به گزارش خبرنگار بازار، تقاضای مشاوره به جای هو کردن تنها چند روز بعد از حمله به منتقدانی صورت گرفت که سازمان برنامه آنها را به اتاق جنگ رسانه ای برضد لایحه بودجه 99 متهم کرده بود.
اگر چه جریان های اصیل انقلابی سعی در برخورد منطقی با موضوع کاهش درآمدهای نفتی دارند و سعی دارند تا راهکارهایی برای اقتصاد منهای نفت به ویژه از مسیر مالیات های جدید را ارایه دهد، اما نباید از یاد برد که همین «هو» کردن ها بود که مسئولان این دولت را سال 92 و بدون ملاحظه به شرایط و آثار تحمیل تحریم ها پیروز کرد و اکنون دولت می خواهد که از همان روشی که خود در پیروزی به کار برده، منتقدان و رقیبان سیاسی استفاده نکنند!
رویه انتخاباتی سال 92 تکیه بر تورم، افزایش نقدیینگی، خزانه خالی و شرایط غیر قابل پیش بینی اقتصاد بود که خود دولتمردان حتی از این تکنیک در سال 96 نیزدر مناظره با رقبا استفاده کرده بودند.
البته در چنین فضایی اختلاف آراء درباره نحوه نقد بودجه 99 بسیار زیاد است و حتی توصیه های مطرح شده به مسئولان رسانه ها مبنی بر نقد بخش های درآمدی نیز نتوانسته تا فضای نقد در محیط مجازی با انگیزه های مختلف را متوقف کند. اما واکنش سازمان برنامه و بودجه با نقد لایحه بودجه نشان می دهد که از شب گذشته برخوردی منطقی تر را پیشه کرده است.
گردش موضع مناسب
چند روز پیش بود که رئیس سازمان برنامه و بودجه درمطلبی نوشت: «اکنون بیش از پیش شواهد و قرائن از تشکیل اتاق جنگ رسانه ای برضد لایحه بودجه 99 حکایت دارد، که با جعل عنوان و نسبت دادن نظرات شخصی و جناحی به مراکز رسمی، تحت عنوان ارایه نظرات کارشناسی اما در واقع با انتشار مطالب سیاسی وغیر کارشناسی به دنبال التهاب آفرینی و تشویش در افکار مردمند».
با این حال وی شنبه شب در حاشیه جلسه شورای برنامهریزی خراسان رضوی در استانداری در جمع خبرنگاران با اشاره به انتقادات نسبت به لایحه بودجه ۹۹ اظهار کرد: «از نظر سازمان برنامه و بودجه کاملا این حق برای هر کسی وجود دارد که نسبت به لایحه بودجه ما اظهارنظر کند. بودجه یک پیشبینی از منابع و یک برآورد از هزینههاست. کل منابع ما ۳ عدد است که شامل فروش نفت، میزان مالیاتستانی و اوراقفروشی است. حال میتواند اختلافنظری در این میان وجود داشته باشد در مورد اینکه نفت کمتر فروخته شود یا مالیات کمتری اخذ شود»
وی بیان کرد:« امیدواریم فشار اقتصادی به مردم و تحریم برای سال آینده کاهش یابد ولی باید خویش را برای شرایط متناسب با تحریم آماده کنیم. »
این واکنش بعد از آن اتفاق افتاد که کارشناسان اقتصادی، موضع گیری سازمان برنامه و اتهام به کارشناسان اقتصادی را تقبیح کردند.
دکتر علی مروی اقتصاد دان در توئیتی خود نوشت: « تقلیل انگیزه های دلسوازنه در نقد لایحه بودجه 99 به مسائل سیاسی واقعا اجحاف به کشور است، نادیده گرفتن این همه کارشناس غیر سیاسی واقعا کار سختی است. »
حمایت منتقد از نوبخت
اما این تمام ماجرا نبود زیرا روزنامه دنیای اقتصاد و کارشناسانش که همواره به عنوان منتقد نوبخت شناخته می شوند با تیتر: «مچ اندازی انتخاباتی» به حمایت از نوبخت پرداختند. این روزنامه با اشاره به حمله تند چند نامزد انتخابات مجلس و گزارش مرکز پژوهش ها، به تحلیل نظرات کارشناسان منتقد پرداخته و آنها را در کنار پیامک های تند و غیر منطقی به اعضا کمیسیون تلفیق مجلس چیده و آن را حرکتی انتخاباتی دانسته است.
بد نیست این رسانه و شخص رییس سازمان برنامه و بودجه نگاهی به سابقه و سخنان خود در انکار تاثیر تحریم در سال 92 و ایام انتخاباتی و « هو » کردن رقیبان سیاسی یا حتی حمله به دستاوردهای کاهش تورمی سایر مسئولان در سال 96 نیز گذری داشته باشند که چگونه رقیبان را گروهبان، و خود را ژنرال برنامه ریز معرفی کردند. و البته بد نیست به یاد بیاوردند که منتقدان امروز چیزی بیشتر از آنچه در آن سالها از سوی این جریان افتاق افتاده، انجام نداده اند.
دنیای اقتصاد در این باره نوشت: «اظهارنظرهای بعضا فرابودجهای که در گزارش بودجه ای مرکز پژوهش ها توسط برخی افرادآمده شائبه سیاسی بودن نظرات را تقویت میکند. اظهارنظرهای فرابودجهای مثل اینکه بودجه برای مذاکره یا سازش بسته شده، یا بودجه ۹۹ بهدنبال آیندهفروشی است. این گزارهها بیش از آنکه بهدنبال رصد کارشناسی بودجه باشد، بهدنبال چسباندن صفات سیاسی به بودجه ۹۹ است. »
این روزنامه در ادامه تحلیل خود نوشته است:«سازمان تدوینکننده بودجه و مطرح شدن در انتخابات است و طرف دیگر بهدنبال به حاشیه راندن این افراد و ضربه انتخاباتی به آنها. دو طرف دعوا همدیگر را به بهرهبرداری انتخاباتی متهم میکنند. دولتیها معتقدند با توجه به اینکه مخالفان تصور میکنند در مجلس آینده دست بالا را دارند، سعیشان هم بر این است که تصویب بودجه را به سال بعد بیندازند تا بررسی آن به مجلس آینده سپرده شود. از آن طرف، مخالفان مدعیاند که دولت بودجه را طوری تنظیم و طراحی کرده است که بتواند از آن امتیاز سیاسی برای انتخابات ۱۴۰۰ بخرد. »
مستقل ها را به توطئه متهم نکنید
در مقابل این نوع نگاه اما دکترسید احسان خاندوزی استاد دانشگاه علامه نیز با باز نشر اتهامات سازمانبرنامه و بودجه در توئیت خود نوشت: «مرکز پژوهشها تنها نهاد باقیمانده ازجهت حریت کارشناسی است و اندکی مستقل از اراده دولت به خاطر نهادسازی توسعه، به خاطر جمهوری اسلامی و به خاطر آینده ایران از سازمان برنامه و و بودجه می خواهم دهان تنها نهاد آزاده را نبندد و کارشناسان جوان مومن را به توطئه متهم نکند. زمان، قاضی خواهد بود.
الیاس نادران نماینده سابق مجلس نیز در توییتی نوشت: «دولت میخواهد دهان کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس را ببندد. مرعوب دولت و رئیس مجلس نشوید. اعتبار امیرکبیر و مدرس به دفاع از حقوق مردم در مقابل قلدرها بود. به نظرات کارشناسی اعتنا کنید و بودجه را طوری تصویب کنید که مجلس بعدی در مقابله با رانتخواری مجبور نباشد ساختار آن را تغییر دهد. »
اختلاف و اظهار نظر درباره بودجه همچنان ادامه دارد و منتقدان بر عدم تحقق فصل های درآمدی اصرار می ورزند و دولتی ها نیز این بودجه را قابل تحقق می دانند اما با توجه به شرایط تحریمی و اثرات آن ترجیح می دهند کمتر از گذشته نسبت به بودجه نقد بشنود و بهانه را سوء استفاده دشمن در فضای کنونی می دانند. با این حال باید حواسمان باشد که اگر فضای نقد در داخل بسته شود بار دیگر مردم را به رسانه های خارجی پاس داده ایم و به آنها وجاهت مرجعیت در فضای رسانه ای می دهیم.
نظر شما