کنند.
به گفته محسن اسلامی بازار بورس ایران هنوز راه بسیار زیادی دارد تا با قیمت دلار همخوانی پیدا کند. در سالهای اخیر که شاهد افت بازار سهام بودهایم در مقابل رشد قیمت دلار اتفاق افتاده و این روند همچنان ادامه دارد. به طوری که امسال ارزش دلاری بورس به کف تاریخی ۱۰۰ میلیارد دلار رسید و حالا باید بورس جبران کند
با توجه به اینکه بسیاری از قیمت نمادها در نقاط حمایتی قرار دارند دوباره مورد توجه جریان پول قرار گرفته اند. حفظ ایم روند نیازمند این است که جریان پول ایجاد شده در بازار زود از معاملات خارج نشود. برخی معتقدند با عرضههای اولیه جذاب میتوان دوباره جریان پولی جدیدی از بیرون به بازار تزریق کرد. برخی دیگر هم معتقدند از این به بعد نقش حقوقیهای بازار و فعالان بزرگ بازار بیشتر و قویتر خواهد شد.
محسن اسلامی، تحلیلگر بازارهای مالی در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: «بازار بورس ایران هنوز راه بسیار زیادی دارد تا با قیمت دلار همخوانی پیدا کند. در سالهای اخیر که شاهد افت بازار سهام بودهایم در مقابل رشد قیمت دلار اتفاق افتاده و این روند همچنان ادامه دارد. به طوری که امسال ارزش دلاری بورس به کف تاریخی ۱۰۰ میلیارد دلار نیز رسید و حالا باید بورس جبران کند.»
او با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در فضای بدون تنش، کلکسیونی از فرصتهای ناب سرمایه گذاری است، افزود: «هم اکنون انبوهی از شرکتهائی که هنوز ارزش جایگزینی آنها حتی بر اساس دلار سی هزار تومان هم بروز نشده در بازار سهام وجود دارند. اما در مقطع کنونی به دلیل اتفاقات تلخ سالهای گذشته بسیاری از سرمایهگذاران به معاملات اعتمادی ندارند. با این حال ادامه روند صعودی و تاکید دولت مبنی بر حمایت از بورس کمک میکند تا بار دیگر شاهد شکستن رکورد ورود پول باشیم.»
کاهش سرعت رشد شرکتهای بزرگ
احتمالاً سرعت رشد شرکتهای بزرگ اندکی کمتر از شرکتهای کوچک و متوسط بازار باشد. هماکنون مهمترین کار سهامداران و صندوقها و کسانی که منابع مالی در دسترس دارند این است که سراغ سهمهای کوچکتر و البته بنیادی بازار بروند. با اصلاح پورتفو مسیر بعدی رشد بازار با همراهی نمادهای بورسی جامانده اتفاق میافتد. درواقع بازار در این دو هفته پروسه تثبیت و قوی کردن کف فعلی را پیش گرفت. به طوری که نه روزهای شارپ مثبتی را داشت و نه ریزش سنگینی را تجربه کرد.
عرفان محمدی معتقد است که سرعت رشد بوررس کمی از انتظار بازار بیشتر است، به همین دلیل کوچکترین بهانهها فرصتی برای شناسایی سود نوسانگیرها و استراحت موقت بازار میشود. نوسان اخیر بازار سرمایه نیز تحت تأثیر همین عامل بود
عرفان محمدی، کارشناس بازارهای مالی درباره روند بازار سرمایه و میزان ریسک معاملات به بازار اظهار کرد: «تا زمانی که ارزش معاملات بالاست باید سهامداری کرد. ارزش معاملات قطبنمای بازار است. اگر مجددا ارزش معاملات به زیر پنجهزار میلیارد تومان برسد و صندوقهای اهرمی صف فروش شوند، جای نگرانی هست و باید اصلاح پرتفوی را در نظر گرفت.»
او با تاکید بر اینکه استراتژی سرمایهگذاری بورس در کوتاهمدت روی نمادهای خودرویی، بانکی و فلزی متمرکز است، اظهار کرد: «این گروهها به دلیل خبرهای مثبتی که دارند. همچنین براساس روند رو به رشد قیمت فلزات در بازار جهانی در یک رالی صعودی قرار گرفتهاند.»
محمدی تصریح کرد: «سرعت رشد بوررس کمی از انتظار بازار بیشتر است، به همین دلیل کوچکترین بهانهها فرصتی برای شناسایی سود نوسانگیرها و استراحت موقت بازار میشود. نوسان اخیر بازار سرمایه نیز تحت تأثیر همین عامل بود.»
او تاکید کرد: «در مجموع فضای فعلی معاملات بازار سهام نشان میدهد که بازار در این نقاط پتانسیل لازم را جمع کرده و آماده حرکت بعدی شدهاست. در این شرایط برخی از سهامداران بیشتر وقت خود را صرف اصلاح پورتفو و چینش دوباره سهام میکنند که در مسیر بعدی رشد بتوانید با کمترین تحمل ریسک، بالاترین بازدهی را کسب کنند.»
افزایش ارزندگی بورس
درباره ارزندگی بورس باید گفت که پی به ای و پی به اس بازار در مقطع اردیبهشت ۱۴۰۲ در مقایسه با فضای فعلی در اعداد بسیار عجیب و بالاتری قرار داشتند که این موضوع در نگاه اول نشان میدهد که در آن مقطع جریان رشد قیمتهای تا حدودی بدون پشتوانه ارزندگی و سودآوری و رقم خورده است. ولی امروز بسیاری از قیمتها میتوانند از خود در مقابل بحث بنیادی دفاع کنند. از همین رو سرعت ریزش و اصلاح سال ۱۴۰۲ زیاد بود اما در مقطع فعلی «پی به ای» فعلی و «پی به اس» فعلی بازار نشان دهنده چنین مواردی نیست.
نکته بعد تورم و فضای تورمی بازار است که طی این مدت تورم ۴۰ تا ۴۵ درصدی در کشور تجربه شده است. اکثر داراییهای موازی با بازار سرمایه بازدهیهای حداقل اندازه تورم را داشتند اما این بازار در جا زده است. نکته بعد مقایسه دلاری بازار است که نشان میدهد فاصله معناداری با نقاط سال ۹۹ داریم. رسیدن به نقطه اوج نقطه رویایی به شمار میرود و آرزوی بازار رسیدن به ارزش دلاری آن مقطع است. ارزش دلاری ۱۳۹۲ حدود ۲۰۰ میلیارد دلار بوده و امروز در ۱۲۰ و ۱۳۰ میلیارد دلار دست و پا میزند.
دولت با رونق بخشیدن به بازار سرمایه این هدف را دنبال میکنند که بازار ثانویه ابتدا تقویت و عرضههای دولتی اجرایی شوند. سپس دولت در بازار اولیه، سهام پروژهها را مدیریت و هدایت کند. دقیقا موضوع تامین مالی و نکاتی که اخیرا توسط وزیر اقتصاد بیان شد حول این محور قرار دارد. بحث واگذاریها دقیقاً نشان دهنده این است که باید در بستری با ثبات از بازار رخ دهد.
واگذاری کلیه دارایی بانکها به برخی هلدینگ ها و سپس واگذاری آن هلدینگ در بازار سرمایه بزرگترین عرضه اولیه تاریخ بورس را رقم می زند. به نظر تغییر حال بانکها و ایجاد شرایط خوب برای آنها یکی دیگر از اتفاقات مهم و سیگنالهای مثبت همتی است.
نکته دیگر در بحث واگذاریها صراحت وزیر اقتصاد در اعلام این است که واگذاریهای مهم و ویژهای در سال ۱۴۰۴ انجام خواهد شد که برخی پروژههای نفتی و پتروشیمی از مهمترین آنها هستند. اگر قرار است چنین چیزی اجرایی شود باید بازاری شبیه بازار داغ سال ۹۹ و ۹۸ وجود داشته باشد که جریان پول به سمت آن بیاید.
به طور کلی موضوع تامین مالی، نرخ ارز و ماجرای حمایت از بازار و ورود جریان پول به خوبی روشن میکند که تیم اقتصادی دولت برنامه ویژهای برای حضور جریان پول در بازار دارند. این برنامه دولت برای کمک به بورسیها نیست، بلکه راهبرد جلوگیری از کسری بودجه در سال آینده ۱۴۰۴ است.
نظر شما