به گزارش بازار و به نقل از اتاق ایران، نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران با موضوع بررسی برنامههای وزیر پیشنهادی ارتباطات برگزار شد و حاضرین ضمن تاکید بر تعامل با وزیر جدید ارتباطات برخی نکات انتقادی درباره برنامه وزیر پیشنهادی ارتباطات را بیان کردند.
محمد طلایی، رئیس این کمیسیون با مرور سوابق اجرایی عیسی زارعپور، وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: زارع پور از سال ۸۵ بنای ایجاد مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت ارشاد را گذاشت و در مدت فعالیتش پرچم تولیدکنندگان محتوای دیجیتال و بحث ساماندهی تولید نرم افزار را پیگیری کرد. تا وقتی ایشان بود مجموعههای زیادی در همان زمان تاسیس شد و دوران طلایی این حوزه در آن سالها بود اما بعد از رفتن ایشان، این مرکز آهسته آهسته به سمت افول رفت و امروز از آن مرکزی که در دهه ۹۰ با شتاب و قدرت شروع به کار کرد چیزی باقی نمانده است.
او با تاکید بر اینکه همچون گذشته اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی مایل به همکاری و تعامل با وزارت ارتباطات در دوره جدید کاری آن است ادامه داد: در صحبتی که با آقای زارعپور داشتم گفتم اتاق به عنوان متولی بخش خصوصی در کشور و با پتانسیل بالا در حوزه تجارت و برخورداری از حضور فعالان اقتصادی و اشخاصی که دارای پول و ثروت و تجربه تجاری هستند میتواند به توسعه حوزه فناوری اطلاعات کمک کرده و بر عکس هم نقش فناوری اطلاعات را در توسعه کسبوکارها دنبال کند. ارتباط وزارت رتباطات و اتاق ایران باعث شکوفایی هر دو بخش خواهد شد. خوشبختانه ایشان هم از این موضوع استقبال کرد.
طلایی گفت: یکی از دغدغههای ما بحث طرح صیانت است. ما در اخبار شنیدیم که ایشان گفته است این طرح باعث بدبینی مردم خواهد شد و از سوی دیگر کمیسیون فرهنگی اعلام کرد که ایشان دغدغههایی در اینباره دارد. بههرحال امیدوارم بر اساس اخبار منتشر شده ایشان درباره این طرح اقداماتی انجام دهد که بخش خصوصی بتواند مانند گذشته به فعالیت خود در فضای مجازی ادامه دهد و از تنها ابزار خود در زمینه معرفی پتانسیلهای صادرات و معرفی محصولات خود به خارج و داخل کشور استفاده کند.
طلایی با یادآوری دوران همکاری اتاق با زارعپور در بازه حضور او در وزارت ارشاد در فاصله سالهای ۸۵ تا ۹۰ ابراز امیدواری کرد این همکاری تکرار شود و این ارتباط، شاهراهی برای توسعه کسبوکار شرکتها و فعال شدن فعالین بخش آی. سی. تی کشور در اتاق بازرگانی باشد.
در ادامه جلسه سعید رسولاف، رییس کارگروه نرمافزار و محتوای دیجیتال کمیسیون فاوای اتاق ایران اگرچه در مجموع برنامه زارعپور را خوب ارزیابی کرد اما در عین حال گفت: این برنامه بیشتر شبیه مستندات نرمافزاری پروژههاست و چندان علمی و مدون نیست و بیشتر به نظر میرسد برای گذر از سد مجلس بیان شده است.
رسولاف با تاکید بر اینکه در دوره جدید وزارت ارتباطات عملکردها باید به سمت شفافیت بیشتر و مبارزه با رانت برود ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در دولت دوازدهم وجود داشت و خیلی از شرکتهای حوزه نرمافزارهای تلفن همراه را نگران کرده بود این بود که فضای کسبوکار در حوزه محتوای دیجیتال از سمت وزرات ارتباطات توام با رانت بود و این انحصار و امتیاز ویژه موجب شده بود در حالی که تعدادی مجموعههای بزرگ ایجاد شود، مجموعههای کوچک دیگر هم زیرپا له شوند.
در ادامه این جلسه حمیدرضا احمدیان مشاور کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران نکاتی را درباره برنامه پیشنهادی زراعپور بیان کرد. او گفت: اگرچه من با شناخت دوری که از سالهای همکاری با آقای زارعپور در فاصله سالهای ۸۵ تا ۹۰ دارم به موفقیت ایشان در وزارت ارتباطات به نسبت خوشبین هستم اما برنامههای ایشان مرا نگران کرد.
احمدیان در بیان دلایل این نگرانی بیان کرد: یکی از دلایل این نگرانی این است که مشخص نیست سرفصل محورهای ایشان، برنامهای است و یا سازمانی. مثلا شروع محورهای برنامه ایشان با حکمرانی و فضای مجازی است اما در انتهای این محورها به موضوع پست میرسد که موضوعی سازمانی است. یعنی یک محور مربوط به سازمان و محور دیگر مربوط به اقدام و برنامه است. شاید به دلیل عدم اشراف بر برخی محورها باعث این بوده است.
او ادامه داد: در برنامه ایشان من هیچ نکتهای که بتواند سازمان فناوری اطلاعات (که در این چهار سال اخیر به نظر من یکی از بدترین سازمانها در حوزه فناوری اطلاعات بوده) را پویاتر کند دیده نمیشود. ایشان درباره رگولاتوری گفته میخواهد آن را بهبود ببخشد و یا درباره زیرساخت گفته میتوانیم ترانزیت را پیگیری کنیم و سطح یوز را به ۷۰ درصد برسانیم. اما هیچ برنامهای که نشان دهد میخواهیم یک سازمان پویا و با برنامه داشته باشیم نمیبینیم. این خلاء نشان میدهد که ایشان روی زیرمجموعه وزارت ارتباطات اشرافیت کامل دستکم در زمان تدوین برنامه نداشته است.
احمدیان گفت: نکته دیگر نگرانی ما درباره مسئله عام حاکمیت است و نه صرفا حاکمیت فضای سایبری. قانونگذار حاکمیت فضای مجازی را بر عهده شورای عالی فضای مجازی و حاکمیتِ داده و اطلاعات را بر عهده وزارت ارتباطات گذاشته است. اما این همیشه و به ویژه در دو سال اخیر چالش بود و ما همیشه به آقای جهرمی تاکید میکردیم شما حاکمیت داده و اطلاعات را به کمک سازمان فناوری اطلاعات وزارتخانه نهایی کنید و صرفا به دنبال حاکمیت فضای مجازی نباشید. این اقدام در آن زمان انجام نشد و در برنامههای وزیر پیشنهادی ارتباطات هم همچنان تاکید بر حاکمیت فضای مجازی را میبینیم که یک دغدغه ملی است و نه دغدغه بنگاهی.
او با بیان اینکه نگاهی به برنامه وزیر پیشنهادی ارتباطات نشان میدهد ایشان به استناد بندهایی از برنامه ششم و اقتصاد مقاومتی برخی چالشها را مطرح و برخی راهبردها را هم ارائه داده است گفت: اما راهبردهای ایشان حرف جدیدی ندارد و ۹۰ درصد همان راهکارها و برنامههای آقای جهرمی بود. در حالی که در فضای تحولی و در فضای فناوری انتظار ما از وزیر این است که تحولگرایانهتر برنامه دهد و این تحولگرایی در برنامههای آقای زارعپور دیده نمیشود. من نگرانم ایشان مثل خیلی از وزرای قبلی دنبال شبکه ملی اطلاعات و اقداماتی از این دست باشد و ما زمان را از دست بدهیم.
او در جمعبندی سخنانش گفت: برنامه آقای زارعپور انتظاراتی که یک فعال حوزه فناوری اطلاعات از ایشان دارد را برآورده نمیکند. چرا که کمترین پویایی و تحول را در آن میبینیم. به علاوه نقش سازمان فناوری اطلاعات در آن مغفول است. همچنین ایشان درباره صادرات هم برنامهای ندارد و صرفا در حد چند عنوان به این موضوع پرداخته و نه بیشتر.
پس از او محسن ایروانی از اعضای کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران هم با باین اینکه برنامه وزیر پیشنهادی برنامه به نسبت منسجمی است، دو نکته را درباره این برنامه مطرح کرد. او گفت: یک اشکال خیلی بزرگ در این برنامه وجود دارد که ناشی از چشمانداز این برنامه است. این برنامه بیش از نیاز بزرگ است و این موجب عدم تمرکز بر جزییاتی شده که جز وظایف وزارتخانه است. لذا از الان میتوانیم بگوییم این برنامه موفق نیست.
او ادامه داد: نکته دیگر درباره اقتصاد دیجیتال است. ایشان در این بخش همچنان تصدیگری را پررنگ و عمیق دیده است و در واقع به دنبال این است که باز هم دستوری و با حکم و انتصاب و برنامههای دولتی اقتصاد دیجیتال را پیش ببرند. این نیاز به بازنگری دارد. به اعتقاد من در حوزه اقتصاد دیجیتال هر تشکلی باید آنچه قابل اجرا میبیند را روی کاغذ بیاورد و به وزیر بعدی ارائه دهد تا شاید شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه باشیم.
نظر شما