۲۷ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۷
ضعف تقاضا، بزرگترین مشکل بازسازی اقتصاد جهانی
مطالعه وضعیت چین بعد از شروع فعالیتهای اقتصادی نشان داد

ضعف تقاضا، بزرگترین مشکل بازسازی اقتصاد جهانی

روند بازسازی اقتصاد دنیا بعد از تجربه رکود ناشی از کرونا سوالی است که در تمامی رسانه ها پرسیده می شود. بهترین پاسخ را می توان با بررسی وضعیت اقتصادی چین، چند ماه بعد از شروع فعالیتهای اقتصادی داد. پاسخی که چندان امیداوار کننده نیست.

بازار؛ گروه بین المللشیوع دوباره کرونا در شهر بیست میلیون نفری پکن،  یکی از مهمترین مسایلی است که این روزها در رسانه ها وجود دارد. خبری  که بعد از بازگشایی تدریجی اقتصاد در دنیا و تلاش برای از سر گیری پروازها، نگرانی های زیادی را به همراه آورده است. البته دولت چین بعد از شناسایی  بیماران کرونایی در پکن بازهم طرح قرنطینه به سختترین شکل ممکن را اجرا کرد به گونه ای که رسانه ها از حضور گسترده نظامی ها در شهر پکن و اجرای طرحی مشابه حکومت نظامی برای مجبور کردن مردم به خانه نشینی صحبت می کنند. طرحی مشابه طرح اجرا شده در شهر ووهان که باعث شد تا شیوع ویروس  کنترل شود.

 اما اجرای این طرح در پکن چه معنایی دارد؟ بلومبرگ بر این باور است که انتشار خبر شیوع ویروس در پکن باعث افزایش نگرانی ها در مورد وضعیت اقتصادی دنیا شده است. این رسانه  که از چین به عنوان یکی از مهمترین اقتصادهای دنیا و حامی رشد در روزهای پسا کرونا نام می برد حال این سوال را مطرح می کند که آیا چین می تواند این نقش را ایفا کند یا اینکه کرونا این قدرت را از چین گرفته است؟

آیا اعتماد مردم به اقتصاد احیا شده است
چین اولین کشوری بود که از قرنطینه خارج شد و فعالیتهای اقتصادی را از سر گرفت. حال سوالی که اقتصاددانان مطرح می کنند این است که آیا اعتماد مردم به اقتصاد احیا شده است یا خیر؟  

بررسی ها نشان داده است از ماه می سال جاری تا کنون میزان هزینه های مصرفی مصرف کنندگان، تولید در کارخانه ها و سرمایه گذاری رشد کرده است  ولی نشانه ای از احیای سریع اقتصاد که یاد آور رشد V شکل باشد وجود ندارد.

شوان روش، اقتصاددان حوزه آسیا -پاسیفیک در مرکز رتبه بندی اس اند پی در مصاحبه ای با سی ان بی سی گفت: «تجربه کشور چین نشان داد که  مسیر پیش روی اقتصاد دنیا برای خارج شدن از بحران ناشی از کرونا مسیری سخت و پر پیچ و خم است زیرا مردم نگران همه گیری دوباره ویروس، تعطیلی دوباره اقتصاد و بحران های آتی هستند و نمی توانند به اقتصاد اعتماد کنند و مانند روزهای قبل مصرف کنند.»

 وی با تاکید بر این نکته که روند احیای اقتصاد چین از نیمه دوم سال جاری شروع می شود افزود: «ما اطمینان داریم که اقتصاد چین از نیمه دوم امسال روند بازسازی را شروع می کند ولی  سرعت این بازسازی چندان بالا نیست ودلیل آن نگرانی هایی است که وجود دارد. مهمترین و اصلی ترین نگرانی هم ویروس کرونا و اثرات آن و احتمال همه گیری دوباره است.

نشانه های مثبت و منفی در بازار
البته در بازار چین نشانه های مثبتی هم دیده می شود. مثلا قیمت ملک در این کشور رشد کرده است و تقاضا هم  به بالاترین سرعت نسبت به هفت ماه گذشته رشد کرد. آمارها نشان می دهد در ماه می سال جاری تولیدات صنعتی در این کشور ۴.۴ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت و تولید فولاد هم به بالاترین سطح طی سال جاری رسید.

 ولی سکه اقتصاد چین روی دیگری هم دارد. اول اینکه  نرخ رشد خرده فروشی منفی بود. آمارها نشان داد در ماه می فروش کالاهای مصرفی در خرده فروشی های چین نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲.۸ درصد تنزل پیدا کرد و سرمایه گذاری در سرمایه های ثابت با افت ۶.۳ درصدی همراه بود.

 شوان روش در  مورد این آمارها گفت: «ضعف مداوم در سرمایه گذاری بخش خصوصی در کنار عدم اعتمادی که مصرف کنندگان و مردم به اقتصاد دارند می تواند زمینه را برای تضعیف رشد اقتصادی فراهم کند. در ضمن بحران کرونا در دنیا هم باعث افت تقاضا در تمامی دنیا شده است و مصرف کالاهای چینی در خارج از مرزهای کشور هم روند نزولی داشته است. در این شرایط  فرصت کمی برای رشد در اختیار چینی ها است.»

ضعف تقاضا، مشکل بزرگی است
شن جیانگونگ اقتصاددان ارشد موسسه مطالعاتی جی دی بر این باور است که ضعف تقاضا و کاهش مصرف در دنیا معضل بزرگی است که روند بازسازی اقتصاد دنیا را به تاخیر می اندازد.  

 وی به بلومبرگ گفت: «بررسی های ما نشان داده است با وجود اینکه چندین ماه از آغاز فعالیتهای اقتصادی در چین می گذرد ولی تولید هنوز به سطحی که قبل از همه گیری وجود داشت نرسیده است. شرکتهای بزرگ چینی حداقل ۴ ماه تا رسیدن به آن نقطه فاصله دارند و این روند برای شرکتهای کوچک و متوسط طولانی تر است.»

وی در پایان گفت: «اقتصاد چین در بحران قرار دارد و هنوز نتوانسته از معضلاتی که در نتیجه همه گیری وجود داشت خارج شود.   این کشور می تواند تصویری از اقتصاد دنیا ارایه دهد و ما را  واقع بین کند. از نظر من مشاهده وضعیت چین نشان می دهد از بازسازی سریع اقتصادی در دنیا خبری نیست و باید بپذیریم که روند بازسازی تدریجی  و کند است. مگر اینکه تلاشهای دنیا برای ساخت واکسن به نتیجه برسد و دنیا ظرف چند ماه آینده واکسن این ویروس را دریافت کند. در آن صورت تمامی کسب و کارها با سرعت و قدرت قبل کار می کنند و به سرعت اقتصاد رشد می کند.»

کد خبر: ۲۴٬۵۵۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha