احمد حمزه زاده- به گواه تاریخ، آذربایجان شرقی یکی از استانهای پیشگام در عرصه موزه داری کشور است. موزه دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز به تاریخ سال ۱۳۲۸، باسابقه ترین موزه آذربایجان شرقی، در عین حال اولین موزه و نخستین موزه دانشگاهی ایران بوده و دارای بیش از هفت دهه قدمت است.
موزه آذربایجان نیز یکی از مهمترین موزههای ایران است که به لحاظ قدمت و غنای آثار موجود در آن، یکی از مهمترین موزههای کشور پس از موزه ملی ایران محسوب میشود، موزه آذربایجان در کنار اهمیت علمی- پژوهشی برای محققان و پژوهشگران، همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده و همهساله پذیرای جمع کثیری از علاقهمندان است. موزه آذربایجان با تأمین اموال فرهنگی مورد نیاز، همواره نقش مهمی در شکلگیری سایر موزههای استان داشته و در حقیقت نقش موزه مادر را در عرصه موزهداری استان ایفا میکند.
اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی علاوه بر توسعه موزههای تحت پوشش این اداره کل، در راستای اجرای سیاستهای وزارت متبوع، همواره از تشکیل موزههای خصوصی و غیر وابسته حمایت کرده است، بهطوریکه بر اساس برنامهریزیهای انجام شده بهزودی شاهد رشد چشمگیری در زمینه تشکیل و توسعه موزههای استان خواهیم بود. همچنین تلاشهای مؤثری نیز در راستای ایجاد موزههای صنعتی در استان صورت گرفته که نمود عینی آن را میتوان در تشکیل اولین موزههای صنعتی استان توسط بخش خصوصی نظیر تأسیس موزه خودروهای کلاسیک تبریز و موزه کبریت ممتاز تبریز دید، امید است بهزودی با تأسیس و آغاز فعالیت موزه بنادر و دریانوردی دریاچه ارومیه در بندر شرفخانه و موزه چاپ و نشر و تعلیم و تربیت در دبیرستان فردوسی تبریز شاهد ببار نشستن بیشازپیش این تلاشها باشیم.
با توجه به اینکه تبریز و آذربایجان مهد پرورش فقها، بزرگان، عالم، ادیبان و سیاستمداران بسیاری در طول تاریخ پُر افتخار خود بوده، لذا از ظرفیت ویژهای برای معرفی مفاخری اینچنین در قالب "خانه موزه" برخوردار است.
در این راستا تکمیل فاز نهائی خانه موزه شیخ محمد خیابانی، تبدیل خانه ستارخان سردار ملی به خانه موزه، ایجاد خانه موزه پروین اعتصامی و بانوان شاعره آذربایجان در خانه این شاعره معاصر نیز در حال انجام است ضمن آنکه خانه مشاهیری چون: شهید ثقهالاسلام تبریزی، میرزا جعفر سلطان القرائی، ارفع الملک جلیلی و ... نیز از این قابلیت برخوردارند.
موزه آثار هنری استاد احد حسینی هنرمند مجسمهساز معاصر تبریزی را که در حال سپری کردن مراحل پایانی آمادهسازی برای افتتاح است، نیز میتوان نقطه عطفی برای توسعه موزههای هنری خصوصی در تبریز دانست، چراکه تبریز و آذربایجان هنرمندان نامآوری را در دامان خود پرورش داده است که آثار ارزشمندشان بهتنهایی در قامت یک موزه هنری خصوصی است و توسعه خانه موزهها در قالب تبدیل خانه این هنرمندان بزرگ به موزه ایدهای است که به بار نشستن آن نیازمند همراهی و همکاری دستگاهها و موسسات فرهنگی و هنری استان است.
همکاری با سازمانها و مراکز دانشگاهی به منظور تشکیل موزههای تخصصی غیر وابسته نیز یکی از برنامههای اصلی استان در زمینه موزهداری تلقی میشود. هماینک ایجاد موزه شعر و ادب آذربایجان توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل مقبره الشعرا تبریز در حال اجراست، ضمن آنکه تعاملات مؤثری با شهرداری تبریز در راستای دانشافزایی کارکنان شاغل در موزههای شهرداری تبریز صورت گرفته و استانداردسازی پنج موزه تحت مدیریت شهرداری تبریز با جدیت در حال پیگیری است.
سخن آخر اینکه، آذربایجان شرقی با تلاشهای انجامگرفته در خصوص تأسیس موزههای جدید خود درصدد برداشتن گامی بلند در راستای توسعه صنعت گردشگری و رشد موزههای کشور است.
نظر شما